blodprovBertilEricson250
Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln. Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

  • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
  • T4, fritt, 9-22 pmol.
  • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.



För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.


Normalvärden för antikroppar:

  • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Av Hanna Brodda
14 december, 2009

133 kommentarer

  • Av Anonym 3 februari, 2016

    TSH över 8
    Mitt TSH låg på 8 i somras o har bara höjts sen dess får massa sjuka symptom och dessutom haft svullna lymfkörtlar, började med knöl under hakan sedan bakom örat och sedan i ljumsken och trodde först det var tumörer… Men fattat att det är pga hypotyreos. Mitt TSH ligger förmodligen runt 10 nu och t4 i underkant men läkaren på VC förstår ingenting

  • Av Inger Else 26 januari, 2016

    Svar på mine verdier?
    Operert bort Sjoldkjertelen for over 50 år siden på grunn av canser og har efter det brukt 300 mikrogram Levaxin pr,dag mens jeg bodde i Norge.Etter jeg flyttede til Sverige har mine dr.stadig satt ned min Levaxsin mengde og jeg har ikke fölt dette rett.Mine verdier er nå:TSH mindre en 0,02 og Fritt4:21,8.De vil jeg nå skal gå ned til.250mikrogram.Er disse verdiene så feil at jeg må gå ned på medesin.Takksam for svar.

  • Av anonym 18 januari, 2016

    Historia
    Min 14 åring har nedanstående värden, de första upptäcktes av en slump när man tog andra prover.

    Har så gott som dagligen huvudvärk (ser inte dåligt), allt bra i skola och med kompisar, idrottar fem dagar i veckan ändå ständigt trött, trött och trött, svårt att ”få ändan ur vagnen”, frusen, torr i huden (eksem)etc etc.

    Prover tagna 28/9 2015
    s-kortissol = 350
    levervärden = under 0.4
    HDL = 1.0
    LDL kolesterol = 2.2
    Triglycerider = 0.75
    B glucos = 5.5
    HbA1c = 30
    APO lipoproteiner = normala
    Faste insulin = 13 mlU/L
    TSH = 5.3
    Fritt t4 = 13 pmol/L

    Prover tagna 24/11 2015
    S-TSH receptorak. = <0,80IE/L (refintervall <1,80)
    TPO antikroppar = 8 kU/L (refintervall <34)
    S-T4 = 61 nmol/L (refintervall 76,1-170)
    S-TSH = 5,1 mlU/L (refintervall 0,51-4,30)
    S-T4 fritt = 12 pmol/L (refintervall 12,6-21,0)

    Nya prover ska tas i maj.
    Frågade varför man inte tagit T3 prov och fick till svar att det behövs inte.
    Antikroppar ska tydligen inte tas nästa gång då det visat att hon har det.

    Har fortsatt att googla runt lite på detta och i går hittade jag följande text som är kopierad från Läkartidningen http://www.lakartidningen.se/Functions/ … cleId=9049
    Behandlingsindikationen styrks om patienten har antikroppar mot tyreoperoxidas (påvisar autoimmun tyreoideasjukdom).

    Jag förstår verkligen ingenting…

    Har kollat runt i Göteborg på privata läkare som tar sig an detta men den mottagningen jag har hittar tar inte emot barn under 18 år.

  • Av anonym 17 januari, 2016

    Göteborg
    Hej, har någon tips på läkare i Göteborg med omnejd som tar emot barn (14 år)?

  • Av Anki Starfall 5 januari, 2016

    kost
    Hej! Dina rader berörde mig ordentligt. Brukar inte skriva annars. Du måste lägga om kosten. Bort med gluten och mejeriprodukter men behåll kefiren. Gröna drinkar ger dig massa näring…att vara förstoppad betyder att kroppen förgiftas inifrån. ..på det hela massa mediciner inblandade…Tänk på hur vi behandlar våra bilar…fel bränsle så kan vi inte köra 🙂 Lycka till!

