Många diskuterar och frågar kring sköldkörtel och redaktionen planerar en sköldkörtel-special. Experter ska jagas, forskning ska utredas och allt ska upp på bordet. Det är vårt jobb. Har du några frågor som du vill ha utredda tar vi gärna med dem. Skriv frågor och synpunkter i kommentarsfältet nedan, så får du snart svar.

Sköldkörteln är viktig för kroppen och sjukdomar där kan leda till väldigt många olika symptom. Både över- och underaktivitet är ett stort problem för den drabbade och många är osäkra på hur tillstånden ska behandlas.

Vet du allt du behöver veta om din sköldkörtel? Annars, ställ frågor nedan så söker vi svaren.

Av Hanna Brodda
20 maj, 2010

55 kommentarer

  • Av anonym 7 juni, 2015

    Lågt Tsh
    Fick provsvar att mitt Tsh värdevar väldigt lågt. Jag har jättehög hjärtfrekvens, svettningar och känner mig helt orkeslös. Vad ska jag göra. Har inte hört nåt från läkaren och det är ca 1 1/2 vecka sen

  • Av anonym 5 juni, 2015

    Jag fick struma som barn och
    Jag fick struma som barn och fick Levaxin. Struman växte bort och jag har inga problem som vuxen. Däremot undrar jag om detta kan ha gjort att jag är överviktig. Finns det risk att struman kommit tillbaka?

  • Av anonym 1 juli, 2014

    Be din läkare om att göra en
    Be din läkare om att göra en ultraljud på din sköldkörtel. Vissa har en dold sköldkörtel problem och det kan bli diagnosen via ultraljud. Åtminstone på mitt fall.

  • Varierande tsh-värde
    Hej!
    Jag undrar varför ett tsh-värde kan variera från dag till dag. Tog tsh prov som visade 3,3 och fyra dagar senare visade det 1,4. Varför denna diff? Diffen är viktig för mig då jag försöker bli gravid.
    Mvh
    CH

  • Av anonym 29 mars, 2013

    Inget Sexliv som bieffekt
    Min partner lider av struma, och med manga bieffekter av detta.
    Senaste 1.5 aret av vart forhallande har hon inte haft nagon sexlust alls, och hon tror nu att detta kan vara anledningen. Tillaggas bor att tidigare under denna langa tid har hon trott olika saker kan ha varit bakomliggande.
    Henne blodvarden var inte bra vid forra Blodprovet.
    Vad kan jag som partner gora for att hjalpa henne och vi kan aterfa ett normalt sexliv?
    Vi har inga barn eller andra paverkande faktorer heller…
    Tackar for hjalpen,

  • Av 25årig tjej 21 februari, 2013

    Immunologisk reaktion
    Jag fick 2011 besked om att det skett en immunologisk reaktion mot min sköldkörtel. Jag har sedan 12års ålder haft Giftstruma som jag varit symptomfri från 2ggr i 1år i taget.
    Nu äter jag endast Levaxin men känner mig inte helt hundra. Primärvården tog prov för mina sköldkörtelvärden men endast TSH. Vilka fler bör man få testat?

  • Av anonym01 17 december, 2012

    Sköldkörtel-reportage
    ”Experter ska jagas, forskning ska utredas och allt ska upp på bordet. Det är vårt jobb.” Spännande! Det vore väldigt intressant med en ny intervju med Stefan Sjöberg och uppföljade studie/r ang T3-brist i likvor. T ex.

  • Jag undrar vilka mer hormoner
    Jag undrar vilka mer hormoner är T3 T4 och T2 som tillverkas i sköldkörteln ?

