blodprovBertilEricson250
Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln. Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

 • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
 • T4, fritt, 9-22 pmol.
 • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.


Normalvärden för antikroppar:

 • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Av Hanna Brodda
14 december, 2009

133 kommentarer

 • Av JagheterC 22 maj, 2019

  Jag har tsh på 1,4 och fritt
  Jag har tsh på 1,4 och fritt t4 på 15 äter 50mkg levaxin
  Är detta bra värden , kan man bli av med medicinering i framtiden även om man har antikroppar mot sköldkörteln?

 • Av HannaB 3 maj, 2019

  TSH 5,2
  Hej
  Jag medicinerar med Levaxin 125 mg/dag, men har ändå ett TSH-värde på 5,2
  Ska det vara så, eller ska TSH vara lägre när man medicinerar?

 • Av anonym 15 februari, 2019

  tsh 0,09
  haej
  har under 6 månader tagit cortison/predilison men har nu trappat ut detta o slutat sedan två månad
  va och tog tsh prov den 20 dec och då va de 0,05
  tog nytt den 18 jan och då va det 0,09 kan cortison ha påverkat detta (har ingen sköldkörtel op 2008)

 • Av anonym 27 januari, 2019

  provtagning
  Någon som testat att ta blodprov via nätläkarna som blodkollen, https://medisera.se/ eller verlab?

 • Av Eva Arven 18 februari, 2018

  Mina värden sköldkörteln
  TSH=3,7 Ref 0,3-4,2
  T4=16
  T3=4,3
  Är det bra värden
  Äter 50mcgr Levaxin

 • Av anonym 14 december, 2017

  Ja varför inte, kroppen är en fantastisk läkemaskin.
  Researcha vilka läkande åtgärder man kan göra i sin kost och livsstil.
  Signalen för produktionen av hormonerna kommer från hjärnan, så det psykologiska är en stor del också. Vi kan göra mycket för att hjälpa kroppen genom våra val.

 • Av anonym 17 september, 2017

  frågA
  Frun tar 100+125mg och har ont och kramper i magen . Tog prover men dem har inte kommit och dem säger att dem glömde. Vad kan det vara fer fel hjälp snälla. Stor tack i för hand.

 • Av anonym 14 september, 2017

  Hur länge sen är det du
  Hur länge sen är det du sänkte Levaxindosen?Det tar ett t ag minst 6 veckor innan förändring ses i blodprov annars låter det som du behöver sänka Levaxindosen om du inte mår bra vill säga

 • Av anonym 14 augusti, 2017

  TSH värde
  Hej, mitt TSH värde är 3,5 och jag har ständigt en klump I halsen när jag ska svälja vilket jag nämnde för min läkare på vårdcentralen. Han sa att jag förmodligen har ett virus som är på väg bort(har haft detta flera månader dock) och att allt är normalt. Här står att TSH på 3,5 är högt. Kan det ändå vara så att allt inte star rätt till? Vad ska jag göra? Tack på förhand.

 • Av haakan 17 juni, 2017

  Sköldkörtel m.m.
  Min läkare vill också skriva ut antidepressiv medicin/jag totalvägrar ta detta skit igen (en del är dock tvungna att det tyvärr)!
  Men lätt för läkaren ”se ellet göra det lättaste” för sig själv!
  Råkade ut för stress/utmattning 2011/2012..läkaren vägrade lyssna på mig eller min problem över 1-1,5 är med diverse fysiska problem(ljus-ljud-luktproblem(dygnet runt/sved enormt i näsa & mun), inget minne, huvudvärk/migrän, dimsyn, domningar/krypningar i ben/på ryggen, infektioner etc..bröt till slut ihop psykiskt p.g.a. av detta OCH då fick ju läkaren rätt/bråttom att ge antidepressiv medicin!

 • Av anonym 31 maj, 2017

  Fritt t4
  Kan man höja och sänka värdet själv utan medecin?

 • Av anonym 15 maj, 2017

  Störning i ämnesomsättningen, inget fel?
  Jag har sedan några år tillbaka fått reda på att jag har låg ämnesomsättning, men då gjorde det inget mer med det. Jag har även känt mig nedstämt och trött, och har tidigare behandlats för depression.
  Senaste månaderna har jag också känt av att minnet och koncentrationsförmågan blivit sämre, samt en enorm trötthet. Känner inte igen mig själv och klarar inte av mitt jobb. Läkaren skrev ut antidepressiva och tog även blodprover för ca två veckor sedan. Under förra veckan kom ett brev från vårdcentralen och där stod det att jag har störning i ämnesomsättningen och att jag skulle komma in för fler prover. Nu har proverna tagits och resultatet visar tydligen normala värden. Hur ska jag gå vidare med detta? Ska jag bara acceptera störningen i ämnesomsättningen. Jag som har haft en ätstörning känner att detta triggar igång allt igen. Jag äter redan nyttigt och tränar bra. Detta för att jag vet att jag går upp i vikt lätt. Nu känner jag att detta triggar igång ätstörningen igen.

 • Av Etna 4 maj, 2017

  Tsh
  Vad säger 0,21 i Tsh

 • Av anonym 22 mars, 2017

  THS omätbart – vad är felet
  Har enligt läkare omätbart THS – T4 ligger på 25.0 – vad beror detta på – har sänkt levaxin från 200 till 125 men THS är oförändrat?

 • Av anonym 7 februari, 2017

  Levaxin.Ämnasomsättning lågt
  behöver en ny läkare på vårdscentralen inte träffa läkaren före hon skriver ut Levaxin när det var för högt TSH och hon sänkte från 0,1 till 0,75 mikrogram. Räcker det att de bara tar blodprov på TSH. De borde väl också blodprov T3 och T4 för att se ämnesomsättnings funktionen
  Tacksam för svar.

 • Av anonym Eanneli 24 januari, 2017

  Lågt T3 – Indivina
  Jag har tagit Indivina I 3 års tid och undrar om det på något sätt kan ha nåt samband med att jag nu har lågt T3?

 • Av anonym 1 december, 2016

  Hjälp
  Har fått svar på värden idag.
  TSH 0.85
  T4 fritt 17.8
  T3 4.5
  Är detta bra eller inte??
  Äter 100 mg levaxin sedan 2 år
  Men mår INTE BRA
  De säger att jag har en depression & vill ge mig sertralin men jag säger att det är något annat som är fel. Läkarna kan inte ang sköldkörteln sa hon.
  Är ledsen nere apatisk såååå trött orkeslös känns som det är mer dopamin brist. Är orolig att sköldkörtel värdet inte är bra men för ingen hjälp eller så säger de att är ”normalt” hela tiden
  Så tacksam för svar om någon vet!

 • Av anonym Åsa 24 november, 2016

  Hur behandlar man binjurarna om deras värde är lågt
  Jag fick Prasteron utskrivet med 25 mg per dag (tas på morgonen).

 • Av anonym Åsa 24 november, 2016

  Låga värden på mina binjurar
  Jo jag fick ju Prasteron utskrivet 25 mg som tas dagligen på morgonen. Detta ska höja mina värden till normalnivå och göra att jag förhoppningsvis inte lägger på mig så mycket i vikt och blir piggare eftersom Prasteron innehåller DHEA och testosteron som en kvinna som jag (69 år) har lågt testosteronvärde. Vid 69 års ålder ligger en kvinnas testosteronvärde på c:a 20 % så detta är alltså ett tillskott. Jag har nu märkt jag sover bättre och är inte så trött som förut längre men vikten har jag inte märkt gått ner.

 • Av anonym 24 november, 2016

  TPO
  så om jag förstår det rätt vad gäller TPO test så har man ingen autoimmun sjukdom i botten vid ett lågt värde. Kan det stämma eller har jag fattat helt fel?
  Kan det då betyda att man inte har fel på sköldkörteln?
  Mitt TPO värde är 0,6.

 • Av anonym Åsa 10 oktober, 2016

  Binjurar
  Jag har i många år misstänkt jag har nåt fel på min ämnesomsättning och prover har tagits säkert 5-6 gånger under en 20 års period. Nu när jag var hos min kvinnliga gynekolog Sokolova Gynklinik i Göteborg nämnde jag för henne att jag var så trött och svullen i kroppen och gått upp i vikt väl mycket. Bad om ämnesomsättningsprov. Hon tog detta prov och då visade det sig att jag hade normala blodsalter, normalt TS4 och Ts3 (tror jag de heter) men väldigt låga värden på mina binjurar så nu skrev hon ut Prasteron som jag ska ta 1 tabl varje dag

 • Av anonym 23 september, 2016

  Gravid med låg ämnesomsättning på sköldkörteln
  Jag är gravid i v. 15 å har fått veta att mina värden som legat väldigt bra (pga av medicinen levaxin) men sen när jag testade mig när jag redan va gravid så va mina värden urusla. Vi vet inte varför. Ingen inflammation i sköldkörteln heller. Men nu undrar jag eftersom mina värden är så dåliga Tsh 45 (men i början av graviditeten 116) T4 7 nu (vet inte vad jag hade innan) hur stor risk är det att mitt foster i magen faktiskt är påverkat av det å faktiskt kan vara sjuk på något sätt?

 • Av anonym 20 augusti, 2016

  kräv remiss till endokrino.
  kräv remiss till endokrino.

