vaccinspruta_barn_bertil_ericson_scanpix
Narkolepsi och Pandemrix har ett samband. Det konstaterade Läkemedelsverket i en rapport som släpptes idag. Barn ökar risken fyra gånger.

Enligt studien löper barn och unga under 20 år fyra gånger högre risk att drabbas av den neurologiska sjukdomen narkolepsi, efter att de vaccinerats med influensavaccinet Pandemrix.

Narkolepsi, sömnsjukan, är en kronisk sjukdom där hjärnan tappar kontrollen över vakenheten. Det vill säga att människor som insjuknat har svårt att få sin nattsömn men somnar plötsligt in några gånger mitt på dagen.

Andra symptom är att man utan förvarning tappar kontrollen över sina muskler.

- Det är viktigt att få en rätt diagnos, säger Jerker Hetta professor i psykiatri och sömnforskning på Karolinska Institutet.

Men att ställa diagnosen på barn är inte helt lätt eftersom barn växer och deras sömnbehov ser olika ut.

- Det finns ingen bra ordnad remisslinje eftersom det inte är så många som sysslat med narkolepsi. Men kommer man till rätt speciallist bör det inte ta mer än två veckor från första symptomet till att fastställa diagnos, säger Hetta och fortsätter, barn som drabbas av sömnsjuka får tydliga sömnattacker några gånger per dygn som varar under en kort stund. Det brukar börja med en lätt dosighet och sedan somnar man in. När det gäller muskelförlust blir barnet lealöst och ofta infaller detta med stora känslopåslag som när man gråter, skrattar eller känner sig stressad.

Narkolepsi är fortfarande en mycket ovanlig sjukdom och i Sverige får 7-16 barn diagnosen varje år. Forskarna tror att en av anledningarna till sjukdomens uppkomst beror på en autoimmun reaktion i kroppen. Där kroppens immunförsvar angriper kroppens egna celler. Hur många barn som fått narkolepsi på grund av vaccineringen är svårt att säga i stunden men Läkemedelsverket vill nu forska vidare och hitta samtliga fall i Sverige.

- Om man inte märkt av några symptom från 3-12 månader efter vaccinationstillfället med Pandemrix är det högst osannolikt att man drabbats av narkolepsi på grund av vaccinet, säger Tomas Salomonsson, Vetenskaplig direktör på Läkemedelsverket.

 

Sannolikt räddade vaccinet liv men bieffekten av vaccinet var dock inte något man förväntade sig, menar Tomas Salomonsson på Läkemedelsverket.

Så behandlas narkolepsi

 

Läs mer: Mamman ångrar sig efter att pojken fått narkolepsi

Av Helene Albrektson
29 mars, 2011