  • Sköldkörteln och prov problematik
    Mycket vanligt är att hypothyroidism, struma inte syns på prover särskilt om dom bara testar ditt TSH. Informera dig själv läs på nätet informera din läkare och om det inte går byt läkare. Jag har själv en kombination av naturligt sköldkörtelhormone armour thyroid o cytomel. Jag tog levaxin under 3 års tid o mådde jätte dåligt.Tillskottet av cytomel känns livsviktigt för mig. Kämpa på, det kan bli bättre. Se länk.http://www.skoldkortelforeningen.se/fakta.html http://www.hypo2.info/behandling/naturligt-skoeldkoertelhormon

  • Av anonym 25 januari, 2012

    Har fått Hashimotos sjukdom
    Hej,
    För tre månader sedan diagnostiserades jag genom blodprov att jag hade Hashimotos sjukdom (autoimmun inflammation på sköldkörteln). Vid första provet var ämnesomsättningen för låg, en vecka senare var den normal. Då sa läkaren att man inte sätter igång med levaxin förrän inflammationen har försvunnit.
    Nu har jag tagit nya blodprov (3 månader senare) och inflammationen var kvar. Ämnesomsättningen för låg, och nu vill läkaren starta levaxin behandling.

    Vad är det som rekommenderas? Bör man först starta med levaxin när inflammationen försvunnit eller kan den påbörjas när som?

    Som jag förstod läkaren innebär inflammationen att sköldkörteln av och an kommer pendla mellan hög respektive låg produktion av hormon och att innan dess blir det svårt med levaxin, eftersom dosen behöver ändras. Kan det stämma?

    Tacksam för svar!

  • Av anonym 17 januari, 2012

    Prover Sköldkörteln
    Hej
    Har mått skit i 2 år varit trött fryser alltid
    tryck i halsen huvudvärk värk i kroppen, ja listan kan göras lång. Läkarna har bara skyllt på det ena efter det andra, ja som många får höra Du är deprimerad och det är jag verkligen inte, sa blankt NEJ till antideprisiva tabletter.

    Nya blodprov togs för 2 veckor sedan då sa läkaren jag måste skicka dig til endokrinologen för ditt ena värde ligger under 10???? fattar ingenting.
    Någon som vet vad det ska ligga på????

    Mvh
    Stina

  • Av anonym 13 januari, 2012

    Lio
    ”Kan man ha inflammation i sköldkörteln fast man medicineras?”

    Absolut! Kräv tillskott av Lio (Liothyronin, T3) tillsammans med Levaxin. Hjälper inte det (kan ta tid) bör du istället prova naturligt sköldkörtelhormon, vilket läkaren behöver söka licens för. Du är inte ensam om att inte bli frisk när Levaxin ges som behandling.

    Lycka till!

  • Av Busson 12 januari, 2012

    Sköldkörtel
    Hej!
    Jag har medfödd underfunktion av sköldkörteln och började medicineras vid 2-års ålder(i dag är jag 38) då jag varken kunde gå eller prata. Fick ett piller, reste mig upp och pratade sönder de flesta, fantastiskt!
    Vid 10-års ålder började magen krångla. så fort jag åt kött så blev magen som en spärrballong ett helt dygn. I skolan gick det sådär, jag hörde vad fröken sa men det stannade där det gick liksom inte in. Nya prov togs och det visade sig att medicinen (Levaxin) behövde höjas.
    Nu gick informationen in men magen krånglade.
    Efter många år var det dags att bilda familj.
    Första barnet fick funktonshinder bla CCA och Autism, nr 2 blev missfall och nr 3 är i dag 9 år och fullt frisk. Jag gick och kollade ett par gånger levaxinet och fick höja lite just under graviditeten.
    I dag har jag KATASTROF mage jämt, TRÖTT, astma, kort stubin, köld och värmekänslig + 50 andra symptom. Jag åt för mycket levaxin och var som en duracell kanin men nu ligger proverna bra. TSH på 1,3. Men jag mår inte bra.
    Och inte går det att hitta någon läkare som kan något. VC är värdelösa många vet inte ens var körteln sitter verkar det som.
    Kan man ha inflammation i sköldkörteln fast man medicineras?

  • Privat läkare
    Har själv mått dåligt i många år och sökt hjälp på vårdcentralen, men eftersom alla blodprover är bra så har jag fått höra av läkarna att dom ser att jag är sjuk men de kan inget göra när proverna är bra. Jag tog prover via Scandlab i Stockholm och fick svar att jag hade hypotyreos och binjureutmattning. Blev rekommenderad en privat läkare som heter Sverker Hybbinette som jag gått hos ett år nu och fått hjälp och enligt honom så ser framtiden ljus ut för mig, men det kommer att ta tid innan jag är frisk. Han håller till vid Nybroplan i Stockholm.
    Hoppas du hittar någon läkare som kan hjälpa dig!