 • Av Katta 21 maj, 2016

  Depression i onödan?
  Jag kände mig trött, nere och ledsen och besökte Vårdcentralen i Solna centrum Läkaren skrev direkt ut Sertralin 50 mg, som jag började åta. Sedan skickades jag till blodprov. Efter 14 dagar fick jag vet att jag hade problem med sköldkörteln och då skrev läkaren ut Levaxin som jag också började äta. Efter något år fick jag skrivelse från en helt främmande läkare att min värden på sköldskörteln nu var normala. Ingenting om att jag skulle sluta äta dom eller om jag måste äta dom livet ut. Nu har jag åter en ny läkare där som skrev ut starka sömntabletter eftersom jag sover urdåligt. och som uppmanade mig att börja äta sertralin igen. Inga krav på andra tester eller nya blodprov. Jag känner mig som en ”försökskanin”. Skall det få gå till så här enkelt och rationellt? ”Ge patienterna ett piller så slipper vi dom”…Jag mår inte bra!

 • Av anonym 22 april, 2016

  Kanske någon ser detta?
  Min

  Kanske någon ser detta?

  Min dotter på 7 år har ett P-TPO-ak på 2840, referensintervallen ligger på <35, hur farligt är detta? (TSH: 24. T4: 13. T3: 5.5 Behandlas med Levaxin sedan 9v)

 • Av anonym 1 april, 2016

  Tack för tips om Thyro Gold!
  Tack för det här tipset! Det här läkemedlet (registrat som hälsokost i USA) verkar jättebra. Verkligen superseriös sajt som ger tips om hur man justerar dosen själv. Jag ska beställa!

 • Av anonym 30 mars, 2016

  Hur då??
  Hur då??

 • Av anonym 30 mars, 2016

  Hur behandlar man binjurarna?
  Hur behandlar man binjurarna?

 • Av Svensson 24 mars, 2016

  Binjurar
  Hej! Det är dina binjurar var påverkade och då stiger värdet rejält. Man skall alltid behandla binjurar innan sköldkörtel, fast det är långt ifrån alla som gör det.

 • Av anonym 9 mars, 2016

  Vad händer?
  Våren 2015 insjuknade jag och proverna visade 17 i tsh,började äta levaxin och då höjdes tsh ytterligare ända upp till 80 ,i december hade det äntligen sjunkit och ligger nu på 0,03 i tsh. Äter nu 150 mcgr levaxin.varför höjdes tsh så mycket fast jag började äta levaxin??

 • Av Annika 2 mars, 2016

  Ja om din sköldkörtel inte
  Ja om din sköldkörtel inte fungerar som den ska måste du alltid tillföra hormon. Läs om din sjukdom på sköldkörtelföreningens hemsida.

 • Av anonym 18 februari, 2016

  Hagakliniken
  Hagakliniken

 • Av anonym 18 februari, 2016

  Bra läkarmottagning i Göteborg
  Hagakliniken!

 • Av Anonym 3 februari, 2016

  TSH över 8
  Mitt TSH låg på 8 i somras o har bara höjts sen dess får massa sjuka symptom och dessutom haft svullna lymfkörtlar, började med knöl under hakan sedan bakom örat och sedan i ljumsken och trodde först det var tumörer… Men fattat att det är pga hypotyreos. Mitt TSH ligger förmodligen runt 10 nu och t4 i underkant men läkaren på VC förstår ingenting

 • Av Inger Else 26 januari, 2016

  Svar på mine verdier?
  Operert bort Sjoldkjertelen for over 50 år siden på grunn av canser og har efter det brukt 300 mikrogram Levaxin pr,dag mens jeg bodde i Norge.Etter jeg flyttede til Sverige har mine dr.stadig satt ned min Levaxsin mengde og jeg har ikke fölt dette rett.Mine verdier er nå:TSH mindre en 0,02 og Fritt4:21,8.De vil jeg nå skal gå ned til.250mikrogram.Er disse verdiene så feil at jeg må gå ned på medesin.Takksam for svar.

 • Av anonym 18 januari, 2016

  Historia
  Min 14 åring har nedanstående värden, de första upptäcktes av en slump när man tog andra prover.

  Har så gott som dagligen huvudvärk (ser inte dåligt), allt bra i skola och med kompisar, idrottar fem dagar i veckan ändå ständigt trött, trött och trött, svårt att ”få ändan ur vagnen”, frusen, torr i huden (eksem)etc etc.

  Prover tagna 28/9 2015
  s-kortissol = 350
  levervärden = under 0.4
  HDL = 1.0
  LDL kolesterol = 2.2
  Triglycerider = 0.75
  B glucos = 5.5
  HbA1c = 30
  APO lipoproteiner = normala
  Faste insulin = 13 mlU/L
  TSH = 5.3
  Fritt t4 = 13 pmol/L

  Prover tagna 24/11 2015
  S-TSH receptorak. = <0,80IE/L (refintervall <1,80)
  TPO antikroppar = 8 kU/L (refintervall <34)
  S-T4 = 61 nmol/L (refintervall 76,1-170)
  S-TSH = 5,1 mlU/L (refintervall 0,51-4,30)
  S-T4 fritt = 12 pmol/L (refintervall 12,6-21,0)

  Nya prover ska tas i maj.
  Frågade varför man inte tagit T3 prov och fick till svar att det behövs inte.
  Antikroppar ska tydligen inte tas nästa gång då det visat att hon har det.

  Har fortsatt att googla runt lite på detta och i går hittade jag följande text som är kopierad från Läkartidningen http://www.lakartidningen.se/Functions/ … cleId=9049
  Behandlingsindikationen styrks om patienten har antikroppar mot tyreoperoxidas (påvisar autoimmun tyreoideasjukdom).

  Jag förstår verkligen ingenting…

  Har kollat runt i Göteborg på privata läkare som tar sig an detta men den mottagningen jag har hittar tar inte emot barn under 18 år.

 • Av anonym 17 januari, 2016

  Göteborg
  Hej, har någon tips på läkare i Göteborg med omnejd som tar emot barn (14 år)?

 • Av Anki Starfall 5 januari, 2016

  kost
  Hej! Dina rader berörde mig ordentligt. Brukar inte skriva annars. Du måste lägga om kosten. Bort med gluten och mejeriprodukter men behåll kefiren. Gröna drinkar ger dig massa näring…att vara förstoppad betyder att kroppen förgiftas inifrån. ..på det hela massa mediciner inblandade…Tänk på hur vi behandlar våra bilar…fel bränsle så kan vi inte köra 🙂 Lycka till!

 • Hur länge eller alltid Levaxin?
  Jag har ätit Levaxin (25 mikrogram) i över ett år. Efter ny provtagning i våras (maj 2015) fick jag besked av en läkare att mina värden (sköldkörteln)nu var normala. Inget mer. Min ”rätta” läkare är svår att få tag på. han är ofta ledig eller på vidareutbildning. Lyckades ringa en privatläkare och fråga om jag kunde sluta äta Levaxin. Fick svaret att jag måste äta Levaxin livet ut. Stämmer det???

 • Hur länge eller alltid Levaxin?
  Jag har ätit Levaxin (25 mikrogram) i över ett år. Efter ny provtagning i våras (maj 2015) fick jag besked av en läkare att mina värden (sköldkörteln)nu var normala. Inget mer. Min ”rätta” läkare är svår att få tag på. han är ofta ledig eller på vidareutbildning. Lyckades ringa en privatläkare och fråga om jag kunde sluta äta Levaxin. Fick svaret att jag måste äta Levaxin livet ut. Stämmer det???

 • Av Konstanze 25 november, 2015

  Varför?
  Om man har ett värde av TSH på 5.9 men övriga prov är normala. (Antikroppar och dylikt) behöver man medicinera då? Varför är bara TSH ute och cyklar men övriga prov är bra?

 • Av anonym 29 oktober, 2015

  Det tycker jag, och så känner
  Det tycker jag, och så känner du själv efter om du får hjärtklappning eller andra symtom som man kan få vid för höga sköldkörtelhormoner.

 • Av anonym 1 juli, 2015

  Kan man öka Levaxin dosen själv?
  Hej, Jag har TSH värdet 3 och behöver komma ner till under 2,5 för att påbörja min fertilitetsbehandling (IVF). Jag fick 25 mg Levaxin av min läkare (motvilligt enligt henne var det normalt med 3) som jag nu tagit i 2 veckor. Måste jag vänta 4-6 veckor innan jag höjer till 50 mg? Min eggreserv är rätt låg och sjunker så jag vill få ner nivån så snabbt som möjligt för att påbörja IVF.

 • Av anonym 30 juni, 2015

  Trötthet, ingen aptit
  Hej

  Man 30 ar

  Jag har under senaste åren rasat i vikt och har väldigt dålig aptit och ork. Har dålig skäggväxt också. Besökte en endokrinologi och hade vården tsh 3.5 och t4 14. Doktorn så att det var okej.