  • Hur länge eller alltid Levaxin?
    Jag har ätit Levaxin (25 mikrogram) i över ett år. Efter ny provtagning i våras (maj 2015) fick jag besked av en läkare att mina värden (sköldkörteln)nu var normala. Inget mer. Min ”rätta” läkare är svår att få tag på. han är ofta ledig eller på vidareutbildning. Lyckades ringa en privatläkare och fråga om jag kunde sluta äta Levaxin. Fick svaret att jag måste äta Levaxin livet ut. Stämmer det???

  • Hur länge eller alltid Levaxin?
    Jag har ätit Levaxin (25 mikrogram) i över ett år. Efter ny provtagning i våras (maj 2015) fick jag besked av en läkare att mina värden (sköldkörteln)nu var normala. Inget mer. Min ”rätta” läkare är svår att få tag på. han är ofta ledig eller på vidareutbildning. Lyckades ringa en privatläkare och fråga om jag kunde sluta äta Levaxin. Fick svaret att jag måste äta Levaxin livet ut. Stämmer det???

  • Av Konstanze 25 november, 2015

    Varför?
    Om man har ett värde av TSH på 5.9 men övriga prov är normala. (Antikroppar och dylikt) behöver man medicinera då? Varför är bara TSH ute och cyklar men övriga prov är bra?

  • Av anonym 29 oktober, 2015

    Det tycker jag, och så känner
    Det tycker jag, och så känner du själv efter om du får hjärtklappning eller andra symtom som man kan få vid för höga sköldkörtelhormoner.

  • Av anonym 1 juli, 2015

    Kan man öka Levaxin dosen själv?
    Hej, Jag har TSH värdet 3 och behöver komma ner till under 2,5 för att påbörja min fertilitetsbehandling (IVF). Jag fick 25 mg Levaxin av min läkare (motvilligt enligt henne var det normalt med 3) som jag nu tagit i 2 veckor. Måste jag vänta 4-6 veckor innan jag höjer till 50 mg? Min eggreserv är rätt låg och sjunker så jag vill få ner nivån så snabbt som möjligt för att påbörja IVF.

  • Av anonym 30 juni, 2015

    Trötthet, ingen aptit
    Hej

    Man 30 ar

    Jag har under senaste åren rasat i vikt och har väldigt dålig aptit och ork. Har dålig skäggväxt också. Besökte en endokrinologi och hade vården tsh 3.5 och t4 14. Doktorn så att det var okej.

    Men jag skulle gärna vilja ha nån annans åsikt också

    Tack så mycket

  • Av Sköldkörtelkrigare 15 april, 2015

    Sköldkörtelföreningen
    Sköldkörtelföreningen finns på Facebook både som grupp http://www.facebook.com/groups/skoldkortelforeningen/ där vi diskuterar allt som berör skk och som sida http://www.facebook.com/skoldkortelforeningen? där mycket matnyttig info delas, men de har såklart även en hemsida http://www.skoldkortelforeningen.se
    Det finns även ett antal lokalgrupper ute i landet där vi träffas och fikar o pratar, diskuterar o stöttar varann, grupperna hittar du på hemsidan och på Facebook.