  • Facebook
    Jag såg att ni va flera med sköldkörtelproblem.. men hittade dej inte på fb,, Jag vill gärna ha kontakt med er.
    MVH Solbritt Wallin (heter jag på facebook med)

  • Av anonym 21 november, 2011

    Reumatism och hypotyreos
    Är det artrit du har? Vad säger din läkare? De vet förstås ingenting, det finns väl ingen studie…
    Du vet att reumatism och hypotyreos kan hänga ihop eftersom de är autoimmuna båda två. Inte för att det hjälper oss men ändå!

    http://dinamediciner.se/mediciner/cimzia

  • Av anonym 16 november, 2011

    hypotereos
    Hej jag är en kille på 29 år.har haft hypotereos sedan 17 års ålder. Ätit levaxin allt bra men så fick jag medecin cimzia och jag har blivit jättedålig och min hypotereos upp o ner fruktansvärt. vad gör jag

  • Av anonym 1 september, 2011

    Hej
    undrar om man kan ha alla

    Hej
    undrar om man kan ha alla symtom i överfunktion fast ändå gå upp i vikt eller stå stilla i vikt ? allt passar in på mig förutom vikt nedgång…
    ska till läkare nästa vecka för att ta prov om det är ngt fel på min sköldkörtel, främst för att jag går omkring och är varm ( ej svettig ) som et element.
    Mvh
    eva

  • Av Anne-Sofie 20 juni, 2011

    Hej Jessica <3
    .
    Det enda du kan göra är att byta läkare.
    Vi är ett gäng Sköldpaddor på FB som
    skriver mycket till varandra… så om
    du har Facebook skicka en vänförfrågan
    till mig Anne-Sofie Eksell så får du
    träffa andra Sköldpaddor 🙂 Vi ger
    varandra goda råd & tips + att det är
    fruktandsvärt att inte vara ensam i skiten.

    Kram på dig <3

  • Av Jessica .N. 20 juni, 2011

    STRUMA
    Hej ! Jag har haft problem sen jag födde min son för 6 år sen , gått upp i vikt , sovit dygnet runt, värk i hela kroppen ,ögonen och halsen . De har kollat allt i blodväg och förutom lite förhöjd vita blodkroppar så är allt bra . Vi har struma i släkten så jag bad om en röntgen på sköldkörteln och den är förstorad och det syns på den att det är underfunktion enligt svaret. De har stukigt mig i halsen men de har nästan bara fått blod . Jag är helt slut på sjukvården nu och min fråga är varför det syns på röntgen och den är stor och värker men inget syns på blodproveran ?? Hur kommer jag vidare ??
    Tack på förhand .

  • Av Jessica 27 maj, 2011

    jag har själv haft
    jag har själv haft hypertyreos i ett antal år och skriver nu en uppsats om just struma, och olika former av det. Jag undrar lite hur utvecklingen genom tiderna har sett ut i Sverige och övriga länder i världen. Annan intressant fakta skulle även vara ett stort plus.
    Hoppas ni kan hjälpa mig! 🙂

  • Av anonym 25 januari, 2011

    värdet
    Jag har underfunktion och värdet enl min husläkare ska ligga mellan 0,2 – ca4,0, mitt gick ner till 0,09, och då ändrade han dosen levaxin fr 75 mkgr till 50 mkgr, nu är det 3,7 och det säger han är bra för mig, då jag även drabbats av osteoporos, så ska det ligga lite högre mot 4, 0 än lägre mot 0,2. Undrar om man kan lita på det?