  Men jag skulle gärna vilja ha nån annans åsikt också

  Tack så mycket

 • Av Sköldkörtelkrigare 15 april, 2015

  Sköldkörtelföreningen
  Sköldkörtelföreningen finns på Facebook både som grupp http://www.facebook.com/groups/skoldkortelforeningen/ där vi diskuterar allt som berör skk och som sida http://www.facebook.com/skoldkortelforeningen? där mycket matnyttig info delas, men de har såklart även en hemsida http://www.skoldkortelforeningen.se
  Det finns även ett antal lokalgrupper ute i landet där vi träffas och fikar o pratar, diskuterar o stöttar varann, grupperna hittar du på hemsidan och på Facebook.

  Kram, tillsammans blir vi starka

 • Av Life is Life 13 april, 2015

  Hjälp för Myxödem?
  Hej alla ni sjuka! Finns det någon ” där ute” som kan rekommendera en läkare SOM LYSSNAR och som har KUNSKAP på denna plågsamma åkomma Myxödem? Man blir smygande svullen i hela kroppen, buken står ut som om jag vore i nionde månaden, den är hård som sten, går på toa var 2a till 3e vecka och blöder då. Ont ont ont. Hosta i fem månader. ”Hål” på hornhinnan= torra ögon. Har gått upp FEMTIO kilo på SEX MÅNADER uan att kunna påverka det. Från strlk 36, 38 till 3XL! Smygande från en vecka till en annan. Ja, har varit hos fem dietister som säger ÄT. Men om man inte kan äta? Jag är så deppad! Har varit döende (ingen puls) tre gånger. Utöver detta har jag bl a följande problem: Äter Levaxin 175 mkg. Sköldkörteln bortop. Nu väntar op i hjärnan. Ingen aptit. Kan gå dagar/vecka utan mat! Hjärtfel. Utmattad och sover bort mitt ”liv”. Brännskadad. Medicinförgiftad på MAS (Malmö Allmänna Sjukhus). Döende igen med apnéer (flera andningsuppehåll). M m …….något tips på bra läkare typ TV-världens Dr House just för Myxödemet? Vårkramar till alla sjuklingar! Vi duger lika bra som alla andra, trots att vår regering nu drar ner på sjuk- och handikappstödet, vilket visar att de tycker vi är en belastning!

 • Av anonym 23 februari, 2015

  Hypo
  Har gått med levaxin i två år, har fått tjockare hår,mindre hjärtklappning o bättre tarmfunktionen. Är fortfarande frusen,trött,har låg kroppstemperatur o tjocka ögonlocket, torra ögon mm. Har justerat själv doserna för att ingen av läkarna haft ingen intresse att följa min väg med levaxin. För själv kontakta läk ar då jag skulle vilja lämna prover. Har fått nästan tvinga dom ta t3 för att den är den bästa markören. Idag Tsh 0.17 t4 15.7 o t3 4.5 värdena är bra men inte mående. Hjärndimma har släppt en aning. Funderar jag med beställa armour från usa

 • Av anonym 18 januari, 2015

  Orkeslös trots eutrox???
  Jag har haft det kämpigt i 10 år med min dåliga ork, och alla prover visar bra säger alla läkare …Jag orkar snart inte med mitt liv , är extremt inaktiv och orkar med bara det nödvändigaste..för att klara vardagen. Var ska jag vända mig ?

 • Av anonym 17 januari, 2015

  Bra, lagom avgift, kanon privat läkare i Hörby
  Hej!
  Sök på Carl-Gustav Olsson, privatläkare i Hörby.
  Han kommer ge dig t3 och även lyssna på dina problem! Kostar ca 300-400kr/ besök, men man går inte så ofta! Han kommer hjälpa dig! Lycka till!

 • Av Bestört och förtvivlad 10 december, 2014

  Rätt diagnos på hyperthyreos är ett lotteri
  Hej! Tio år sedan gick jag ”i väggen” efter en stressig och obehaglig situation på jobbet. Orkade ingenting, låg sömnlös, rasade i vikt, hade hjärtklappning och fick panikångest. Läkaren stämplade mig som psykiskt sjuk. Inget annat var aktuellt. Efter förlorat jobb och två år hemma blev jag bättre (sjukdomenkan faktiskt självläka ompatfår lugn och ro) och lyckades komma tillbaka. Men nu efter tio år fick jag samma symtom och hade turen att träffa en underbar erfaren sjuksköterska som sa att det var sköldkörteln. Tillbaka till VC igen med förfrågan om ett prov. MEN två läkare där missade diagnosen totalt och TRODDE inte att det var köldkörteln, detta utan att ta prov! Jag fick närmast tvinga den senare att ta provet, som mycket riktigt visade att jag faktiskt hade hypertyreos. Äntligen fick jag adekvat diagnos och adekvat behandling i denna ”världens bästa” sjukvård! Jag bara undrar vem har beslutat att köldkörtelprov inte ska ingå normalt i blodstatusen? Det verkar handla om ett lotteri att få rätt diagnos. Undrar hur många kvinnor med s k utmattningssyndrom i själva verket har haft problem med köldkörteln. Och hur många fel- eller obehandlade patienter det finns? Och vems är felet när en feldiagnos förstör människornas liv och hälsa?

 • Av Anonym 10 oktober, 2014

  Förra provet jag gjorde hade
  Förra provet jag gjorde hade jag tshvärde 210. Doktorn sa att jag borde vart död 😮 Ggjorde nytt test efter 6 veckor med levaxin 25mikrogram. Tsh är nu 130 och t4 4.2

 • Av anonym 28 september, 2014

  Får man?
  Det verkar vara ett lotteri beroende på vad Din läkare på VC kan, vet och ev vill

 • Av anonym 25 september, 2014

  Fördelen med att ha
  Fördelen med att ha hypertyreos; man får kontakt med endokrinolog!

 • Av anonym 11 september, 2014

  värden
  Fick igår veta att jag låg lite fel efter ett par veckors trötthet o total utmattning.(har giftstruma) Det som förklarades för mig var att normal värderna ska ligga på 0,4-4. Är man över 2,6 är man i farozonen. Jag hade 26 vilket inte är så bra,kram till er alla som just nu mår skit. Det kommer att gå över med rätt behandling.

 • Av anonym 11 september, 2014

  värden
  Fick igår veta att jag låg lite fel efter ett par veckors trötthet o total utmattning.(har giftstruma) Det som förklarades för mig var att normal värderna ska ligga på 0,4-4. Är man över 2,6 är man i farozonen. Jag hade 26 vilket inte är så bra,kram till er alla som just nu mår skit. Det kommer att gå över med rätt behandling.

 • Av misan 20 augusti, 2014

  Byt läkare !!
  Är precis där

  Byt läkare !!
  Är precis där du är, vet inte mina värden än.
  Väntar på läkartid efter 2 prov som visade på obalans i ämnesomsättningshormon.
  Mår sikt… är en slitvarg och det dröjer innan jag söker hjälp men nu är det övermäktigt
  Är sååå trött, ingen livsgnista, deprimerad/ångest mycket för att jag känner att jag inte har någon ork över till barnen, gubben och hemmet när jag kommer hem efter jobbet.
  Just nu vet jag inte vad jag får för läkare men det jag vet är att jag kommer inte ge mig för annars går jag under.
  För om jag har förstått det rätt så ska TSH ligga på högst 2,5 ?

 • Av Helén 1 augusti, 2014

  Tips önskas.
  I början på 90-talet upptäcktes efter års tjat från min sida att iina TSH-värden var felaktiga och jag fick Levaxin (det sades att det var lägsta dosen), men jag blev totalhyper och faktiskt aggressiv av det. Åt sedan multivitaminer under många år och värdena var okej. Mådde i alla fall inte riktigt bra. Under 2008-2011 fick jag ÄNTLIGEN en utredning som gav diagnosen ADHD… Äter INTE något för det.
  Led dessutom i alla år av PMDS (förstår man nu – men inte då)etc etc
  Idag togs nya TSH prover i April: TSH, T4 o T3 fritt (ModE) med resultaen: TSH 26, T4 11, T3 4,1. INTE bra! Sa till läkaren att jag vill till endokrinolog pga risken för aggressivitet med Levaxin. Hon skickar inte förrän i slutet av Juni och skriver då inte in varför (se ovan)utan remissen skickas tillbaka med kommentaren att skriva ut Levaxin. Igå, 31/7 kom jag till en annan läkare (efter att TPOak tagits i månadsskiftet – för första gången)och att jag inte fått resultatet. Nu får jag en ny remiss till SÖS också då TPOak visar ett resultat på 375! Enligt läkaren ska värdet ligga under 34… Jag förstår inte riktigt vad detta egentligen innebär annat än att det är på tok för höga värden. Jag vågar inte äta Levaxin – HUR tacklar jag en läkare nu? Jag hoppas ju på en tid hos endokrinolog snart, för jag mår rent ut sagt skit. men hur tacklar jag en specialist? Jag har inget förtroende för sjukvården egentligen alls efter helt helt liv utan att bli tagen på allvar. Att mina provsvar är allvarliga är inte svårt att fatta – men HUR allvarliga? Jag söker tips som jag kan använda när jag väl får komma till endokrinolog (när nu det blir….)Jättetacksam för ALLA svar. Just nu känner jag mig i chocktillstånd och är fruktansvärt ledsen över att en läkare vetat om detta med TPO’n sedan början av Juli och INTE KONTAKTAT MIG trots att vi kom överens om det. Kommer rapportera henne till Patientnämnden för 2:a gången nu, men behöver nog lite mer info om konsekvenserna vid att låta sådana här resultat gå obehandlade. Tar gärna emot mejl också på: xantippa@smf231.se

  Önskar alla här en underbar helg.