    Kram, tillsammans blir vi starka

  • Av Life is Life 13 april, 2015

    Hjälp för Myxödem?
    Hej alla ni sjuka! Finns det någon ” där ute” som kan rekommendera en läkare SOM LYSSNAR och som har KUNSKAP på denna plågsamma åkomma Myxödem? Man blir smygande svullen i hela kroppen, buken står ut som om jag vore i nionde månaden, den är hård som sten, går på toa var 2a till 3e vecka och blöder då. Ont ont ont. Hosta i fem månader. ”Hål” på hornhinnan= torra ögon. Har gått upp FEMTIO kilo på SEX MÅNADER uan att kunna påverka det. Från strlk 36, 38 till 3XL! Smygande från en vecka till en annan. Ja, har varit hos fem dietister som säger ÄT. Men om man inte kan äta? Jag är så deppad! Har varit döende (ingen puls) tre gånger. Utöver detta har jag bl a följande problem: Äter Levaxin 175 mkg. Sköldkörteln bortop. Nu väntar op i hjärnan. Ingen aptit. Kan gå dagar/vecka utan mat! Hjärtfel. Utmattad och sover bort mitt ”liv”. Brännskadad. Medicinförgiftad på MAS (Malmö Allmänna Sjukhus). Döende igen med apnéer (flera andningsuppehåll). M m …….något tips på bra läkare typ TV-världens Dr House just för Myxödemet? Vårkramar till alla sjuklingar! Vi duger lika bra som alla andra, trots att vår regering nu drar ner på sjuk- och handikappstödet, vilket visar att de tycker vi är en belastning!

  • Av anonym 23 februari, 2015

    Hypo
    Har gått med levaxin i två år, har fått tjockare hår,mindre hjärtklappning o bättre tarmfunktionen. Är fortfarande frusen,trött,har låg kroppstemperatur o tjocka ögonlocket, torra ögon mm. Har justerat själv doserna för att ingen av läkarna haft ingen intresse att följa min väg med levaxin. För själv kontakta läk ar då jag skulle vilja lämna prover. Har fått nästan tvinga dom ta t3 för att den är den bästa markören. Idag Tsh 0.17 t4 15.7 o t3 4.5 värdena är bra men inte mående. Hjärndimma har släppt en aning. Funderar jag med beställa armour från usa

  • Av anonym 18 januari, 2015

    Orkeslös trots eutrox???
    Jag har haft det kämpigt i 10 år med min dåliga ork, och alla prover visar bra säger alla läkare …Jag orkar snart inte med mitt liv , är extremt inaktiv och orkar med bara det nödvändigaste..för att klara vardagen. Var ska jag vända mig ?

  • Av anonym 17 januari, 2015

    Bra, lagom avgift, kanon privat läkare i Hörby
    Hej!
    Sök på Carl-Gustav Olsson, privatläkare i Hörby.
    Han kommer ge dig t3 och även lyssna på dina problem! Kostar ca 300-400kr/ besök, men man går inte så ofta! Han kommer hjälpa dig! Lycka till!

  • Av Bestört och förtvivlad 10 december, 2014

    Rätt diagnos på hyperthyreos är ett lotteri
    Hej! Tio år sedan gick jag ”i väggen” efter en stressig och obehaglig situation på jobbet. Orkade ingenting, låg sömnlös, rasade i vikt, hade hjärtklappning och fick panikångest. Läkaren stämplade mig som psykiskt sjuk. Inget annat var aktuellt. Efter förlorat jobb och två år hemma blev jag bättre (sjukdomenkan faktiskt självläka ompatfår lugn och ro) och lyckades komma tillbaka. Men nu efter tio år fick jag samma symtom och hade turen att träffa en underbar erfaren sjuksköterska som sa att det var sköldkörteln. Tillbaka till VC igen med förfrågan om ett prov. MEN två läkare där missade diagnosen totalt och TRODDE inte att det var köldkörteln, detta utan att ta prov! Jag fick närmast tvinga den senare att ta provet, som mycket riktigt visade att jag faktiskt hade hypertyreos. Äntligen fick jag adekvat diagnos och adekvat behandling i denna ”världens bästa” sjukvård! Jag bara undrar vem har beslutat att köldkörtelprov inte ska ingå normalt i blodstatusen? Det verkar handla om ett lotteri att få rätt diagnos. Undrar hur många kvinnor med s k utmattningssyndrom i själva verket har haft problem med köldkörteln. Och hur många fel- eller obehandlade patienter det finns? Och vems är felet när en feldiagnos förstör människornas liv och hälsa?

