blodprovBertilEricson250
Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln. Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

  • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
  • T4, fritt, 9-22 pmol.
  • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.



För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.


Normalvärden för antikroppar:

  • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Av Hanna Brodda
14 december, 2009

133 kommentarer

  • Av London 13 augusti, 2012

    Dr Bo Wikland
    Hej! Så trist att det inte gick att lösa så du kunde få hjälp av Dr Bo Wikland… Har själv under en väldigt lång tid försökt få hjälp utan resultat, men hade turen att få träffa Dr Wikland 🙂 Bättre läkare har jag aldrig träffat, lugn, fin, förstående, lyssnande, tålmodig och framförallt extremt kunnig! Om sjukvården kunde få fler läkare med samma underbara inställning som honom så vore det underbart!
    Kan bara önska dig lycka till, och försöka skicka dig lite ork och mod att vara ”besvärlig”, så du får göra de prover som Dr Wikland föreslagit. Jag mår så väldigt mycket bättre nu efter insatt behandling, och jag önskar dig detsamma!! Stå på dig!!!!!

  • Av Nallelina 5 juli, 2012

    Svårt att hitta rätt läkare
    Hej! Jag var i kontakt med Bo Wikland via telefon & brev i april. Men eftersom jag bor i Ystad, var det svårt att sköta därifrån. Så han tyckte de skulle ta hand om det här på medicin. mott. Men det har inte alls funkat. De tog TSH, T3 & T4. Men sen hörde de inte av sig. Bad att de skulle ta de andra proverna som Bo Wikland hade nämnt. Jag har varit väldigt dålig nu sen feb. Bo Wikland sa att det hade med sköldkörteln att göra, men läkarn här vill inte hjälpa mig. Mina värden har varit TSH 1,8, T4 18 i mars. TSH 1,3, T4 23, T3 3,8 i april. Är någon som känner till någon bra läkare i Skåne? Var även på en alternativ analys Frekvens medicinsk och den visade på stor obalans.

  • Av Kicki 30 juni, 2012

    Viktuppgång trots Graves-diagnos
    Hur kan det komma sig att jag gått upp i vikt under min sjukdomstid? Fick till slut diagnos Graves sjukdom (giftstruma) och borde ha gått ner i vikt istället. Bör ny diagnos ställas?

  • Av Joa 14 mars, 2012

    Pensionsålder, en styrka?
    Hej Fosforn, jämför med artikeln ovan ang antikroppar… Jag tycker mig skönja ett generellt mönster; nya riktlinjer, infallsvinklar och (i tiden norm-avvikande) kunnande tycks komma från läkare efter/kring pensionsåldern med mångårig yrkeskunskap i bagaget, ofta specialistutbildade inom ett specifikt intresseområde. Kanske vågar de ”sticka ut”, väcka debatt och/eller ifrågasätta tack vare sin ålder? Erfarenhet och övertygelse ger personlig/mental styrka och finns viljan att förbättra så har de heller inte så mycket att förlora i den åldern.
    Vem vet, kanske fler (pensionerade) läkare än Helena Rooth Svensson har viljan att ge ut en bok om förvärvad kunskap som till viss del skiljer sig från den av läkarkåren förväntade? Låt oss hoppas.

  • Av anonym 14 mars, 2012

    Hur gick det till..?
    Hej Neki, hur lyckades du få en tid hos Bo Wikland? Vet att han är pensionerad men att han jobbar lite ändå (främst med redan, hos honom, etablerade patienter..?). Ringde du bara eller kontaktade du honom genom t ex ett personligt brev (ang din situation)? Fint att du fått en diagnos, det underlättar!

  • Av Fosforn 8 mars, 2012

    Tja……
    Jag hade förvisso TPOAK eller TGAK på 35, men allt under 70 som referens räknas som negativt provsvar. TSH har ofta legat kring 4,0 och T4 rätt så lågt, men dock inom referensintervallet. Jag har antagligen mer en ”vanlig” hypotyreos, men också det att hypofysen ibland inte heller producerar tillräckligt med TSH! (sekundär hypotyreos). Vanlig hypotyreos är således antikropparna finns i liten mängd i blodet, utan att vara förhöjt. Att ha lite antikroppar är tydligen normalt.