 • Av anonym 10 juni, 2014

  Naturligt sköldkörtelhormon
  Skicka efter naturligt hormon ifrån usa
  Thyro-Gold
  http://www.naturalthyroidsolutions.com
  Funkar bättre än andra mediciner

 • Av anonym 15 maj, 2014

  lollo
  har gjort en dbs operation med elektroder i skallen för3 mån sedan är nu trött går som en fyllehund har tagit tsh 5,7 ocht4 fritt 14 t3 fritt 4.1 år 2011 var tsh 3.1,kan op. ha med de höga värdena att göra .

 • Av Peter F 14 mars, 2014

  Högt T4
  Hej , har haft ont i magen, förstoppning och underlig led/brosk smärta och en fruktansvärd trötthet/seghet och sökte för detta…man var mest intresserad av magen, men man tog faktiskt en hel del blodprov…fick svar idag att alla prover utom sköldkörtel var okej , Hon som ringde pratade väldigt dålig svenska men hon sa att ”det” låg på 22,5 och max var 22 , har surfat runt lite och antar att det är T4 värdet hon pratade om…Vad tyder detta på ?? underskott eller överskott … borde inte vara överskott då jag är fläskig och har jättesvårt att gå ner i vikt… Nu ska nya prover tas om 14 dgr …varför vänta så länge ? Vad tycker Ni att jag ska propsa på ?? Jag har mått skit länge, och ibland blir det lixom värre precis som om det är nån form av utbrott ..är detta vanligt ? Mycket tacksam för svar

 • Av anonym 10 februari, 2014

  Lågt tsh är bra. Tyvärr kan
  Lågt tsh är bra. Tyvärr kan man inte förlita sig på fritt t3/4 utan det är egentligen totala värdet man bör mäta, då det är bevisat (men inte accepterat ännu) att bundet hormon också kan användas. Läs forskning från ray peat, som studerat sköldkörtel i ca 50år, där finns korrekt forskning på hur det fungerar på riktigt.

 • Av Sari Finska 10 februari, 2014

  Lågt TSH värde?
  Fick nyss veta att mitt TSH värde är 0,1
  T4 ligger på 14 och T3 på 4,7
  Är det inte så att 0,1 lite för lågt som TSH?
  Läkaren sa dock att mina provsvar är fina!
  Själv tycker jag att mina hälsa är inte bra..
  Trötthet, deppighet osv har pinat mig ett par år. Insjuknade 2007.

 • Av anonym 11 december, 2013

  trött på läkares dåliga…
  Fick diagnos hypotyreos ca 8 år sen. Den första läkaren hade kunskaper och intresse. Tyvärr slutade hon och efter det haft andra.Gemensamt för alla; dom har dåliga kunskaper, litet erfarenhet, kan bara tolka prover stereotypt, vet inte vilka stora variationer mellan patienterna det är. Tror inte på patienterna, utan det är inbillning. ”Allt kan ju inte bero på sköldkörteln” är en vanlig kommentar. Jag suckar, men skönt man är pensionär och slipper försäkringskassan och arbetsgivare, bara doktorerna att tampas med. Mycket friskare numera då för mycket ansträngning inte är bra. Haleluja

 • Av anonym 6 oktober, 2013

  Jag har själv problem med
  Jag har själv problem med sköldkörteln mitt värde ligger på 9.4

 • Av anonym 1 oktober, 2013

  Nu var det längesen du skrev
  Nu var det längesen du skrev och jag hoppas att du har fått rätt hjälp tills nu. Om inget annat så borde du be om en remiss till en endokrinolog för att få dina besvär utredda. För min del så är mina värden ok men mina symptom är illa. Som min läkare på vårdcentralen sa; ibland kan man inte bara stirra sig blind på siffrorna, man måste lyssna på symptomen också. Jag äter medicin och mina värden nu är ungefär som dina, jag mår dåligt iaf… Har du kollat binjurarna? Det kommer bli mitt nästa steg.

 • Av nuff nuff 22 september, 2013

  Grishormon
  Hej
  Jag har grishormon till övers om någon är intresserad. 60mg 1grain/tablett. Kontakta mig vid intresse på emmasun@hotmail.com

 • subklinisk hypotyreos
  Hej Trötte Marie,

  Sköldkörtelföreningen ger i nedan länk en kort diagnostik beskrivning.
  http://www.skoldkortelforeningen.se/index.php/sjukdomsfakta/hypotyreos/diagnos

  Se även ”Hur säkert är TSH-provet” på hypotyreos.info.
  http://hypotyreos.info/diagnostisering/hur-saekert-aer-tsh-provet

  Ny provtagning om ett halvår är för lång tid. Enligt viss.nu bör proverna tas om efter 4-8 veckor, samt kompletteras med TPO-ak. Se riktlinjer under subklinisk hypotyreos.
  http://www.viss.nu/handlaggning/vardprogram/endokrina-organ/hypotyreos/

  Vad du behöver är relevant underlag som stödjer din sak. Överräck till din läkare och be hen läsa. Ha även dina symtom nerskrivna på papper och överlämna det samtidigt. Leta upp en ny läkare om du inte når fram.

  Skriv ut t ex:

  ”Klinisk bedömning får avgöra!”
  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=9049

  ”Subklinisk hypotyreos – mer av isberget upp till ytan”
  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9278

  ”Diskutabel gräns för TSH-värdet vid hypotyreos”, finns under länk
  http://hypotyreos.info/diagnostisering/ny-tsh-graens-artikel-att-skriva-ut

  Läs gärna in dig på subklinisk hypotyreos (nyare forskningsrön t ex) så blir det nog lättare att argumentera.

  Lycka till!

 • Av Trötte Marie 21 augusti, 2013

  Förhöjt TSH
  Har gått i flera år med kraftig trötthet, sömnen dålig, själsligen orolig ibland lite deprimerad, orkeslös & utan livsgnista. Nu i sommar tog jag tag i det med att gå till läkaren och då fann man TSH värde på 5,1 och T4 värde på 14. Läkaren säger då att detta ska inte behandlas utan kollas 1 gång i halvåret, är detta rätt? Jag är så trött och vill så gärna komma tillbaka till mitt gamla jag.

 • Av Ystad 5 augusti, 2013

  Har sjukliga symtom
  Hej
  Fört nu efter 7 år börjar jag fatta vad jag lider av o då menar jag lider .
  Har försökt att få en tid i Ystad men man bara babblar om stress .
  Jag är inte stressad .
  Hör av dig delmonte76@gmail.com
  Bor i ystad

 • Av anonym 19 juli, 2013

  Kliande ärr
  Hejsan. Jag opererade bort hela min sköldkortel för 1.5 år sedan. Och nu i 3 dagar har det kliat som bara den! Det känns som om det bränner och pulserar och man mår typ illa :/ nån som vet varför det gör så och om man kan göra nått åt det?:)

 • Av Mira 17 juli, 2013

  Bra läkare i Stockholm
  När jag flyttade in till gullmarsplan så hade mina symptom för hypotyreos funnits i ett år redan, och ingen annan läkare förstod någonting, när jag sedan gick till dalens vårdcentral första gången och förklarade varenda obehag jag kände då så testade läkaren mig för att hon kunde tänka sig, och jag som redan hittat hypotyreos på nätet föreslog att läkaren skulle undersöka även det. Det gjorde hon och veckan därpå började jag medicinering. Solveig på dalen är intresserad av att hjälpa dig inte att få in så många patienter som möjligt under dagen som man kan känna när man blir borthyst med antibiotika för allt möjligt. Ett tips för er som inte hittar en hjälpsam läkare.

 • Av anonym 25 juni, 2013

  Gå till privat läkare. Kostar
  Gå till privat läkare. Kostar skjortan men du blir utredd. Googla eller gå in på FB. Där finns bra grupper som du kan gå med i som kan ge dig stöd.

 • Av Camilla 12 juni, 2013

  Har varit på hårmineralanalys
  Har varit på hårmineralanalys som indikerar låg sköldkörtelaktivitet. Jag har ALLA symptom på det. Men proven på vårdcentralen är normala säger de THS ligger på 3,4 och T4 på 13

  Vad göra? Jag är så fruktansvärt trött och frusen jämt

 • Av JoF 3 april, 2013

  Myxödem eller ej…
  Hej Cia,

  Tipsar om en artikel som kanske kan ge dig vägledning vad gäller myxödem. I den finns även foton som visar hur myxödem ser ut. Artikeln heter ”Hypotyreos förr och nu – en genomgång”, skriven av läkare Karin Munsterhjelm.

  Källa:
  http://medicinskaccess.se/images/arkiv/6_2008/karin_munsterhjelm.pdf (2008)

 • Av Anna-Carin 4 mars, 2013

  Hej! Jag har skrivit ett brev
  Hej! Jag har skrivit ett brev till Dr Wikland. Har förstått att det kan vara svårt att få komma till honom. ´Är det bättre att ringa?

