blodprovBertilEricson250
Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln. Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

 • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
 • T4, fritt, 9-22 pmol.
 • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.


Normalvärden för antikroppar:

 • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Av Hanna Brodda
14 december, 2009

133 kommentarer

 • Av JagheterC 22 maj, 2019

  Jag har tsh på 1,4 och fritt
  Jag har tsh på 1,4 och fritt t4 på 15 äter 50mkg levaxin
  Är detta bra värden , kan man bli av med medicinering i framtiden även om man har antikroppar mot sköldkörteln?

 • Av HannaB 3 maj, 2019

  TSH 5,2
  Hej
  Jag medicinerar med Levaxin 125 mg/dag, men har ändå ett TSH-värde på 5,2
  Ska det vara så, eller ska TSH vara lägre när man medicinerar?

 • Av anonym 15 februari, 2019

  tsh 0,09
  haej
  har under 6 månader tagit cortison/predilison men har nu trappat ut detta o slutat sedan två månad
  va och tog tsh prov den 20 dec och då va de 0,05
  tog nytt den 18 jan och då va det 0,09 kan cortison ha påverkat detta (har ingen sköldkörtel op 2008)

 • Av anonym 27 januari, 2019

  provtagning
  Någon som testat att ta blodprov via nätläkarna som blodkollen, https://medisera.se/ eller verlab?

 • Av Eva Arven 18 februari, 2018

  Mina värden sköldkörteln
  TSH=3,7 Ref 0,3-4,2
  T4=16
  T3=4,3
  Är det bra värden
  Äter 50mcgr Levaxin

 • Av anonym 14 december, 2017

  Ja varför inte, kroppen är en fantastisk läkemaskin.
  Researcha vilka läkande åtgärder man kan göra i sin kost och livsstil.
  Signalen för produktionen av hormonerna kommer från hjärnan, så det psykologiska är en stor del också. Vi kan göra mycket för att hjälpa kroppen genom våra val.

 • Av anonym 17 september, 2017

  frågA
  Frun tar 100+125mg och har ont och kramper i magen . Tog prover men dem har inte kommit och dem säger att dem glömde. Vad kan det vara fer fel hjälp snälla. Stor tack i för hand.

 • Av anonym 14 september, 2017

  Hur länge sen är det du
  Hur länge sen är det du sänkte Levaxindosen?Det tar ett t ag minst 6 veckor innan förändring ses i blodprov annars låter det som du behöver sänka Levaxindosen om du inte mår bra vill säga

 • Av anonym 14 augusti, 2017

  TSH värde
  Hej, mitt TSH värde är 3,5 och jag har ständigt en klump I halsen när jag ska svälja vilket jag nämnde för min läkare på vårdcentralen. Han sa att jag förmodligen har ett virus som är på väg bort(har haft detta flera månader dock) och att allt är normalt. Här står att TSH på 3,5 är högt. Kan det ändå vara så att allt inte star rätt till? Vad ska jag göra? Tack på förhand.

 • Av haakan 17 juni, 2017

  Sköldkörtel m.m.
  Min läkare vill också skriva ut antidepressiv medicin/jag totalvägrar ta detta skit igen (en del är dock tvungna att det tyvärr)!
  Men lätt för läkaren ”se ellet göra det lättaste” för sig själv!
  Råkade ut för stress/utmattning 2011/2012..läkaren vägrade lyssna på mig eller min problem över 1-1,5 är med diverse fysiska problem(ljus-ljud-luktproblem(dygnet runt/sved enormt i näsa & mun), inget minne, huvudvärk/migrän, dimsyn, domningar/krypningar i ben/på ryggen, infektioner etc..bröt till slut ihop psykiskt p.g.a. av detta OCH då fick ju läkaren rätt/bråttom att ge antidepressiv medicin!

 • Av anonym 31 maj, 2017

  Fritt t4
  Kan man höja och sänka värdet själv utan medecin?