  • Av Neki 8 mars, 2012

    fått diagnos!
    Nu har jag varit till Dr Bo Wikland och fått diagnos! Alla provsvar var bra, utom tgak som sköt i höjden, så autoimmun tyreos blev domen och Levaxin blev lösningen… Är det någon här som också har så att bara tgak visar nåt på proverna? Hur mycket har det visat för er? Vad är egentligen skillnaden mellan autoimun och ”vanlig”? Hoppas att nån har lite svar till en nybörjare:b
    Neki

  • Av Neki 8 mars, 2012

    fått diagnos!
    Hej igen! Varit på besök hos Dr Bo Wikland, enligt mig en av de finaste läkarna som finns! Alla mina prover var bra, förutom TgAk som sköt i höjden! Så Dr Wikland har nu startat upp mig på Levaxin… Funderar på om det finns någon fler här inne som har liknande provsvar som mig, att vara tgak är förhöjt, men inte de andra proverna? Och hur mycket har era tgak-prover legat på? Hoppas någon sitter på lite svar till en undrande nybörjare med många frågor :b
    /Neki

  • nya prover
    Hej Anne-Sofie

    Har av dr Bo Wikland fått en remiss på massa olika prover som skulle tas, vet inga provsvar ännu, men har tid hos honom i Stockholm om några veckor! Hoppas verkligen att han kan se vad dom är fel, att proverna ger en fingervisning, så att jag kan få hjälp! Håll tummarna och tår =D

  • Trötta binjurar
    Kortfattat:

    Har man under lång tid dragits med en underfunktion i sköldkörteln kan binjurarna ta stryk, bli uttröttade. Läkare bör, före insättning av Levaxin (T4), först kolla upp binjurarnas funktion i dessa fall.

    Vid dåligt fungerande binjurar uppnås inte hormonpreparatets förväntade verkan. Det innebär att man får börja med att stärka binjurarna först. Det verkar dessvärre så att många läkare missar eller låter bli att kolla upp binjurefunktionen (inför en Levaxin-insättning), trots att det finns riktlinjer för detta förfarande. Man får i sådana fall påpeka det själv.

    Är dina besvär nya är det osannolikt att dina binjurar hunnit hamna i olag.

  • antikroppar
    Har du kollat antikropparna? Igår var jag med en son till doktorn, hans TSH 2,5 och T4 12,3 (inom referens) men antikropparna TPO var över 400 och gränsen går vid 5,6.

    Jag har också Hashimoto och är strumaopererad. Hade underfunktionssymtom med pressat TSH under 0,5 och T4 29. De värdena visar på överfunktion men det gjorde inte mina symtom, undertemp 35,8 på kvällen och 36,2 på morgonen plus en hel del andra symtom. Har nu tillskott på T3 (Liothyronin) 4x10ug och mår fantasktiskt bra i förhållande den senaste tio åren.

  • Av lilja 18 januari, 2012

    O nu i eftermiddag mår jag ju
    O nu i eftermiddag mår jag ju riktigt ok! Glad o ”pigg”… vad är det som händer i min kropp egentligen?

  • Av lilja 18 januari, 2012

    mina värden…
    Tack för stöd och intresse än en gång…. imorgon ringer jag läkaren o diskuterar mina värden eftersom jag fick resultatet utan några siffror i ett brev idag.
    Har surfat runt lite o kollat o tänker på att binjurevärdena inte är kollade o det har ju också med sköldkörtelalktiviteten att göra. Hittade det här inlägget när jag tittade runt:
    http://dinamediciner.se/blogg/anne-sofie/superbra

    Att det ska vara så komplicerat allting… känns som om jag börjat nysta upp ett jättegarnnystan… mycket förvirrad o försöker få nån slags ordning i kaoset… som om jag inte fattar någonting… o så infinner sig oron att inte bli tagen på allvar. Jag vill verkligen vara pigg o jobba, jag har ju världens bästa jobb! O just nu idag känner jag mig riktigt pigg, lite darrig o muskelvärk men glad o go o känner knappt av bulan i halsen… kan det verkligen svänga så från dag till dag? Jag blir så frustrerad!