 • Av Anonym 19 februari, 2013

  förslag på läkare i södra Sverige
  Hej du ska absolut ta kontakt med dr Helena Rooth Svensson som skrivit boken DET TRÖTTA FOLKET!!

 • Av Fröken Yr 19 februari, 2013

  Källa..?
  Aegluberglundaska, om du känner till någon källa/forskningsrapport där det framgår att hög prolaktinhalt (vid obehandlad underfunktion) kan ge myxödem, så länka gärna till den här. Det skulle uppskattas mycket.

  Tack på förhand!

 • Av Fröken Yr 15 februari, 2013

  Inte alltid mätbart…
  Hej och tack för info om prolaktin (vid myxödem)!

  Jag medicinerar med Lio sedan ett par månader tillbaka. Avvikande värden på sköldkörtelprover har i mitt fall aldrig förelegat, dock ett växlande TSH över tid (år) enligt olika journalkopior. Även TPOak u.a. Trots det har jag, under snart 30 års tid, haft påtagligt många hypotyreosliknande symtom.

  Med Lio har en hel del hänt. Jag återger några exempel: Kroppstemperaturen har förbättrats markant (mkt positivt). Nagelväxten har kommit igång och naglarna skivar sig inte längre. Dom uttorkade och trasiga handknogarna/armbågarna har läkt. Viss fuktighet (istäl f torrhet) i huden har uppkommit. Ljustoleransen har ökat. Hudområden som påmint om myxödem (2-3 cm som minst att greppa) har, på dom mest uttalade ställena, minskat påtagligt. Nu kan jag nypa tag i skinnet (med bara någon millimeter hud i greppet).

  I dagsläget tar jag 40 mcg Lio, sammanlagt, per dag (några ”hypersymtom” har aldrig uppstått). Bara det faktum att jag nu slipper en in-i-märgen-nerkyld(!) kropp (efter alla dessa köld-år) är guld värt. (Kroppstemp är nu i stort sett stabil över dygnet.) Däremot har min svåra orkeslöshet (främst sängbunden) inte förändrats, utan försämrats marginellt. Mitt dagliga salt-/lakritsbehov har övergått i begär. (Några kortisolprover har jag aldrig fått ta.) Använder mig därför av CT3M-metoden (när dygnsproduktionen av kortisol samt (konverterat) T3, generellt sett, är som högst intar jag min 1:a Lio-tabl). Tanken med det (och min förhoppning) är att underlätta för eventuellt lågfungerande binjurar.

  Min uppfattning är att blodprover, i Vissa fall, tycks vara ett allt för ”trubbigt” mätinstrument vid bedömningen hypotyreos eller ej…

 • Av Aegluberglundaska 13 februari, 2013

  Prolaktin
  Om du har myxödem är det möjligt att du har förhöjda värden av hormonet prolaktin. Det kan man få som en biverkining på obehandlad underfunktion men det är en smal kunskap som jag bara träffat på på forskarnivå, Har du tagit prov på fritt T3 och fritt T3m, dvs de mätbara sköldkörtlehoronerna? Om dina värden på de ligger på den övre haövan av refvärden är du ok, men ligger de lågt inom ref tyder det på att dina symtom kan ha med detta att göra. Ta även prov på antikroppar, anti TPO som nämsn i artikeln. Men annar finns det andra orsaker till svullna händer o fötter. Träning är bra men kolla hjärtat i första hand. Och att du inte har brist på B12 (Kobalamin) , kolla D vitamin, m m

 • Jag har varit hos ett flertal
  Jag har varit hos ett flertal läkare, privatmedicinare, specialister etc men fortfarande är det ingen som har kunnat hjälpa mig, det är samma visa blodproverna är bra! Men om inte Levaxin hjälper vad ska man då prova? Hjälper Adrecomp för binjurarna? Har läst om myxödem, men det finns tydligen ingen läkare som vet vad det är. Är svullen på händer, ansikte och fötter samt utslag på halsen. Är det myxödem? Läkarna säger olika; att man är stressad eller om det kliar (eksem). Har haft det i över 1 år nu. Hoppas någon kan svara på detta.

 • Hej Anne-Li
  Vad jag förstår gick A.J. hos en privatläkare i Ystad som dessvärre skulle gå i pension. Men vem vet, kanske har han lyckats hitta någon ny engagerad läkarsjäl? Hoppas han (A.J.) läser ditt inlägg och svarar dig…

 • Av Anne-Li 14 oktober, 2012

  Hej!
  Jag kan inte utläsa hur pass gammal sen här tråden är och du kanske inte läser här längre, men gör ett försök.. Jag bor också i Ystad och undrar vilken läkare det är du varit hos, som tar problemen på allvar? Med vänlig hälsning, Anne-Li

 • Av Under mattan 30 augusti, 2012

  Hjälpt av Kinesolog
  Jag har varit under mattan i två omgångar. Vid den första hjälptes jag upp av levaxin i mycket låg dos som jag fick klaga mig till och själv, efter attjag hade studerat mina labbvärden och läste på och då på pekade att mina värden inte var i balans.
  Konstigt nog går hela kroppen ner i någon försvars ställning och alla andra prover är normala.
  Insjuknade igen och denna gången till ännu lägre nivå. Fick hjälp av min husläkare att under kontroll öka mitt levaxinintag och ta små doser utsprittt på hela den vakna tiden och reste mig så jag kunde börja arbetsträna och ta tag i livet igen.
  Min mamma gav mig ett besök hos en kinesolog som är den som hjälpt mig tillbaka till livet med att stärka min binjure, idag är jag nere på mini nivå igen av levaxin och mår bra och jobba 100%.
  Ingen specialist vill ta sig an mig då jag går mot att referensvärden och hade provsvar som en elittränad när jag var så sjuk att jag gjorde en sak/dag och var utanför huset 1 gång/vecka och det var läkarbesök och inhandlig av mat!
  Fick också hjälp att varva ner mitt inre kaos har alltid varit som en fiolsträng…. för första gången har jag kunnat slappna av ordentligt.

 • Av London 13 augusti, 2012

  Dr Bo Wikland
  Hej! Så trist att det inte gick att lösa så du kunde få hjälp av Dr Bo Wikland… Har själv under en väldigt lång tid försökt få hjälp utan resultat, men hade turen att få träffa Dr Wikland 🙂 Bättre läkare har jag aldrig träffat, lugn, fin, förstående, lyssnande, tålmodig och framförallt extremt kunnig! Om sjukvården kunde få fler läkare med samma underbara inställning som honom så vore det underbart!
  Kan bara önska dig lycka till, och försöka skicka dig lite ork och mod att vara ”besvärlig”, så du får göra de prover som Dr Wikland föreslagit. Jag mår så väldigt mycket bättre nu efter insatt behandling, och jag önskar dig detsamma!! Stå på dig!!!!!

 • Av Nallelina 5 juli, 2012

  Svårt att hitta rätt läkare
  Hej! Jag var i kontakt med Bo Wikland via telefon & brev i april. Men eftersom jag bor i Ystad, var det svårt att sköta därifrån. Så han tyckte de skulle ta hand om det här på medicin. mott. Men det har inte alls funkat. De tog TSH, T3 & T4. Men sen hörde de inte av sig. Bad att de skulle ta de andra proverna som Bo Wikland hade nämnt. Jag har varit väldigt dålig nu sen feb. Bo Wikland sa att det hade med sköldkörteln att göra, men läkarn här vill inte hjälpa mig. Mina värden har varit TSH 1,8, T4 18 i mars. TSH 1,3, T4 23, T3 3,8 i april. Är någon som känner till någon bra läkare i Skåne? Var även på en alternativ analys Frekvens medicinsk och den visade på stor obalans.

 • Av Kicki 30 juni, 2012

  Viktuppgång trots Graves-diagnos
  Hur kan det komma sig att jag gått upp i vikt under min sjukdomstid? Fick till slut diagnos Graves sjukdom (giftstruma) och borde ha gått ner i vikt istället. Bör ny diagnos ställas?

 • Av Joa 14 mars, 2012

  Pensionsålder, en styrka?
  Hej Fosforn, jämför med artikeln ovan ang antikroppar… Jag tycker mig skönja ett generellt mönster; nya riktlinjer, infallsvinklar och (i tiden norm-avvikande) kunnande tycks komma från läkare efter/kring pensionsåldern med mångårig yrkeskunskap i bagaget, ofta specialistutbildade inom ett specifikt intresseområde. Kanske vågar de ”sticka ut”, väcka debatt och/eller ifrågasätta tack vare sin ålder? Erfarenhet och övertygelse ger personlig/mental styrka och finns viljan att förbättra så har de heller inte så mycket att förlora i den åldern.
  Vem vet, kanske fler (pensionerade) läkare än Helena Rooth Svensson har viljan att ge ut en bok om förvärvad kunskap som till viss del skiljer sig från den av läkarkåren förväntade? Låt oss hoppas.

 • Av anonym 14 mars, 2012

  Hur gick det till..?
  Hej Neki, hur lyckades du få en tid hos Bo Wikland? Vet att han är pensionerad men att han jobbar lite ändå (främst med redan, hos honom, etablerade patienter..?). Ringde du bara eller kontaktade du honom genom t ex ett personligt brev (ang din situation)? Fint att du fått en diagnos, det underlättar!