 • Av anonym 15 maj, 2017

  Störning i ämnesomsättningen, inget fel?
  Jag har sedan några år tillbaka fått reda på att jag har låg ämnesomsättning, men då gjorde det inget mer med det. Jag har även känt mig nedstämt och trött, och har tidigare behandlats för depression.
  Senaste månaderna har jag också känt av att minnet och koncentrationsförmågan blivit sämre, samt en enorm trötthet. Känner inte igen mig själv och klarar inte av mitt jobb. Läkaren skrev ut antidepressiva och tog även blodprover för ca två veckor sedan. Under förra veckan kom ett brev från vårdcentralen och där stod det att jag har störning i ämnesomsättningen och att jag skulle komma in för fler prover. Nu har proverna tagits och resultatet visar tydligen normala värden. Hur ska jag gå vidare med detta? Ska jag bara acceptera störningen i ämnesomsättningen. Jag som har haft en ätstörning känner att detta triggar igång allt igen. Jag äter redan nyttigt och tränar bra. Detta för att jag vet att jag går upp i vikt lätt. Nu känner jag att detta triggar igång ätstörningen igen.

 • Av Etna 4 maj, 2017

  Tsh
  Vad säger 0,21 i Tsh

 • Av anonym 22 mars, 2017

  THS omätbart – vad är felet
  Har enligt läkare omätbart THS – T4 ligger på 25.0 – vad beror detta på – har sänkt levaxin från 200 till 125 men THS är oförändrat?

 • Av anonym 7 februari, 2017

  Levaxin.Ämnasomsättning lågt
  behöver en ny läkare på vårdscentralen inte träffa läkaren före hon skriver ut Levaxin när det var för högt TSH och hon sänkte från 0,1 till 0,75 mikrogram. Räcker det att de bara tar blodprov på TSH. De borde väl också blodprov T3 och T4 för att se ämnesomsättnings funktionen
  Tacksam för svar.

 • Av anonym Eanneli 24 januari, 2017

  Lågt T3 – Indivina
  Jag har tagit Indivina I 3 års tid och undrar om det på något sätt kan ha nåt samband med att jag nu har lågt T3?

 • Av anonym 1 december, 2016

  Hjälp
  Har fått svar på värden idag.
  TSH 0.85
  T4 fritt 17.8
  T3 4.5
  Är detta bra eller inte??
  Äter 100 mg levaxin sedan 2 år
  Men mår INTE BRA
  De säger att jag har en depression & vill ge mig sertralin men jag säger att det är något annat som är fel. Läkarna kan inte ang sköldkörteln sa hon.
  Är ledsen nere apatisk såååå trött orkeslös känns som det är mer dopamin brist. Är orolig att sköldkörtel värdet inte är bra men för ingen hjälp eller så säger de att är ”normalt” hela tiden
  Så tacksam för svar om någon vet!

 • Av anonym Åsa 24 november, 2016

  Hur behandlar man binjurarna om deras värde är lågt
  Jag fick Prasteron utskrivet med 25 mg per dag (tas på morgonen).

 • Av anonym Åsa 24 november, 2016

  Låga värden på mina binjurar
  Jo jag fick ju Prasteron utskrivet 25 mg som tas dagligen på morgonen. Detta ska höja mina värden till normalnivå och göra att jag förhoppningsvis inte lägger på mig så mycket i vikt och blir piggare eftersom Prasteron innehåller DHEA och testosteron som en kvinna som jag (69 år) har lågt testosteronvärde. Vid 69 års ålder ligger en kvinnas testosteronvärde på c:a 20 % så detta är alltså ett tillskott. Jag har nu märkt jag sover bättre och är inte så trött som förut längre men vikten har jag inte märkt gått ner.

 • Av anonym 24 november, 2016

  TPO
  så om jag förstår det rätt vad gäller TPO test så har man ingen autoimmun sjukdom i botten vid ett lågt värde. Kan det stämma eller har jag fattat helt fel?
  Kan det då betyda att man inte har fel på sköldkörteln?
  Mitt TPO värde är 0,6.