  • Av Anders Jinderbrink 18 januari, 2012

    Rätt läkare är bra.
    Hejsan! Frågan är hur ofta Du ligger över 2,5 i TSH. Emellanåt kan faktiskt TSH vara betydligt lägre än 2,5. Om TSH svänger kraftigt, då är det enligt min läkare tecken på att sköldkörteln inte är helt okej. Bara för att TSH sjunker, så behöver det inte betyda att T3 och T4 ökar. Det bästa vore ifall du kunde itta en läkare som intresserar sig för patientgruppen som ofta har ett TSH över 2,5. Vårdcentraler brukar nog knappast ha såna läkare.

    Jag kan höra med min privatläkare om han känner till någon bra. Han är nästan 70 och stänger sin klinik i februari. men han kanske känner till fler. Att ta blodprov en gång räcker inte, eftersom värdena kan ändras fort.

  • Av anonym 18 januari, 2012

    Tacka ja till Levaxin som din
    Tacka ja till Levaxin som din doktor lovade dig oavsett värden, under långsam upptrappning i samråd med honom/henne?

  • Av lilja 18 januari, 2012

    Mina nvärden…
    Jahapp, då har jag fått svar på alla mina prover…. Allt är bra… TSH, antikroppar, T4, B12, Järn, folacinsyra, elektrolyter, blodsocker, hela blodstatusen,sänkan…. ja ALLT ligger bra…. varför mår jag inte bra då? Efter snart två veckors sjukskrivning mår jag iofs ngt bättre men har en massa symptom iaf… o det är inte psykiskt! Kan man ha alla värden ok men ändå ha obalans i sköldkörteln? Vad ska jag göra nu? Någon klok därute som har förslag? HJÄLP!!!

  • Av Fosforn 15 januari, 2012

    Tack ni två 🙂
    Jag känner mig fortfarande slö i musklerna och jag blir inte hungrig förräns sent på eftermiddan. Men det är ju klart bättre än förra veckan. Än är det mycket kvar.

    Jag kan ju se hur det går att springa nästa helg, men då tänker jag isåfall ta högst en mil.

  • Av lilja 15 januari, 2012

    :o)
    Lycka till själv Anders!

  • Av anonym 14 januari, 2012

    Berätta gärna hur det går
    Hej Anders,

    Grattis!

    Berätta gärna hur det går för dig även längre fram! Jag har läst andra inlägg från dig och förstår att du är en av de som fått kämpa för att få prova denna medicin.

  • Av Fosforn 14 januari, 2012

    🙂
    Jag var faktiskt också på vårdcentralen först, men den läkaren kollade bara på siffror och struntade i allt annat.

    01.03.2011 var TSH 3,8
    05.04.2011 var TSH 3,1
    16.08.2011 var TSH 2,8
    14.09.2011 var TSH 1,9
    25.10.2011 var TSH 3,8
    04.01.2012 var TSH 1,3

    I september 2011 vände jag mig till en privatläkare och jag blev tagen mer på allvar för varje gång jag var där. Sist så gav den högsta tillåtna dosen antidepressivt så liten effekt att läkaren skrev ut Levaxin. Jag är bara inne på 3:e dagen med Levaxin, samtidigt som jag kapade maxdosen antidepressivt från 200 till 150 mg.

    Det känns lite konstigt och ovant i början, Lilja. Eventuella mindre symptom på överdosering kan nog inte uteslutas i början. Jag har dock bara blivit lite darrig i knäna en gång hitintills och fått lite märkliga kortvariga svettningar den första natten.