 • Av Fosforn 8 mars, 2012

  Tja……
  Jag hade förvisso TPOAK eller TGAK på 35, men allt under 70 som referens räknas som negativt provsvar. TSH har ofta legat kring 4,0 och T4 rätt så lågt, men dock inom referensintervallet. Jag har antagligen mer en ”vanlig” hypotyreos, men också det att hypofysen ibland inte heller producerar tillräckligt med TSH! (sekundär hypotyreos). Vanlig hypotyreos är således antikropparna finns i liten mängd i blodet, utan att vara förhöjt. Att ha lite antikroppar är tydligen normalt.

 • Av Neki 8 mars, 2012

  fått diagnos!
  Nu har jag varit till Dr Bo Wikland och fått diagnos! Alla provsvar var bra, utom tgak som sköt i höjden, så autoimmun tyreos blev domen och Levaxin blev lösningen… Är det någon här som också har så att bara tgak visar nåt på proverna? Hur mycket har det visat för er? Vad är egentligen skillnaden mellan autoimun och ”vanlig”? Hoppas att nån har lite svar till en nybörjare:b
  Neki

 • Av Neki 8 mars, 2012

  fått diagnos!
  Hej igen! Varit på besök hos Dr Bo Wikland, enligt mig en av de finaste läkarna som finns! Alla mina prover var bra, förutom TgAk som sköt i höjden! Så Dr Wikland har nu startat upp mig på Levaxin… Funderar på om det finns någon fler här inne som har liknande provsvar som mig, att vara tgak är förhöjt, men inte de andra proverna? Och hur mycket har era tgak-prover legat på? Hoppas någon sitter på lite svar till en undrande nybörjare med många frågor :b
  /Neki

 • nya prover
  Hej Anne-Sofie

  Har av dr Bo Wikland fått en remiss på massa olika prover som skulle tas, vet inga provsvar ännu, men har tid hos honom i Stockholm om några veckor! Hoppas verkligen att han kan se vad dom är fel, att proverna ger en fingervisning, så att jag kan få hjälp! Håll tummarna och tår =D

 • Trötta binjurar
  Kortfattat:

  Har man under lång tid dragits med en underfunktion i sköldkörteln kan binjurarna ta stryk, bli uttröttade. Läkare bör, före insättning av Levaxin (T4), först kolla upp binjurarnas funktion i dessa fall.

  Vid dåligt fungerande binjurar uppnås inte hormonpreparatets förväntade verkan. Det innebär att man får börja med att stärka binjurarna först. Det verkar dessvärre så att många läkare missar eller låter bli att kolla upp binjurefunktionen (inför en Levaxin-insättning), trots att det finns riktlinjer för detta förfarande. Man får i sådana fall påpeka det själv.

  Är dina besvär nya är det osannolikt att dina binjurar hunnit hamna i olag.

 • antikroppar
  Har du kollat antikropparna? Igår var jag med en son till doktorn, hans TSH 2,5 och T4 12,3 (inom referens) men antikropparna TPO var över 400 och gränsen går vid 5,6.

  Jag har också Hashimoto och är strumaopererad. Hade underfunktionssymtom med pressat TSH under 0,5 och T4 29. De värdena visar på överfunktion men det gjorde inte mina symtom, undertemp 35,8 på kvällen och 36,2 på morgonen plus en hel del andra symtom. Har nu tillskott på T3 (Liothyronin) 4x10ug och mår fantasktiskt bra i förhållande den senaste tio åren.

 • Av lilja 18 januari, 2012

  O nu i eftermiddag mår jag ju
  O nu i eftermiddag mår jag ju riktigt ok! Glad o ”pigg”… vad är det som händer i min kropp egentligen?

 • Av lilja 18 januari, 2012

  mina värden…
  Tack för stöd och intresse än en gång…. imorgon ringer jag läkaren o diskuterar mina värden eftersom jag fick resultatet utan några siffror i ett brev idag.
  Har surfat runt lite o kollat o tänker på att binjurevärdena inte är kollade o det har ju också med sköldkörtelalktiviteten att göra. Hittade det här inlägget när jag tittade runt:
  http://dinamediciner.se/blogg/anne-sofie/superbra

  Att det ska vara så komplicerat allting… känns som om jag börjat nysta upp ett jättegarnnystan… mycket förvirrad o försöker få nån slags ordning i kaoset… som om jag inte fattar någonting… o så infinner sig oron att inte bli tagen på allvar. Jag vill verkligen vara pigg o jobba, jag har ju världens bästa jobb! O just nu idag känner jag mig riktigt pigg, lite darrig o muskelvärk men glad o go o känner knappt av bulan i halsen… kan det verkligen svänga så från dag till dag? Jag blir så frustrerad!

 • Av Anders Jinderbrink 18 januari, 2012

  Rätt läkare är bra.
  Hejsan! Frågan är hur ofta Du ligger över 2,5 i TSH. Emellanåt kan faktiskt TSH vara betydligt lägre än 2,5. Om TSH svänger kraftigt, då är det enligt min läkare tecken på att sköldkörteln inte är helt okej. Bara för att TSH sjunker, så behöver det inte betyda att T3 och T4 ökar. Det bästa vore ifall du kunde itta en läkare som intresserar sig för patientgruppen som ofta har ett TSH över 2,5. Vårdcentraler brukar nog knappast ha såna läkare.

  Jag kan höra med min privatläkare om han känner till någon bra. Han är nästan 70 och stänger sin klinik i februari. men han kanske känner till fler. Att ta blodprov en gång räcker inte, eftersom värdena kan ändras fort.

 • Av anonym 18 januari, 2012

  Tacka ja till Levaxin som din
  Tacka ja till Levaxin som din doktor lovade dig oavsett värden, under långsam upptrappning i samråd med honom/henne?

 • Av lilja 18 januari, 2012

  Mina nvärden…
  Jahapp, då har jag fått svar på alla mina prover…. Allt är bra… TSH, antikroppar, T4, B12, Järn, folacinsyra, elektrolyter, blodsocker, hela blodstatusen,sänkan…. ja ALLT ligger bra…. varför mår jag inte bra då? Efter snart två veckors sjukskrivning mår jag iofs ngt bättre men har en massa symptom iaf… o det är inte psykiskt! Kan man ha alla värden ok men ändå ha obalans i sköldkörteln? Vad ska jag göra nu? Någon klok därute som har förslag? HJÄLP!!!

 • Av Fosforn 15 januari, 2012

  Tack ni två 🙂
  Jag känner mig fortfarande slö i musklerna och jag blir inte hungrig förräns sent på eftermiddan. Men det är ju klart bättre än förra veckan. Än är det mycket kvar.

  Jag kan ju se hur det går att springa nästa helg, men då tänker jag isåfall ta högst en mil.

 • Av lilja 15 januari, 2012

  :o)
  Lycka till själv Anders!

 • Av anonym 14 januari, 2012

  Berätta gärna hur det går
  Hej Anders,

  Grattis!

  Berätta gärna hur det går för dig även längre fram! Jag har läst andra inlägg från dig och förstår att du är en av de som fått kämpa för att få prova denna medicin.

 • Av Fosforn 14 januari, 2012

  🙂
  Jag var faktiskt också på vårdcentralen först, men den läkaren kollade bara på siffror och struntade i allt annat.

  01.03.2011 var TSH 3,8
  05.04.2011 var TSH 3,1
  16.08.2011 var TSH 2,8
  14.09.2011 var TSH 1,9
  25.10.2011 var TSH 3,8
  04.01.2012 var TSH 1,3

  I september 2011 vände jag mig till en privatläkare och jag blev tagen mer på allvar för varje gång jag var där. Sist så gav den högsta tillåtna dosen antidepressivt så liten effekt att läkaren skrev ut Levaxin. Jag är bara inne på 3:e dagen med Levaxin, samtidigt som jag kapade maxdosen antidepressivt från 200 till 150 mg.

  Det känns lite konstigt och ovant i början, Lilja. Eventuella mindre symptom på överdosering kan nog inte uteslutas i början. Jag har dock bara blivit lite darrig i knäna en gång hitintills och fått lite märkliga kortvariga svettningar den första natten.

  Jag har haft antidepressivt i 12 år och inte förräns nu kom en läkare på idén att testa med Levaxin!