 • Av anonym Åsa 10 oktober, 2016

  Binjurar
  Jag har i många år misstänkt jag har nåt fel på min ämnesomsättning och prover har tagits säkert 5-6 gånger under en 20 års period. Nu när jag var hos min kvinnliga gynekolog Sokolova Gynklinik i Göteborg nämnde jag för henne att jag var så trött och svullen i kroppen och gått upp i vikt väl mycket. Bad om ämnesomsättningsprov. Hon tog detta prov och då visade det sig att jag hade normala blodsalter, normalt TS4 och Ts3 (tror jag de heter) men väldigt låga värden på mina binjurar så nu skrev hon ut Prasteron som jag ska ta 1 tabl varje dag

 • Av anonym 23 september, 2016

  Gravid med låg ämnesomsättning på sköldkörteln
  Jag är gravid i v. 15 å har fått veta att mina värden som legat väldigt bra (pga av medicinen levaxin) men sen när jag testade mig när jag redan va gravid så va mina värden urusla. Vi vet inte varför. Ingen inflammation i sköldkörteln heller. Men nu undrar jag eftersom mina värden är så dåliga Tsh 45 (men i början av graviditeten 116) T4 7 nu (vet inte vad jag hade innan) hur stor risk är det att mitt foster i magen faktiskt är påverkat av det å faktiskt kan vara sjuk på något sätt?

 • Av anonym 20 augusti, 2016

  kräv remiss till endokrino.
  kräv remiss till endokrino.

 • Av Katta 21 maj, 2016

  Depression i onödan?
  Jag kände mig trött, nere och ledsen och besökte Vårdcentralen i Solna centrum Läkaren skrev direkt ut Sertralin 50 mg, som jag började åta. Sedan skickades jag till blodprov. Efter 14 dagar fick jag vet att jag hade problem med sköldkörteln och då skrev läkaren ut Levaxin som jag också började äta. Efter något år fick jag skrivelse från en helt främmande läkare att min värden på sköldskörteln nu var normala. Ingenting om att jag skulle sluta äta dom eller om jag måste äta dom livet ut. Nu har jag åter en ny läkare där som skrev ut starka sömntabletter eftersom jag sover urdåligt. och som uppmanade mig att börja äta sertralin igen. Inga krav på andra tester eller nya blodprov. Jag känner mig som en ”försökskanin”. Skall det få gå till så här enkelt och rationellt? ”Ge patienterna ett piller så slipper vi dom”…Jag mår inte bra!

 • Av anonym 22 april, 2016

  Kanske någon ser detta?
  Min

  Kanske någon ser detta?

  Min dotter på 7 år har ett P-TPO-ak på 2840, referensintervallen ligger på <35, hur farligt är detta? (TSH: 24. T4: 13. T3: 5.5 Behandlas med Levaxin sedan 9v)

 • Av anonym 1 april, 2016

  Tack för tips om Thyro Gold!
  Tack för det här tipset! Det här läkemedlet (registrat som hälsokost i USA) verkar jättebra. Verkligen superseriös sajt som ger tips om hur man justerar dosen själv. Jag ska beställa!

 • Av anonym 30 mars, 2016

  Hur då??
  Hur då??

 • Av anonym 30 mars, 2016

  Hur behandlar man binjurarna?
  Hur behandlar man binjurarna?

 • Av Svensson 24 mars, 2016

  Binjurar
  Hej! Det är dina binjurar var påverkade och då stiger värdet rejält. Man skall alltid behandla binjurar innan sköldkörtel, fast det är långt ifrån alla som gör det.

 • Av anonym 9 mars, 2016

  Vad händer?
  Våren 2015 insjuknade jag och proverna visade 17 i tsh,började äta levaxin och då höjdes tsh ytterligare ända upp till 80 ,i december hade det äntligen sjunkit och ligger nu på 0,03 i tsh. Äter nu 150 mcgr levaxin.varför höjdes tsh så mycket fast jag började äta levaxin??

 • Av Annika 2 mars, 2016

  Ja om din sköldkörtel inte
  Ja om din sköldkörtel inte fungerar som den ska måste du alltid tillföra hormon. Läs om din sjukdom på sköldkörtelföreningens hemsida.

 • Av anonym 18 februari, 2016

  Hagakliniken
  Hagakliniken

 • Av anonym 18 februari, 2016

  Bra läkarmottagning i Göteborg
  Hagakliniken!

Comments are closed.