  • Av Anonym 10 oktober, 2014

    Förra provet jag gjorde hade
    Förra provet jag gjorde hade jag tshvärde 210. Doktorn sa att jag borde vart död 😮 Ggjorde nytt test efter 6 veckor med levaxin 25mikrogram. Tsh är nu 130 och t4 4.2

  • Av anonym 28 september, 2014

    Får man?
    Det verkar vara ett lotteri beroende på vad Din läkare på VC kan, vet och ev vill

  • Av anonym 25 september, 2014

    Fördelen med att ha
    Fördelen med att ha hypertyreos; man får kontakt med endokrinolog!

  • Av anonym 11 september, 2014

    värden
    Fick igår veta att jag låg lite fel efter ett par veckors trötthet o total utmattning.(har giftstruma) Det som förklarades för mig var att normal värderna ska ligga på 0,4-4. Är man över 2,6 är man i farozonen. Jag hade 26 vilket inte är så bra,kram till er alla som just nu mår skit. Det kommer att gå över med rätt behandling.

  • Av anonym 11 september, 2014

    värden
    Fick igår veta att jag låg lite fel efter ett par veckors trötthet o total utmattning.(har giftstruma) Det som förklarades för mig var att normal värderna ska ligga på 0,4-4. Är man över 2,6 är man i farozonen. Jag hade 26 vilket inte är så bra,kram till er alla som just nu mår skit. Det kommer att gå över med rätt behandling.

  • Av misan 20 augusti, 2014

    Byt läkare !!
    Är precis där

    Byt läkare !!
    Är precis där du är, vet inte mina värden än.
    Väntar på läkartid efter 2 prov som visade på obalans i ämnesomsättningshormon.
    Mår sikt… är en slitvarg och det dröjer innan jag söker hjälp men nu är det övermäktigt
    Är sååå trött, ingen livsgnista, deprimerad/ångest mycket för att jag känner att jag inte har någon ork över till barnen, gubben och hemmet när jag kommer hem efter jobbet.
    Just nu vet jag inte vad jag får för läkare men det jag vet är att jag kommer inte ge mig för annars går jag under.
    För om jag har förstått det rätt så ska TSH ligga på högst 2,5 ?

  • Av Helén 1 augusti, 2014

    Tips önskas.
    I början på 90-talet upptäcktes efter års tjat från min sida att iina TSH-värden var felaktiga och jag fick Levaxin (det sades att det var lägsta dosen), men jag blev totalhyper och faktiskt aggressiv av det. Åt sedan multivitaminer under många år och värdena var okej. Mådde i alla fall inte riktigt bra. Under 2008-2011 fick jag ÄNTLIGEN en utredning som gav diagnosen ADHD… Äter INTE något för det.
    Led dessutom i alla år av PMDS (förstår man nu – men inte då)etc etc
    Idag togs nya TSH prover i April: TSH, T4 o T3 fritt (ModE) med resultaen: TSH 26, T4 11, T3 4,1. INTE bra! Sa till läkaren att jag vill till endokrinolog pga risken för aggressivitet med Levaxin. Hon skickar inte förrän i slutet av Juni och skriver då inte in varför (se ovan)utan remissen skickas tillbaka med kommentaren att skriva ut Levaxin. Igå, 31/7 kom jag till en annan läkare (efter att TPOak tagits i månadsskiftet – för första gången)och att jag inte fått resultatet. Nu får jag en ny remiss till SÖS också då TPOak visar ett resultat på 375! Enligt läkaren ska värdet ligga under 34… Jag förstår inte riktigt vad detta egentligen innebär annat än att det är på tok för höga värden. Jag vågar inte äta Levaxin – HUR tacklar jag en läkare nu? Jag hoppas ju på en tid hos endokrinolog snart, för jag mår rent ut sagt skit. men hur tacklar jag en specialist? Jag har inget förtroende för sjukvården egentligen alls efter helt helt liv utan att bli tagen på allvar. Att mina provsvar är allvarliga är inte svårt att fatta – men HUR allvarliga? Jag söker tips som jag kan använda när jag väl får komma till endokrinolog (när nu det blir….)Jättetacksam för ALLA svar. Just nu känner jag mig i chocktillstånd och är fruktansvärt ledsen över att en läkare vetat om detta med TPO’n sedan början av Juli och INTE KONTAKTAT MIG trots att vi kom överens om det. Kommer rapportera henne till Patientnämnden för 2:a gången nu, men behöver nog lite mer info om konsekvenserna vid att låta sådana här resultat gå obehandlade. Tar gärna emot mejl också på: xantippa@smf231.se

    Önskar alla här en underbar helg.

