gravidmage_Hasse_Holmberg
Vanliga värktabletter som Panodil och Alvedon bör inte tas under för lång tid av kvinnor som är gravida. En viss ökad risk för missbildning i könsorganet hos pojkar har visat samband med värktablettintag.

Flera nordiska studier, bland annat en dansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Epdemiology, visar på tidigare okända biverkningar av värktabletter som innehåller paracetamol.

Läkemedelsverket har tagit del av studierna och vill nu varna blivande mammor. Pojkbarn, vars mammor under graviditeten använt värktabletter under lång tid, riskerar en ökad risk för att få kryptorkism, det vill säga när testikeln inte vandrar ner i pungen.

 

I den först publicerade studien tycktes särskilt en kombination av paracetamol och andra receptfria smärtstillande preparat förknippas med en ökad risk för kryptorkism, men även enbart paracetamol är olämpligt.

IÄndå skriver myndigheten i ett pressmeddelande att paracetamol-preparaten, till exempel Reliv, Panodil och Alvedon är att föredra framför alla andra när en gravid kvinna är i behov av smärtstillande, men som sagt, inte under allt för lång tid

.

Med lång tid menar de längre än en månad. I studien noterades inte någon ökad risk för kryptorkism om mamman använt paracetamol kortare tid än fyra veckor. Prata med läkare eller barnmorska innan du medicinerar med värkstillande och läs noga på medföljande information, rekommenderar Läkemedelsverket.

_________________________________________________________

FAKTA/Kryptorkism

Kryptorkism är ett relativt vanligt tillstånd, cirka två till fem procent av pojkarna föds med en icke-nedvandrad testikel, enligt artikel i Läkartidningen. Oftast görs en enkel operation och tillståndet leder då inte till några allvarligare komplikationer, annars kan risken öka för att drabbas av testikelcancer eller infertilitet med enstaka procent.

Källa: Läkartidningen, Läkemedelsverket


Av Dina mediciner
9 november, 2010

2 kommentarer

  • Av anonym 26 oktober, 2013

    Varför har ni en bild på en
    Varför har ni en bild på en hårig mans-mage?

  • Av anonym 8 september, 2013

    Tar jag för mycket Alvedon
    Hej! Jag äter Alvedon i princip dagligen å har gjort det sen jag blev gravid ( ca 13 veckor). Har tidigare ätit mycket Ipren men skrotade dom när jag blev gravid! Anledningen till att jag så offta äter Alvedon är att jag har ont i käkarna ( som tandvärk) å inte råd att gå till tandläkaren så jag proppar i mig Alvedon istället! Inte bra jag vet men har man inte råd har man inte. Å sen har det blivit en dålig vana att stoppa i mig värktabletter då jag gjort det under flera år . Äter nu 2 Alvedon flera gånger i veckan. Ibland så mycket som varje/varannan dag för att jag har tandvärk å käkvärk! Men nu e jag jätte orolig å Nojjig över att Alvedon tuggandes ska skada mitt barn! Äter även Lergigan vid behov och järntabletter. Nån som vet nåt, har nån personlig erfarenhet av det jag pratar om?

Comments are closed.