  • Av monicaPM 7 oktober, 2010

    Bra tsh trots de en massa symtom
    Hej någon som kan rekommendera en bra Dr, där jag kan få en diagnos o rätt behandling, som finns i västra delen av detta långa land. Varit sjuk länge. Hade levaxin för ca 18 år sen som en läkare bara tog bort o sa att jag inte behövde!!! Trodde på honom, men förstår idag att de naturligtvis inte går över av sig själv!!
    tack på förhand

  • Hjälp att hitta läkare!
    Jag bor i Stockholmsområdet och är har diagnosen Hypothyeros. Jag äter Levaxin men har i flera år nu försökt hitta en läkare som är villig att ta reda på varför jag fortfarande inte mår bra. Jag har från ett antal vårdcentraler fått höra olika varianter av ”dina prover ser bra ut – du mår bra” och blivit hemskickad med ”jag kan inget göra” när jag svarat att jag inte känner mig bra. Är det någon som vet en bra läkare som är villig att ta reda på varför en patient mår dåligt?
    /AM

  • Av anonym 17 september, 2010

    Adrekomp höjer blodtrycket
    Tänkte också att det kunde vara en idé att prova med Adrekomp men när jag skulle beställa det blev jag informerad om att det är blodtryckshöjande (precis som kortison)så det är inte särskilt lyckat för min del…

  • Av Sofia 31 augusti, 2010

    Hashimoto
    Har man höga TPOak värden så innebär det att man har höga värden av antikroppar. Vad jag hört så är det tecken på en autoimmun sjukdom och det är då ens eget immunförsvar som går till attack mot sin egen kropp och olika organ. Vanligtvis sköldkörteln.

    Se den här videon:
    http://www.youtube.com/watch?v=nM36xBPgdE0

    Lycka till!

  • Av anonym 24 augusti, 2010

    Sök upp en duktig klassisk
    Sök upp en duktig klassisk homeopat.Finns torkad svinsköldkörtel som homeopatmedicin.

  • Av anonym 24 augusti, 2010

    typ 2
    Hej, har läst om människor som behandlas med Levaxin som fortfarande mår dåligt och läkarna säger att man bara ska fortsätta sin behandling.Ett tips, sök på nätet ang, hypotyreos typ 2. En nyupptäckt sjukdom som inte är riktigt godkänd ännu men som i allra högsta grad finns. Ett fåtal läkare i Sverige o andra länder bla Finland behandlar denna sjukdomen.Hoppas det går bra för dig!

  • Av anonym 16 augusti, 2010

    testa Lchf. Jag gick ner i
    testa Lchf. Jag gick ner i vikt slapp krånglande mage och PMS det blev många plus med LCHF. finns info om LCHF på kostdoktorn.se

  • Av Anna R 14 augusti, 2010

    TPOak
    Hej!
    Jag har normala tsh, t3, t4 värden men ett tpo på nästan 500. Vad betyder det? Jag mått jättedåligt dom senaste åren, trött, deppig osv. Det passar perfekt in på hypotyreos men om tsh är normalt….? Jag behandlas med levaxin och vårdcentralen säger bara att allt är bra, fortsätt att medicinera. Vad ska jag göra, insistera på att andra/fler tester görs och isåfall vad? Har TPO förstört mitt liv eller är det nåt annat??

  • Av Siw B 4 augusti, 2010

    Har du provad Adrecomp som är
    Har du provad Adrecomp som är binjurestärkande,tillverkare är Alphaplus

  • Av anonym 6 juli, 2010

    Ny gräns för TSH!
    Intervallet för TSH har sänkts!
    Nu ligger taket på 2,5 (eller om det t.o.m. var nere nu på 2,0?) och det är godkänt och vedertaget av de eminenta ”höghästarna” som ju kallas för landets experter, bl a Nyström och Törring som ju är endokrinologer.

    Så tala om för din läkare att taket för TSH har sänkts! Därmed lider du av en underfunktion alltså.

    Mvh
    Jeanette

  • Av anonym 22 juni, 2010

    underfunktion sköldkörtel
    Har tagit ett blodprov på sköldkörteln , provsvaret visade på 0,2. . läkaren säger att det är normalt.. kan det vara så?
    Har symtom som trötthet, frusenhet, låg temp, stickningar i händer o fötter och en problem mage!