    Jag har haft antidepressivt i 12 år och inte förräns nu kom en läkare på idén att testa med Levaxin!

    Lycka till, Liljan 🙂

  • Av lilja 14 januari, 2012

    Normalvärden
    Nu har jag varit på vårdcentralen och träffat läkaren, som verkligen tog mig på allvar och skickade in mig på provtaging med två A4 i handen…
    Nu ska allt kollas upp till skillnad från förra gången när det bara togs TSH som visade på 1,3. Nu blev det TSH, T4, antikroppar, B12,järnvärden, mineraler… fullt blodstatus… osv osv… + en remiss till ultraljud av sköldkörteln. Biopsi har jag ju gjort…
    Sjukskriven i två veckor med order om att ta det lugnt…Inte min starka sida men nu är det bara att gilla läget… (Det enda jag reagerade på var att det inte togs nåt T3 prov? Görs inte det?) Hon tyckte även att om proverna visade ”normala” värden skulle vi ändå kunna prova en dos medicin för att se om det hjälper…
    Ovanpå det blev det allmän undersökning o till sist även ett EKG som visade prima värden… :o). Känns så bra att bli lyssnad på och inte avfärdad som inbillningssjuk… livet känns lite lättare trots kroppsliga besvär och lite ångestilningar emellanåt… Och angående mina ångestilningar tog hon även det på allvar när jag sa att det är helt annorlunda mot när jag ”gått i väggen” utan det här kom ”från kroppen”… Det finns hopp!
    Ett stort tack till er som svarar och kommer med kanonbra tips som jag haft väldig nytta av… <3

  • Av Anna-K 11 januari, 2012

    Normalvärden…
    Kan vara svårare att se sambandet om symtomen är svaga, man tror att det är normalt eller beror på nåt annnat, och man fortsätter ”stå ut”. Påverkas livet för mycke börjar många jaga efter hjälp.
    Om din läkare inte vill skriva ut medicin ifall värdena är inom referens är det bra va ganska uppdaterad själv. En artikel som kan va till hjälp är ”Diskutabel gräns för TSH-värdet…”. Skriv ut o ge till läkaren. Man ska kunna hitta o ladda ner den på http://www.hypo2.info/hem/subklinisk-hypotyreos
    Be om kopior på prover som du tagit tidigare oxå, kan va bra att känna till hur det ser ut för dig. Stress/kris kan förvärra en inflammation i sköldkörteln, o såklart symtomen.
    Tyvärr får många gå hem med antidepressiva istället för att läkare inte lyssnar. Man brukar inte reagera på SSRI alls, eftersom orsaken är hormonell.Det är tragiskt, för många är sjukskrivna o lider i onödan.

  • Av lilja 10 januari, 2012

    Du milde…
    Nu har jag gått igenom listan på sköldkörtelföreningens sida och jag har många av symptomen…. inte så uttalade alla men några ganska kraftiga och ganska många lite mindre…
    *SUCK*

  • Av lilja 10 januari, 2012

    Hej!
    Tack för svar :o)… Nej, jag medicinerar inte för struman, jag har bara varit hos husläkaren o dumt nog vet jag inte ens mina värden… när läkaren sa att det var ok lät jag mig nöja med det eftersom det enda jag kände var lite tryck på halsen… men så här med facit i hand kan jag tänka flera år bakåt med lite värk emellanåt, lite ”trångt” i halsen ibland, precis som om det kom o gick… men nu har besvären tilltagit o det känns inte bra på något vis… Jag ska ringa till vårdcentralen imorgon o be att få komma, jag har skrivit upp alla mina symptom o helt plötsligt är dom inte så få längre… det jobbigaste är kraftlösheten o den ständiga ”oron” i kroppen (o även mentalt). Mitt jobb är ganska fysiskt o även fritiden men nu orkar jag inte, får träningsvärk när jag anstränger mig… Har tom sjukskrivit mig den här veckan för att bara vila… Jag vill verkligen inte känna så här… känns som om man sugs ner i ett svart hål… Jag fick en krisreaktion för 11 år sedan samband med jobbig skilsmässa o nu när jag får olika symptom kommer såklart rädslan att få även ångestsymptom igen… men som sagt, jag ska ta tag i det på en gång, det är ju ingen annan som kan göra det…

  • Av anonym 10 januari, 2012

    Medicin?
    Hej Lilja,

    Medicinerar du för knölstruma? Med en färdig diagnos bör du annars kunna få medicin om du upplever att du har symtom. Har du kontakt med någon endokrinolog?