  • Av anonym 10 juni, 2014

    Naturligt sköldkörtelhormon
    Skicka efter naturligt hormon ifrån usa
    Thyro-Gold
    http://www.naturalthyroidsolutions.com
    Funkar bättre än andra mediciner

  • Av anonym 15 maj, 2014

    lollo
    har gjort en dbs operation med elektroder i skallen för3 mån sedan är nu trött går som en fyllehund har tagit tsh 5,7 ocht4 fritt 14 t3 fritt 4.1 år 2011 var tsh 3.1,kan op. ha med de höga värdena att göra .

  • Av Peter F 14 mars, 2014

    Högt T4
    Hej , har haft ont i magen, förstoppning och underlig led/brosk smärta och en fruktansvärd trötthet/seghet och sökte för detta…man var mest intresserad av magen, men man tog faktiskt en hel del blodprov…fick svar idag att alla prover utom sköldkörtel var okej , Hon som ringde pratade väldigt dålig svenska men hon sa att ”det” låg på 22,5 och max var 22 , har surfat runt lite och antar att det är T4 värdet hon pratade om…Vad tyder detta på ?? underskott eller överskott … borde inte vara överskott då jag är fläskig och har jättesvårt att gå ner i vikt… Nu ska nya prover tas om 14 dgr …varför vänta så länge ? Vad tycker Ni att jag ska propsa på ?? Jag har mått skit länge, och ibland blir det lixom värre precis som om det är nån form av utbrott ..är detta vanligt ? Mycket tacksam för svar

  • Av anonym 10 februari, 2014

    Lågt tsh är bra. Tyvärr kan
    Lågt tsh är bra. Tyvärr kan man inte förlita sig på fritt t3/4 utan det är egentligen totala värdet man bör mäta, då det är bevisat (men inte accepterat ännu) att bundet hormon också kan användas. Läs forskning från ray peat, som studerat sköldkörtel i ca 50år, där finns korrekt forskning på hur det fungerar på riktigt.

  • Av Sari Finska 10 februari, 2014

    Lågt TSH värde?
    Fick nyss veta att mitt TSH värde är 0,1
    T4 ligger på 14 och T3 på 4,7
    Är det inte så att 0,1 lite för lågt som TSH?
    Läkaren sa dock att mina provsvar är fina!
    Själv tycker jag att mina hälsa är inte bra..
    Trötthet, deppighet osv har pinat mig ett par år. Insjuknade 2007.

  • Av anonym 11 december, 2013

    trött på läkares dåliga…
    Fick diagnos hypotyreos ca 8 år sen. Den första läkaren hade kunskaper och intresse. Tyvärr slutade hon och efter det haft andra.Gemensamt för alla; dom har dåliga kunskaper, litet erfarenhet, kan bara tolka prover stereotypt, vet inte vilka stora variationer mellan patienterna det är. Tror inte på patienterna, utan det är inbillning. ”Allt kan ju inte bero på sköldkörteln” är en vanlig kommentar. Jag suckar, men skönt man är pensionär och slipper försäkringskassan och arbetsgivare, bara doktorerna att tampas med. Mycket friskare numera då för mycket ansträngning inte är bra. Haleluja

  • Av anonym 6 oktober, 2013

    Jag har själv problem med
    Jag har själv problem med sköldkörteln mitt värde ligger på 9.4