  • Av Beatrice 21 juni, 2010

    Torkad svinsköldkörtel
    Hej!
    Min endokrinolog vill inte skriva ut Naturligt sköldkörtelhormon (NDT) till mig. Hon säger att det inte är ett registrerat läkemedel i Sverige och att läkarna får skriva ut det på eget ansvar. Kan det verkligen stämma. Hon vill inte skriva ut det till mig pga risk för att smittas med prioner som kan ge creutzfeldts jakobs sjukdom. Hon kunde dock inte hänvisa till någon studie som bevisade detta. Jag kan inte tro att det fungerar så i Sverige att läkare får skriva ut medecin på eget ansvar. Jag vill ju tro att om det fanns minsta risk för creutzfeldts jakobs sjukdom av NDT så skulle Läkemedelsverket totalförbjuda det.
    Vore tacksam för hjälp att reda ut hur det verkligen är?

    Vänligen
    Bea

  • Av Emma Netterberg 16 juni, 2010

    han har fel. du har rätt.
    han har fel. du har rätt. många vill ligga under 1 till och med.

  • Av anonym Rija 12 juni, 2010

    Kan man ha tecken och värden
    Kan man ha tecken och värden på Hypertyreos och ändå lida av Hypo 2?

  • Av Emma Netterberg 11 juni, 2010

    tsh
    jag undrar hur uppdatering av ref värden går till? är det labben, läkarna och vc som själva måste söka info eller är det socialstyrelsen eller någon annan som skickar ut rekommendationer? hur kan en av de ledande specialisterna förespråka ett övre referens på 2,5 och flera labb fortfarande köra med 4,0? ett av de största anledningarna till felbehandling av hypotyreos anser jag.

  • Av anonym 7 juni, 2010

    Hypo2
    Några tips?
    Efter många år äntligen diagnostiserad: hypotyreos typ 2 (samt myxödem och struma). Följden har blivit bl.a. högt blodtryck och utmattade binjurar (förutom alla andra typiska hypo2-symtom). Svarar inte hälsosamt på tillsatt sköldkörtelhormon eftersom binjurarna inte fungerar ordentligt. Kan inte äta kortison för att få igång binjurarna pga det höga blodtrycket (som ingen läkare lyckats få ner trots många olika piller). Inte heller Lugols lösning (jod) har fungerat för att pigga upp binjurarna. Har ingen kvicksilverbelastning enligt Scandlab men däremot mycket arsenik så i dagsläget försöker jag hjälpa och stötta min lever i väntan på bättre tider…
    Det skulle vara fantastiskt om någon/några kunde sätta tänderna i detta!

  • Av Beatrice 3 juni, 2010

    Creutzfeldt-Jakobs sjukdom av torkad svinsköldkörtel?
    Hej!
    Jag har precis varit hos en endokrinolog för att jag misstänker att jag har Hypotyreos typ2. Jag fick då av henne veta att läkarna i Gävle hade diskuterat detta mycket och kommit fram till att inte skriva ut naturligt sköldkörtelmedicin för att det finns risk att det innehåller prioner som man kan få Creutzfeldt-Jakobs sjukdom av. När jag kom hem funderade jag på detta, det är klart att jag inte vill ta den medecinen om det stämmer men stämmer det verkligen. Om det stämmer så borde det ju vara totalförbjudet i hela världen men så är det ju inte. Det skrivs ju faktiskt ut av flera hundra läkare i Sverige varje år så det kan ju inte vara fastställt av socialstyrelsen att det är farligt. Då undrar jag hur det kan vara möjligt att enskilda läkare ska bestämma vad som är farliga läkemedel och inte, det borde ju vara socialstyrelseens uppgift. Och vad grundar min endokrinolog sina uppgifter på?

    Vänligen
    Bea

  • Antikroppar
    Begär ut dina provsvar! Det är dina och du har rätt till dem. Å kolla om de testat antikroppar på dig. TPO och TgAk är de som ska tas om man misstänker låg ämnesomsättning. Man kan ha bra värden i övrigt och sedan en inflammation i sköldkörteln och då ser man det om man tar TPO och TgAk också.

  • B12
    Är du orolig för ditt järn kan ju peta i dig lite och se vad som händer. B12-brist är inte ovanligt samband med hypotyreos. Behepan köper du på Apoteket.

  • T3 Fritt
    Du ska kräva att få T3 Fritt taget också.