  Lycka till, Liljan 🙂

 • Av lilja 14 januari, 2012

  Normalvärden
  Nu har jag varit på vårdcentralen och träffat läkaren, som verkligen tog mig på allvar och skickade in mig på provtaging med två A4 i handen…
  Nu ska allt kollas upp till skillnad från förra gången när det bara togs TSH som visade på 1,3. Nu blev det TSH, T4, antikroppar, B12,järnvärden, mineraler… fullt blodstatus… osv osv… + en remiss till ultraljud av sköldkörteln. Biopsi har jag ju gjort…
  Sjukskriven i två veckor med order om att ta det lugnt…Inte min starka sida men nu är det bara att gilla läget… (Det enda jag reagerade på var att det inte togs nåt T3 prov? Görs inte det?) Hon tyckte även att om proverna visade ”normala” värden skulle vi ändå kunna prova en dos medicin för att se om det hjälper…
  Ovanpå det blev det allmän undersökning o till sist även ett EKG som visade prima värden… :o). Känns så bra att bli lyssnad på och inte avfärdad som inbillningssjuk… livet känns lite lättare trots kroppsliga besvär och lite ångestilningar emellanåt… Och angående mina ångestilningar tog hon även det på allvar när jag sa att det är helt annorlunda mot när jag ”gått i väggen” utan det här kom ”från kroppen”… Det finns hopp!
  Ett stort tack till er som svarar och kommer med kanonbra tips som jag haft väldig nytta av… <3

 • Av Anna-K 11 januari, 2012

  Normalvärden…
  Kan vara svårare att se sambandet om symtomen är svaga, man tror att det är normalt eller beror på nåt annnat, och man fortsätter ”stå ut”. Påverkas livet för mycke börjar många jaga efter hjälp.
  Om din läkare inte vill skriva ut medicin ifall värdena är inom referens är det bra va ganska uppdaterad själv. En artikel som kan va till hjälp är ”Diskutabel gräns för TSH-värdet…”. Skriv ut o ge till läkaren. Man ska kunna hitta o ladda ner den på http://www.hypo2.info/hem/subklinisk-hypotyreos
  Be om kopior på prover som du tagit tidigare oxå, kan va bra att känna till hur det ser ut för dig. Stress/kris kan förvärra en inflammation i sköldkörteln, o såklart symtomen.
  Tyvärr får många gå hem med antidepressiva istället för att läkare inte lyssnar. Man brukar inte reagera på SSRI alls, eftersom orsaken är hormonell.Det är tragiskt, för många är sjukskrivna o lider i onödan.

 • Av lilja 10 januari, 2012

  Du milde…
  Nu har jag gått igenom listan på sköldkörtelföreningens sida och jag har många av symptomen…. inte så uttalade alla men några ganska kraftiga och ganska många lite mindre…
  *SUCK*

 • Av lilja 10 januari, 2012

  Hej!
  Tack för svar :o)… Nej, jag medicinerar inte för struman, jag har bara varit hos husläkaren o dumt nog vet jag inte ens mina värden… när läkaren sa att det var ok lät jag mig nöja med det eftersom det enda jag kände var lite tryck på halsen… men så här med facit i hand kan jag tänka flera år bakåt med lite värk emellanåt, lite ”trångt” i halsen ibland, precis som om det kom o gick… men nu har besvären tilltagit o det känns inte bra på något vis… Jag ska ringa till vårdcentralen imorgon o be att få komma, jag har skrivit upp alla mina symptom o helt plötsligt är dom inte så få längre… det jobbigaste är kraftlösheten o den ständiga ”oron” i kroppen (o även mentalt). Mitt jobb är ganska fysiskt o även fritiden men nu orkar jag inte, får träningsvärk när jag anstränger mig… Har tom sjukskrivit mig den här veckan för att bara vila… Jag vill verkligen inte känna så här… känns som om man sugs ner i ett svart hål… Jag fick en krisreaktion för 11 år sedan samband med jobbig skilsmässa o nu när jag får olika symptom kommer såklart rädslan att få även ångestsymptom igen… men som sagt, jag ska ta tag i det på en gång, det är ju ingen annan som kan göra det…

 • Av anonym 10 januari, 2012

  Medicin?
  Hej Lilja,

  Medicinerar du för knölstruma? Med en färdig diagnos bör du annars kunna få medicin om du upplever att du har symtom. Har du kontakt med någon endokrinolog?

  Vanligtvis är listan över symtom väldigt ofullständig på t ex vårdguiden eller sjukvårdsupplysningen, där endast några symtom räknas upp som exempel. Sköldkörtelhormonerna påverkar alla celler i kroppen. Vid problem kan symtomen därför visa sig på alla möjliga sätt. Det kan vara som ett pussel innan man inser att allt kan hänga ihop.

  Struma kan visa sig både som över- och underfunktion, vet du vilket du har? Man kan även vara symtomfri och erbjuds då ingen medicinering.

  En generell men ändå utförlig beskrivning över symtom vid underfunktion, hypotyreos, finner du på Sköldkörtelföreningens hemsida. Länk: http://www.skoldkortelforeningen.se/hypothyreos.html

  Du beskriver tidigare vaga besvär, vilket gör att det förmodligen inte handlar om klimakteriet. Det kan vara struman som stör. Med tiden kan symtomen bli mer uttalade och fler tillkomma. Dessa kan se olika ut från individ till individ.

  Jag tipsar dig att ta reda på hur en sköldkörtelstörning kan te sig (t ex genom länken ovan), skriva ut och pricka av dina egna symtom/besvär från en lista. Så kan du sedan diskutera dessa med din doktor.

  Lycka till.

 • Av lilja 10 januari, 2012

  Vad ska jag göra?
  Har blivit diagnosticerad knölstruma genom finnålsprov. Så långt allt väl. Blodproverna visade inom ”normalvärden” men jag mår inte bra… O ju mer jag tänker tillbaka desto tydligare blir bilden att det här har jag dragits med länge men symptomen har varit så vaga…
  Nu har de tilltagit, jag känner av ”bulan” mer, är darrig, har hjärtklappning, svag/darrig/mjölksyra i benen, kall om fötterna, lite ”domnig”. Antingen lite varm eller fryser… Sover oroligt, inte så hungrig, ”ångestilningar”… är det här typiska sköldkörtelsymptom? Är orolig att jag ska bli stämplad som psykiskt dålig istället. O såklart håller jag på att komma in i klimakteriet också med allt vad det innebär så vad är vad? Håller på att gå i bitar av det här och vet inte riktigt vart jag ska vända mig…

 • Av Nina 2 januari, 2012

  Fråga!
  Charlotta, hur har du gjort med din ”gunga”? Är du bra nu?

 • I början när det inte gjordes
  I början när det inte gjordes något alls, var jag in direkt på ultraljud. Där hittade de inget trots att värdena visade det. Då sa de att jag hade blivit frisk.
  Tio år senare gjorde de efter mycket tjat och rätt läkare en röntgen hos en specialist, värdena då var även åt fanders, så den läkaren gav sig inte. Då blev det en sk strålbehandling.
  4 månader senare visade provresultaten på nedgång, men inom ramarna, så jag fick ingen medicin och läkarna sa att ”det måste vara nåt annat fel på dig”…eftersom jag inte alls mådde bra.
  1 månad senare tjatade jag till mig ytterligare en provtagning och den visade på att den näst intill lagt av helt! Och där stod jag utan medicinering!
  Jag fick då ( för en vecka sedan) en hög dagsdos av Levaxin och nu känner jag själv att det är alldeles på tok för högt igen (man lär sig ju).

  Det stämmer det du frågade om mina provresultat och att de blev oroliga, men ultraljudet gjordes då omgående och visade inget.

 • Av Charlotta 7 december, 2011

  Sköldkörtelgunga
  Vad får du för hjälp? Får du medecin eller?
  Vad har hänt med sköldkörteln, har den lagt av helt och hållet?
  Vad jag inte fattar av din berättelse är hur du kunde få provresultaten och de blev oroliga – sedan hände ingenting i flera år! Stämmer det?

  Jag har gjort en liknande resa som du, mina resultat har också åkt jojo upp och ner.

 • nya tester
  Sådär ja. Nu har jag gjort nya tester och det är inte undra på att man mår som man mår.
  TSH 42
  T4 fritt 2,8
  T3 fritt 1,0
  Den har altså ändrat från över till underfunktion!
  Nu ska jag få hjälp i alla fall =)

 • Vad göra?
  Hejsan!
  För 10 år sedan upptäcktes det att jag hade överfunktion av sköldkötteln, så pass mycket att det blev akut för dem på Hälsocentralen. När de gjorde röntgen på halsen så hittade de inget och sen glömdes allt bort! Jag har varit sjukskriven i tre år nu, för värk i kroppen och allt vad det nu var. Jag fick diagnosen PTSD. Jag var uppe i 12 olika tabletter per dag och inget hjälpte, men jag var tydligen tvungen att ta dem!
  Nu för ca nio månader sedan, hittade de återigen en överfunktion av sköldkötteln och riktigt allvarligt den här gången. Mina värden var helt åt fanders. Jag fick komma till en specialist där jag även fick strålbehandlingen för 6 månader sedan.
  Nu är jag tillbaka till allmänläkarna och de säger att mina värden är normala. Jag har fortfarande en del hjärtklappning kvar, burr i öronen osv. Jag känner själv att jag inte är helt frisk.
  Vad ska man göra? Mitt T3 ligger idag på 4,9 och T4 på 12,5 TSH fick jag ingen mer info om, mer än att det ligger inom ramen!

 • Mitt akuta symptom, som jag
  Mitt akuta symptom, som jag sökte för, var mjölksyra i armar och ben, såpass kraftig att jag inte kunde dra upp byxorna utan att ta slut.
  Jag fick dålig respons, men fick trots det prova Levaxin. Jag har bara hållit på några veckor, men mjölksyran har lugnat ner sig. =)
  När det gäller andra symptom kan det bli svårt att veta eftersom jag har sömnapné, och det finns en rad symptom som liknar varandra……

 • Av Anette 19 oktober, 2011

  Kom ihåg då att blodprovet
  Kom ihåg då att blodprovet kanske inte visar hur det faktiskt ligger till. Dina symptom måste bli bättre, annars har du för låg dos. Eller behöver tillägg av Liotyronin som lättare tas upp av hjärnan.