    Vanligtvis är listan över symtom väldigt ofullständig på t ex vårdguiden eller sjukvårdsupplysningen, där endast några symtom räknas upp som exempel. Sköldkörtelhormonerna påverkar alla celler i kroppen. Vid problem kan symtomen därför visa sig på alla möjliga sätt. Det kan vara som ett pussel innan man inser att allt kan hänga ihop.

    Struma kan visa sig både som över- och underfunktion, vet du vilket du har? Man kan även vara symtomfri och erbjuds då ingen medicinering.

    En generell men ändå utförlig beskrivning över symtom vid underfunktion, hypotyreos, finner du på Sköldkörtelföreningens hemsida. Länk: http://www.skoldkortelforeningen.se/hypothyreos.html

    Du beskriver tidigare vaga besvär, vilket gör att det förmodligen inte handlar om klimakteriet. Det kan vara struman som stör. Med tiden kan symtomen bli mer uttalade och fler tillkomma. Dessa kan se olika ut från individ till individ.

    Jag tipsar dig att ta reda på hur en sköldkörtelstörning kan te sig (t ex genom länken ovan), skriva ut och pricka av dina egna symtom/besvär från en lista. Så kan du sedan diskutera dessa med din doktor.

    Lycka till.

  • Av lilja 10 januari, 2012

    Vad ska jag göra?
    Har blivit diagnosticerad knölstruma genom finnålsprov. Så långt allt väl. Blodproverna visade inom ”normalvärden” men jag mår inte bra… O ju mer jag tänker tillbaka desto tydligare blir bilden att det här har jag dragits med länge men symptomen har varit så vaga…
    Nu har de tilltagit, jag känner av ”bulan” mer, är darrig, har hjärtklappning, svag/darrig/mjölksyra i benen, kall om fötterna, lite ”domnig”. Antingen lite varm eller fryser… Sover oroligt, inte så hungrig, ”ångestilningar”… är det här typiska sköldkörtelsymptom? Är orolig att jag ska bli stämplad som psykiskt dålig istället. O såklart håller jag på att komma in i klimakteriet också med allt vad det innebär så vad är vad? Håller på att gå i bitar av det här och vet inte riktigt vart jag ska vända mig…

  • Av Nina 2 januari, 2012

    Fråga!
    Charlotta, hur har du gjort med din ”gunga”? Är du bra nu?

  • I början när det inte gjordes
    I början när det inte gjordes något alls, var jag in direkt på ultraljud. Där hittade de inget trots att värdena visade det. Då sa de att jag hade blivit frisk.
    Tio år senare gjorde de efter mycket tjat och rätt läkare en röntgen hos en specialist, värdena då var även åt fanders, så den läkaren gav sig inte. Då blev det en sk strålbehandling.
    4 månader senare visade provresultaten på nedgång, men inom ramarna, så jag fick ingen medicin och läkarna sa att ”det måste vara nåt annat fel på dig”…eftersom jag inte alls mådde bra.
    1 månad senare tjatade jag till mig ytterligare en provtagning och den visade på att den näst intill lagt av helt! Och där stod jag utan medicinering!
    Jag fick då ( för en vecka sedan) en hög dagsdos av Levaxin och nu känner jag själv att det är alldeles på tok för högt igen (man lär sig ju).

    Det stämmer det du frågade om mina provresultat och att de blev oroliga, men ultraljudet gjordes då omgående och visade inget.