  • Av anonym 1 oktober, 2013

    Nu var det längesen du skrev
    Nu var det längesen du skrev och jag hoppas att du har fått rätt hjälp tills nu. Om inget annat så borde du be om en remiss till en endokrinolog för att få dina besvär utredda. För min del så är mina värden ok men mina symptom är illa. Som min läkare på vårdcentralen sa; ibland kan man inte bara stirra sig blind på siffrorna, man måste lyssna på symptomen också. Jag äter medicin och mina värden nu är ungefär som dina, jag mår dåligt iaf… Har du kollat binjurarna? Det kommer bli mitt nästa steg.

  • Av nuff nuff 22 september, 2013

    Grishormon
    Hej
    Jag har grishormon till övers om någon är intresserad. 60mg 1grain/tablett. Kontakta mig vid intresse på emmasun@hotmail.com

  • subklinisk hypotyreos
    Hej Trötte Marie,

    Sköldkörtelföreningen ger i nedan länk en kort diagnostik beskrivning.
    http://www.skoldkortelforeningen.se/index.php/sjukdomsfakta/hypotyreos/diagnos

    Se även ”Hur säkert är TSH-provet” på hypotyreos.info.
    http://hypotyreos.info/diagnostisering/hur-saekert-aer-tsh-provet

    Ny provtagning om ett halvår är för lång tid. Enligt viss.nu bör proverna tas om efter 4-8 veckor, samt kompletteras med TPO-ak. Se riktlinjer under subklinisk hypotyreos.
    http://www.viss.nu/handlaggning/vardprogram/endokrina-organ/hypotyreos/

    Vad du behöver är relevant underlag som stödjer din sak. Överräck till din läkare och be hen läsa. Ha även dina symtom nerskrivna på papper och överlämna det samtidigt. Leta upp en ny läkare om du inte når fram.

    Skriv ut t ex:

    ”Klinisk bedömning får avgöra!”
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=9049

    ”Subklinisk hypotyreos – mer av isberget upp till ytan”
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9278

    ”Diskutabel gräns för TSH-värdet vid hypotyreos”, finns under länk
    http://hypotyreos.info/diagnostisering/ny-tsh-graens-artikel-att-skriva-ut

    Läs gärna in dig på subklinisk hypotyreos (nyare forskningsrön t ex) så blir det nog lättare att argumentera.

    Lycka till!

  • Av Trötte Marie 21 augusti, 2013

    Förhöjt TSH
    Har gått i flera år med kraftig trötthet, sömnen dålig, själsligen orolig ibland lite deprimerad, orkeslös & utan livsgnista. Nu i sommar tog jag tag i det med att gå till läkaren och då fann man TSH värde på 5,1 och T4 värde på 14. Läkaren säger då att detta ska inte behandlas utan kollas 1 gång i halvåret, är detta rätt? Jag är så trött och vill så gärna komma tillbaka till mitt gamla jag.

  • Av Ystad 5 augusti, 2013

    Har sjukliga symtom
    Hej
    Fört nu efter 7 år börjar jag fatta vad jag lider av o då menar jag lider .
    Har försökt att få en tid i Ystad men man bara babblar om stress .
    Jag är inte stressad .
    Hör av dig delmonte76@gmail.com
    Bor i ystad

  • Av anonym 19 juli, 2013

    Kliande ärr
    Hejsan. Jag opererade bort hela min sköldkortel för 1.5 år sedan. Och nu i 3 dagar har det kliat som bara den! Det känns som om det bränner och pulserar och man mår typ illa :/ nån som vet varför det gör så och om man kan göra nått åt det?:)

  • Av Mira 17 juli, 2013

    Bra läkare i Stockholm
    När jag flyttade in till gullmarsplan så hade mina symptom för hypotyreos funnits i ett år redan, och ingen annan läkare förstod någonting, när jag sedan gick till dalens vårdcentral första gången och förklarade varenda obehag jag kände då så testade läkaren mig för att hon kunde tänka sig, och jag som redan hittat hypotyreos på nätet föreslog att läkaren skulle undersöka även det. Det gjorde hon och veckan därpå började jag medicinering. Solveig på dalen är intresserad av att hjälpa dig inte att få in så många patienter som möjligt under dagen som man kan känna när man blir borthyst med antibiotika för allt möjligt. Ett tips för er som inte hittar en hjälpsam läkare.