  • Av Susan 29 maj, 2010

    Trötta binjurar
    Hej!
    jag skulle gärna vilja tipsa er om att syna detta med trötta binjurar. Verkar som om många har bsvär av detta, men vårdens tester fungerar inte. I Fass står det att detta skall testas innan sköldkörtelhormoner sätts in, men det görs inte. Om binjurarna inte behandlas så verkar inte behandlingen mot hypotyreos fungera- ett stort problem i det halvdolda. Skulle ju innebära en enorm skillnad för drabbade om hypotyreosvården ÄNTLIGEN började fungera!!!!

  • Av anonym 27 maj, 2010

    viktproblem vid hypotyreos
    Hej jag har tyvärr inte lyckats hitta någon doktor som lyssnar på mig att viktproblem. Har hypotyreos sedan många år , detta har gett mig viktproblem. Hur jag än gör så går jag inte ner.
    Vad ska jag göra då jag börjar bli förtvivlad?
    Får bara höra att jag äter för mycket av dr. Har varit hos dietist som säger jag äter bra men måste äta oftare.
    Vad göra?

  • Av anonym 27 maj, 2010

    Levaxin – värden
    Hej,

    Har tagit prover på mitt TSH som visade sig vara 4,45 och T4 18.
    Läkaren säger att dessa värden är helt ok, man ska gå mera på T4 menar han. Men jag känner mig inte riktigt bra, utan har de klassiska symptomen: frysenhet, trötthet samt att jag inte kan ”tänka” riktigt.
    Intervallet på TSH ligger ju emellan 0,4-4 om jag minns rätt och jag vet med mig att jag mådde bättre vid ca 2,5 på tsh.
    Har han rätt eller skall jag gå någon annan stans?

  • Av any 25 maj, 2010

    hypotyreos
    Hej!
    Jag undrar hur låga järnvärden kan påverka behandling av hypotyreos?
    krävs det att man har bra järnvärden för att behandlingen ska fungera?
    och varför ska det vara så svårt att få hjälp av läkare om man har alla
    symptomen men provsvaren är normala?

  • Av anonym 24 maj, 2010

    Sensorisk hyperreaktivitet och Hypotyreos typ 2
    Jag har av min läkare ordinerats Levaxin. Sköldkörtelproverna sägs vara bra. Min läkare anser att personer med kemisk överkänslighet ofta drabbas av Hypotereos typ 2. Samma symtom förekommer i listorna över SHR och Hypotereos typ 2. T ex Trötthet, muskelvärk (många fler symptom är lika) koncentrationssvårigheter m m
    Kan det finnas möjlighet att även min hyperreaktivitet kan bli bättre.

  • Av sollan 24 maj, 2010

    underfunktion
    hej jag är så gott som helt säker att jag har
    underfunktion i sköldkörteln. Min dotter blev
    diagnosisterad för ca 1 år sedan. jag har räknat ut
    att jag blev sjuk redan 1983 efter sista barnet.
    För ett år sedan fick jag hjärtinfarkt, jag har förhöjt
    homocystein, brist på B-12. Massor av andra symtom
    såsom svullnader är känslig för kyla men även värme
    denna frusenhet är så jobbig. inget minne kvar snart
    trög i skallen, nedsatt hörsel, allergier osvosv.
    Mina prover är bra?? Vad göra nu, min läkare nöjer
    sig med det.

  • Av Malin 23 maj, 2010

    Hej!
    Jag undrar hur det kan

    Hej!
    Jag undrar hur det kan komma sig att det ska vara så svårt att få preparat som Nature-Throid godkänt av läkemedelsverket? Det är ju helt vedertaget både i USA och på många håll i Europa. Om min läkare rekommenderar mig det, varför är man inte mer öppen gentemot att då godkänna det? Jag vill inte behöva beställa min medicin som min läkare tycker att jag ska ha, på internet via andra länder – jag vill kunna gå till Apoteket och hämta ut den! Jag mår ju SÅ bra på den.

    Mvh Malin

  • Av sylgu 23 maj, 2010

    hypotyreos
    Hej!
    Jag undrar varför det inte kan tas salivprover på kortisol och urinprover på T3 och T4 vid vanliga vårdinrätter utan man måste betala mycket pengar själv och sedan träffa en särskild doktor som skriver ut medicin.

Comments are closed.