  • Av Charlotta 7 december, 2011

    Sköldkörtelgunga
    Vad får du för hjälp? Får du medecin eller?
    Vad har hänt med sköldkörteln, har den lagt av helt och hållet?
    Vad jag inte fattar av din berättelse är hur du kunde få provresultaten och de blev oroliga – sedan hände ingenting i flera år! Stämmer det?

    Jag har gjort en liknande resa som du, mina resultat har också åkt jojo upp och ner.

  • nya tester
    Sådär ja. Nu har jag gjort nya tester och det är inte undra på att man mår som man mår.
    TSH 42
    T4 fritt 2,8
    T3 fritt 1,0
    Den har altså ändrat från över till underfunktion!
    Nu ska jag få hjälp i alla fall =)

  • Vad göra?
    Hejsan!
    För 10 år sedan upptäcktes det att jag hade överfunktion av sköldkötteln, så pass mycket att det blev akut för dem på Hälsocentralen. När de gjorde röntgen på halsen så hittade de inget och sen glömdes allt bort! Jag har varit sjukskriven i tre år nu, för värk i kroppen och allt vad det nu var. Jag fick diagnosen PTSD. Jag var uppe i 12 olika tabletter per dag och inget hjälpte, men jag var tydligen tvungen att ta dem!
    Nu för ca nio månader sedan, hittade de återigen en överfunktion av sköldkötteln och riktigt allvarligt den här gången. Mina värden var helt åt fanders. Jag fick komma till en specialist där jag även fick strålbehandlingen för 6 månader sedan.
    Nu är jag tillbaka till allmänläkarna och de säger att mina värden är normala. Jag har fortfarande en del hjärtklappning kvar, burr i öronen osv. Jag känner själv att jag inte är helt frisk.
    Vad ska man göra? Mitt T3 ligger idag på 4,9 och T4 på 12,5 TSH fick jag ingen mer info om, mer än att det ligger inom ramen!

  • Mitt akuta symptom, som jag
    Mitt akuta symptom, som jag sökte för, var mjölksyra i armar och ben, såpass kraftig att jag inte kunde dra upp byxorna utan att ta slut.
    Jag fick dålig respons, men fick trots det prova Levaxin. Jag har bara hållit på några veckor, men mjölksyran har lugnat ner sig. =)
    När det gäller andra symptom kan det bli svårt att veta eftersom jag har sömnapné, och det finns en rad symptom som liknar varandra……

  • Av Anette 19 oktober, 2011

    Kom ihåg då att blodprovet
    Kom ihåg då att blodprovet kanske inte visar hur det faktiskt ligger till. Dina symptom måste bli bättre, annars har du för låg dos. Eller behöver tillägg av Liotyronin som lättare tas upp av hjärnan.

  • Ja alltså, det är en
    Ja alltså, det är en tillfällig läkare då min ordinarie är mammaledig. Hon brukar inte hålla monologer som så många gör….

    Jag startade på 25 varannan dag, och skall lämna blodprov efter 6 veckor.

  • Av Anette 17 oktober, 2011

    Byt doktor. En lyhörd doktor
    Byt doktor. En lyhörd doktor vet att det är en svår diagnos att ställa. Det kan tex behövas en biopsi direkt i sköldkörteln.
    Hur mycket Levaxin tar du och hur ser upptrappnings-shcemat ut?

  • TPO?
    Hej. =)
    Vet inte om någon läser inlägg här, men det visar sig ju…
    Mina värden har ju hållt sig inom den berömda ”gränsen”, 3,5 TSH och 12,5 T4 (var det väl…) Det enda värdet som var utanför var TPO som låg på 22. Men jag undrar lite över HUR mycket över det egentligen är? Läkaren menade på att det skulle vara över 100 för att betyda något, men eftersom han också sade att TSH var normalt upp till 6 så blir man ju skeptisk minst sagt.
    Nu lyckades jag tjata till mig Levaxin, trots att han var stensäker på att det typ inte skulle hjälpa…. Det har bara gått nån vecka så jag vet ju inte om det kommer hjälpa, man e ju orolig som stryk, men hoppet lever ju iaf, till skillnad från innan. =)

  • Av Anders Jinderbrink / Fosforn 24 juli, 2011

    Hej, du är anonym på Facebook
    Hej, du är anonym på Facebook och syns därför inte i sökningen där. Sedan har nånting hänt här så jag inte kan se kommentarerna i inlägget förräns jag loggar ut. Men jag har förstått at nånting har gått fel här också.