  • Av anonym 25 juni, 2013

    Gå till privat läkare. Kostar
    Gå till privat läkare. Kostar skjortan men du blir utredd. Googla eller gå in på FB. Där finns bra grupper som du kan gå med i som kan ge dig stöd.

  • Av Camilla 12 juni, 2013

    Har varit på hårmineralanalys
    Har varit på hårmineralanalys som indikerar låg sköldkörtelaktivitet. Jag har ALLA symptom på det. Men proven på vårdcentralen är normala säger de THS ligger på 3,4 och T4 på 13

    Vad göra? Jag är så fruktansvärt trött och frusen jämt

  • Av JoF 3 april, 2013

    Myxödem eller ej…
    Hej Cia,

    Tipsar om en artikel som kanske kan ge dig vägledning vad gäller myxödem. I den finns även foton som visar hur myxödem ser ut. Artikeln heter ”Hypotyreos förr och nu – en genomgång”, skriven av läkare Karin Munsterhjelm.

    Källa:
    http://medicinskaccess.se/images/arkiv/6_2008/karin_munsterhjelm.pdf (2008)

  • Av Anna-Carin 4 mars, 2013

    Hej! Jag har skrivit ett brev
    Hej! Jag har skrivit ett brev till Dr Wikland. Har förstått att det kan vara svårt att få komma till honom. ´Är det bättre att ringa?

  • Av Anonym 19 februari, 2013

    förslag på läkare i södra Sverige
    Hej du ska absolut ta kontakt med dr Helena Rooth Svensson som skrivit boken DET TRÖTTA FOLKET!!

  • Av Fröken Yr 19 februari, 2013

    Källa..?
    Aegluberglundaska, om du känner till någon källa/forskningsrapport där det framgår att hög prolaktinhalt (vid obehandlad underfunktion) kan ge myxödem, så länka gärna till den här. Det skulle uppskattas mycket.

    Tack på förhand!

  • Av Fröken Yr 15 februari, 2013

    Inte alltid mätbart…
    Hej och tack för info om prolaktin (vid myxödem)!

    Jag medicinerar med Lio sedan ett par månader tillbaka. Avvikande värden på sköldkörtelprover har i mitt fall aldrig förelegat, dock ett växlande TSH över tid (år) enligt olika journalkopior. Även TPOak u.a. Trots det har jag, under snart 30 års tid, haft påtagligt många hypotyreosliknande symtom.

    Med Lio har en hel del hänt. Jag återger några exempel: Kroppstemperaturen har förbättrats markant (mkt positivt). Nagelväxten har kommit igång och naglarna skivar sig inte längre. Dom uttorkade och trasiga handknogarna/armbågarna har läkt. Viss fuktighet (istäl f torrhet) i huden har uppkommit. Ljustoleransen har ökat. Hudområden som påmint om myxödem (2-3 cm som minst att greppa) har, på dom mest uttalade ställena, minskat påtagligt. Nu kan jag nypa tag i skinnet (med bara någon millimeter hud i greppet).

    I dagsläget tar jag 40 mcg Lio, sammanlagt, per dag (några ”hypersymtom” har aldrig uppstått). Bara det faktum att jag nu slipper en in-i-märgen-nerkyld(!) kropp (efter alla dessa köld-år) är guld värt. (Kroppstemp är nu i stort sett stabil över dygnet.) Däremot har min svåra orkeslöshet (främst sängbunden) inte förändrats, utan försämrats marginellt. Mitt dagliga salt-/lakritsbehov har övergått i begär. (Några kortisolprover har jag aldrig fått ta.) Använder mig därför av CT3M-metoden (när dygnsproduktionen av kortisol samt (konverterat) T3, generellt sett, är som högst intar jag min 1:a Lio-tabl). Tanken med det (och min förhoppning) är att underlätta för eventuellt lågfungerande binjurar.