 • Ja alltså, det är en
  Ja alltså, det är en tillfällig läkare då min ordinarie är mammaledig. Hon brukar inte hålla monologer som så många gör….

  Jag startade på 25 varannan dag, och skall lämna blodprov efter 6 veckor.

 • Av Anette 17 oktober, 2011

  Byt doktor. En lyhörd doktor
  Byt doktor. En lyhörd doktor vet att det är en svår diagnos att ställa. Det kan tex behövas en biopsi direkt i sköldkörteln.
  Hur mycket Levaxin tar du och hur ser upptrappnings-shcemat ut?

 • TPO?
  Hej. =)
  Vet inte om någon läser inlägg här, men det visar sig ju…
  Mina värden har ju hållt sig inom den berömda ”gränsen”, 3,5 TSH och 12,5 T4 (var det väl…) Det enda värdet som var utanför var TPO som låg på 22. Men jag undrar lite över HUR mycket över det egentligen är? Läkaren menade på att det skulle vara över 100 för att betyda något, men eftersom han också sade att TSH var normalt upp till 6 så blir man ju skeptisk minst sagt.
  Nu lyckades jag tjata till mig Levaxin, trots att han var stensäker på att det typ inte skulle hjälpa…. Det har bara gått nån vecka så jag vet ju inte om det kommer hjälpa, man e ju orolig som stryk, men hoppet lever ju iaf, till skillnad från innan. =)

 • Av Anders Jinderbrink / Fosforn 24 juli, 2011

  Hej, du är anonym på Facebook
  Hej, du är anonym på Facebook och syns därför inte i sökningen där. Sedan har nånting hänt här så jag inte kan se kommentarerna i inlägget förräns jag loggar ut. Men jag har förstått at nånting har gått fel här också.

 • Av Anne-Sofie 23 juli, 2011

  Hallo:-)
  Anne-Sofie Eksell

  Kraaam

 • Av Fosforn 23 juli, 2011

  Facebooken
  Tack, Ann-Sofie…..men vilket efternamn skall jag söka på Facebook? Det finns jättemånga träffar där på Anne-Sofie. Jag hittar bara en Netzell i en intressegrupp som jag gick med i, men det är nån annan Anne-Sofie.

 • Av Anne-Sofie 23 juli, 2011

  Hej igen <3
  Har du facebook så skicka en vänförfrågan till mig.
  Eller om du skickar en till Myxöden för där är vi många i precis samma situation. Vi hjälper & stöttar varandra <3

  Eftersom vi är olika individer så
  är det väldigt fel med referenser 🙁

  Jag har krigat med vården i snart 3 år
  & de första proverna jag tog så låg
  TSH på 1.5 & T4 på 15
  Sen efter ett par år så ökade TSH till 2.1
  & T4 sjönk till 10.

  Du ska begära att få ta TPO antikroppar &
  TG antikroppar.

  Mina prover har ju legat inom ref förutom
  TPO antikroppar. Dom påvisar om du har en
  inflammation i Sköldkörteln vilket är den
  vanligaste orsaken till underfunktion.

  Kram Annne-Sofie

 • Av Fosforn 22 juli, 2011

  Motion vs ämnesomsättning.
  Hjärtligt tack, Anne-Sofie.

  Men då måste jag ha en läkare som är specialist på sköldkörteln utan att det kostar 2000 för varje läkarbesök!

  Har konditionen nånting med ämnesomsättningen att göra? Jag borde nog vara jätteglad över att kunna springa 59 km på 7 timmar!

 • Av Anne-Sofie 22 juli, 2011

  Heeeej ”Fosforn” 🙂
  .
  Dina värden är absolut INTE ok.

  TSH ska ligga under 2.5 & T4(ämnesomsättning)
  har ett referensintervall på 10-22.
  9 är ALLDELES för lågt!!!!
  Har du tagit antikroppar? Om inte så ska du
  KRÄVA det. TPO antikroppar & TRAK antikroppar.

  Sen det viktigaste av allt…. BYT LÄKARE!!!!

  Du får GÄRNA ringa mig om du har frågor 🙂
  0702-500363

  KRAAAM

 • Av Fosforn 21 juli, 2011

  Någonting är fel.
  Hej, Ann-Sofie med flera!

  Jag är 31 och bor i Ystad. Jag arbetar tidvis mycket hårt med att hålla ämnesomsättningen uppe.

  Första gången i våras hade jag ett TSH på 3,8 och T4 på 8. En månad senare i april var värdena 3,1 respektive 9.

  Det som är mycket anmärkningsvärt i sammanhanget är att jag är fysiskt aktiv med cykling, löpning och promenader; jag har exempelvis sprungit 13 stycken övermarathon på ett år med den längsta sträckan hitintills på 59 km.

  Trots detta får jag inte upp ämnesomsättningen nämnvärt. Jag kan inte ha sådana här löparvanor hela livet, eftersom de sliter på kroppen. Jag är nu 31 år.

  Läkaren bryr sig inte utan säger att motion inte påverkar ämnesomsättningen. Har jag normala värden på 3,1 respektive 9, då menar han att jag skall klara av att springa dessa gigantiska distanserna igen. Och visst, det gör jag också, men jag känner mig inte piggare för det. Jag har åtminstone två stadiga mål om dagen. Trots att jag kan springa sex mil utan problem, så har jag för tillfället fått lägga av med sötsaker, eftersom jag går upp i vikt av det.

  Jag kan inte göra nånting för att inte må dåligt, mer än att röra på mig för att hålla uppe min ämnesomsättning på ett ynka värde på 9. Om jag inte springer kommer jag må riktigt dåligt.

  Vad skall jag göra?

 • Av Anne-Sofie 10 juni, 2011

  Hej igen 🙂
  .
  Du MÅSTE vara besvärlig
  om du ska få hjälp., Tyvärr 🙁

  Hör du till Västragötalands Regionen
  så ska du ta kontakt med Falköpings
  Specialistläkarmottagning 0515 15757
  Du betalar ”vanlig” taxa + att högkostnads-
  skyddet gäller 🙂

  Kram

 • Av Neki 10 juni, 2011

  Hej Anne-Sofie!
  Tack för ditt svar! Man känner sig ju så besvärlig när läkarna säger att allt är bra, men man känner själv att nåt är fel…. Mitt håravfall började direkt efter att jag fick flickan -02, och blev helt bra undertiden jag var gravid med pojken -04,därefter har det bara fortsatt rasa. Måste försöka uppbåda lite mod så jag kan kontakta min läkare för att be om proverna du sa;)

  Tusen tack!
  Neki

 • Av Anne-Sofie 10 juni, 2011

  Hej Neki 🙂
  .
  Eftersom vi är olika individer så
  är det väldigt fel med refernser 🙁

  Jag har krigat med vården i snart 3 år
  & de första proverna jag tog så låg
  TSH på 1.5 & T4 på 15
  Sen efter ett par år så ökade TSH till 2.1
  & T4 sjönk till 10.

  Du ska begära att få ta TPO antikroppar &
  TG antikroppar.

  Mina prover har ju legat inom ref förutom
  TPO antikroppar. Dom påvisar om du har en
  inflammation i Sköldkörteln vilket är den
  vanligaste orsaken till underfunktion.

  Kram Annne-Sofie

 • Av Neki 10 juni, 2011

  Mina värden…
  Hej

  Har sedan jag fick mina två barn -02, -04, haft enorma problem med håravfall! Håret växer bra, men faller av!!
  Har kollat tsh två gånger och första gången var det 2.66, andra gången 2.19. Första gången togs även ett t4 fritt, som låg på 15.
  Är det någon som har koll på allt detta??
  Tacksam för svar!
  Neki

 • Av anonym 7 mars, 2011

  nu var det dags igen
  Hejsan jag har för ca åtta år sen insjuknat och tog levaxin i 3 år plågades med smärtor och var trött trots bra värden,jag slutade med levaxin och levde så hyffsat med homeopati något år därefter .Senaste året har jag besökt olika läkare och provar en ny som har skrivit ut Liothyronin jag hoppas det kan bli bättre är 36år och det vore fint att kunna bilda familj och arbeta som vanligt istället för att oroa sig för hälsan.Jag kämpar på hoppas att alla ni andra är med.mvh Fjärilen.

 • Av gulli 8 augusti, 2010

  sköldkörtel
  Min son har växt dåligt. Han är nu 15 år o går på näringsdrycker. Kan hans sköldkörtelfuntion vara fel. Jag själv har underfunktion och äter levaxin

 • Av Anna Ivar 22 april, 2010

  Kan man ta vaccinationer?
  Hej!
  Jag undrar också om man kan ta vaccinationer om man har kronisk sköldkörtelinflammation så som Tbe och Borrelia vaccin. Jag ska åka till Ukraina i sommar. Kan man då ta ex poliosprutan? Har bara fått en sådan och jag vet att man ska ha minst tre. Dessutom måste jag ta både mot Hepatit A och B och ny stelkrampsvaccination m.m.
  Det vore så värdefullt att veta detta.
  Hoppas på svar!

Comments are closed.