  • Av Anne-Sofie 23 juli, 2011

    Hallo:-)
    Anne-Sofie Eksell

    Kraaam

  • Av Fosforn 23 juli, 2011

    Facebooken
    Tack, Ann-Sofie…..men vilket efternamn skall jag söka på Facebook? Det finns jättemånga träffar där på Anne-Sofie. Jag hittar bara en Netzell i en intressegrupp som jag gick med i, men det är nån annan Anne-Sofie.

  • Av Anne-Sofie 23 juli, 2011

    Hej igen <3
    Har du facebook så skicka en vänförfrågan till mig.
    Eller om du skickar en till Myxöden för där är vi många i precis samma situation. Vi hjälper & stöttar varandra <3

    Eftersom vi är olika individer så
    är det väldigt fel med referenser 🙁

    Jag har krigat med vården i snart 3 år
    & de första proverna jag tog så låg
    TSH på 1.5 & T4 på 15
    Sen efter ett par år så ökade TSH till 2.1
    & T4 sjönk till 10.

    Du ska begära att få ta TPO antikroppar &
    TG antikroppar.

    Mina prover har ju legat inom ref förutom
    TPO antikroppar. Dom påvisar om du har en
    inflammation i Sköldkörteln vilket är den
    vanligaste orsaken till underfunktion.

    Kram Annne-Sofie

  • Av Fosforn 22 juli, 2011

    Motion vs ämnesomsättning.
    Hjärtligt tack, Anne-Sofie.

    Men då måste jag ha en läkare som är specialist på sköldkörteln utan att det kostar 2000 för varje läkarbesök!

    Har konditionen nånting med ämnesomsättningen att göra? Jag borde nog vara jätteglad över att kunna springa 59 km på 7 timmar!

  • Av Anne-Sofie 22 juli, 2011

    Heeeej ”Fosforn” 🙂
    .
    Dina värden är absolut INTE ok.

    TSH ska ligga under 2.5 & T4(ämnesomsättning)
    har ett referensintervall på 10-22.
    9 är ALLDELES för lågt!!!!
    Har du tagit antikroppar? Om inte så ska du
    KRÄVA det. TPO antikroppar & TRAK antikroppar.

    Sen det viktigaste av allt…. BYT LÄKARE!!!!

    Du får GÄRNA ringa mig om du har frågor 🙂
    0702-500363

    KRAAAM

  • Av Fosforn 21 juli, 2011

    Någonting är fel.
    Hej, Ann-Sofie med flera!

    Jag är 31 och bor i Ystad. Jag arbetar tidvis mycket hårt med att hålla ämnesomsättningen uppe.

    Första gången i våras hade jag ett TSH på 3,8 och T4 på 8. En månad senare i april var värdena 3,1 respektive 9.

    Det som är mycket anmärkningsvärt i sammanhanget är att jag är fysiskt aktiv med cykling, löpning och promenader; jag har exempelvis sprungit 13 stycken övermarathon på ett år med den längsta sträckan hitintills på 59 km.

    Trots detta får jag inte upp ämnesomsättningen nämnvärt. Jag kan inte ha sådana här löparvanor hela livet, eftersom de sliter på kroppen. Jag är nu 31 år.

    Läkaren bryr sig inte utan säger att motion inte påverkar ämnesomsättningen. Har jag normala värden på 3,1 respektive 9, då menar han att jag skall klara av att springa dessa gigantiska distanserna igen. Och visst, det gör jag också, men jag känner mig inte piggare för det. Jag har åtminstone två stadiga mål om dagen. Trots att jag kan springa sex mil utan problem, så har jag för tillfället fått lägga av med sötsaker, eftersom jag går upp i vikt av det.