    Min uppfattning är att blodprover, i Vissa fall, tycks vara ett allt för ”trubbigt” mätinstrument vid bedömningen hypotyreos eller ej…

  • Av Aegluberglundaska 13 februari, 2013

    Prolaktin
    Om du har myxödem är det möjligt att du har förhöjda värden av hormonet prolaktin. Det kan man få som en biverkining på obehandlad underfunktion men det är en smal kunskap som jag bara träffat på på forskarnivå, Har du tagit prov på fritt T3 och fritt T3m, dvs de mätbara sköldkörtlehoronerna? Om dina värden på de ligger på den övre haövan av refvärden är du ok, men ligger de lågt inom ref tyder det på att dina symtom kan ha med detta att göra. Ta även prov på antikroppar, anti TPO som nämsn i artikeln. Men annar finns det andra orsaker till svullna händer o fötter. Träning är bra men kolla hjärtat i första hand. Och att du inte har brist på B12 (Kobalamin) , kolla D vitamin, m m

  • Jag har varit hos ett flertal
    Jag har varit hos ett flertal läkare, privatmedicinare, specialister etc men fortfarande är det ingen som har kunnat hjälpa mig, det är samma visa blodproverna är bra! Men om inte Levaxin hjälper vad ska man då prova? Hjälper Adrecomp för binjurarna? Har läst om myxödem, men det finns tydligen ingen läkare som vet vad det är. Är svullen på händer, ansikte och fötter samt utslag på halsen. Är det myxödem? Läkarna säger olika; att man är stressad eller om det kliar (eksem). Har haft det i över 1 år nu. Hoppas någon kan svara på detta.

  • Hej Anne-Li
    Vad jag förstår gick A.J. hos en privatläkare i Ystad som dessvärre skulle gå i pension. Men vem vet, kanske har han lyckats hitta någon ny engagerad läkarsjäl? Hoppas han (A.J.) läser ditt inlägg och svarar dig…

  • Av Anne-Li 14 oktober, 2012

    Hej!
    Jag kan inte utläsa hur pass gammal sen här tråden är och du kanske inte läser här längre, men gör ett försök.. Jag bor också i Ystad och undrar vilken läkare det är du varit hos, som tar problemen på allvar? Med vänlig hälsning, Anne-Li

  • Av Under mattan 30 augusti, 2012

    Hjälpt av Kinesolog
    Jag har varit under mattan i två omgångar. Vid den första hjälptes jag upp av levaxin i mycket låg dos som jag fick klaga mig till och själv, efter attjag hade studerat mina labbvärden och läste på och då på pekade att mina värden inte var i balans.
    Konstigt nog går hela kroppen ner i någon försvars ställning och alla andra prover är normala.
    Insjuknade igen och denna gången till ännu lägre nivå. Fick hjälp av min husläkare att under kontroll öka mitt levaxinintag och ta små doser utsprittt på hela den vakna tiden och reste mig så jag kunde börja arbetsträna och ta tag i livet igen.
    Min mamma gav mig ett besök hos en kinesolog som är den som hjälpt mig tillbaka till livet med att stärka min binjure, idag är jag nere på mini nivå igen av levaxin och mår bra och jobba 100%.
    Ingen specialist vill ta sig an mig då jag går mot att referensvärden och hade provsvar som en elittränad när jag var så sjuk att jag gjorde en sak/dag och var utanför huset 1 gång/vecka och det var läkarbesök och inhandlig av mat!
    Fick också hjälp att varva ner mitt inre kaos har alltid varit som en fiolsträng…. för första gången har jag kunnat slappna av ordentligt.

Comments are closed.