    Jag kan inte göra nånting för att inte må dåligt, mer än att röra på mig för att hålla uppe min ämnesomsättning på ett ynka värde på 9. Om jag inte springer kommer jag må riktigt dåligt.

    Vad skall jag göra?

  • Av Anne-Sofie 10 juni, 2011

    Hej igen 🙂
    .
    Du MÅSTE vara besvärlig
    om du ska få hjälp., Tyvärr 🙁

    Hör du till Västragötalands Regionen
    så ska du ta kontakt med Falköpings
    Specialistläkarmottagning 0515 15757
    Du betalar ”vanlig” taxa + att högkostnads-
    skyddet gäller 🙂

    Kram

  • Av Neki 10 juni, 2011

    Hej Anne-Sofie!
    Tack för ditt svar! Man känner sig ju så besvärlig när läkarna säger att allt är bra, men man känner själv att nåt är fel…. Mitt håravfall började direkt efter att jag fick flickan -02, och blev helt bra undertiden jag var gravid med pojken -04,därefter har det bara fortsatt rasa. Måste försöka uppbåda lite mod så jag kan kontakta min läkare för att be om proverna du sa;)

    Tusen tack!
    Neki

  • Av Anne-Sofie 10 juni, 2011

    Hej Neki 🙂
    .
    Eftersom vi är olika individer så
    är det väldigt fel med refernser 🙁

    Jag har krigat med vården i snart 3 år
    & de första proverna jag tog så låg
    TSH på 1.5 & T4 på 15
    Sen efter ett par år så ökade TSH till 2.1
    & T4 sjönk till 10.

    Du ska begära att få ta TPO antikroppar &
    TG antikroppar.

    Mina prover har ju legat inom ref förutom
    TPO antikroppar. Dom påvisar om du har en
    inflammation i Sköldkörteln vilket är den
    vanligaste orsaken till underfunktion.

    Kram Annne-Sofie

  • Av Neki 10 juni, 2011

    Mina värden…
    Hej

    Har sedan jag fick mina två barn -02, -04, haft enorma problem med håravfall! Håret växer bra, men faller av!!
    Har kollat tsh två gånger och första gången var det 2.66, andra gången 2.19. Första gången togs även ett t4 fritt, som låg på 15.
    Är det någon som har koll på allt detta??
    Tacksam för svar!
    Neki

  • Av anonym 7 mars, 2011

    nu var det dags igen
    Hejsan jag har för ca åtta år sen insjuknat och tog levaxin i 3 år plågades med smärtor och var trött trots bra värden,jag slutade med levaxin och levde så hyffsat med homeopati något år därefter .Senaste året har jag besökt olika läkare och provar en ny som har skrivit ut Liothyronin jag hoppas det kan bli bättre är 36år och det vore fint att kunna bilda familj och arbeta som vanligt istället för att oroa sig för hälsan.Jag kämpar på hoppas att alla ni andra är med.mvh Fjärilen.

  • Av gulli 8 augusti, 2010

    sköldkörtel
    Min son har växt dåligt. Han är nu 15 år o går på näringsdrycker. Kan hans sköldkörtelfuntion vara fel. Jag själv har underfunktion och äter levaxin

  • Av Anna Ivar 22 april, 2010

    Kan man ta vaccinationer?
    Hej!
    Jag undrar också om man kan ta vaccinationer om man har kronisk sköldkörtelinflammation så som Tbe och Borrelia vaccin. Jag ska åka till Ukraina i sommar. Kan man då ta ex poliosprutan? Har bara fått en sådan och jag vet att man ska ha minst tre. Dessutom måste jag ta både mot Hepatit A och B och ny stelkrampsvaccination m.m.
    Det vore så värdefullt att veta detta.
    Hoppas på svar!

Comments are closed.