Per_Heden_akademiklinkenMats_Andersson__SCANPIX_250
I USA efterfrågas nu en ny behandlingsmetod mot rynkor. Blod som sprutas in i ansiktet, även kallad vampyrmetoden.

Behandlingen är teknik och inte ett ämne, som går under varumärket Selphyl. Tekniken går ut på att tömma patienten på ett antal deciliter blod, rena det och sedan separera plasma och blodplättar och sedan injicera den nya blodkoncentrationen i huden i ansiktet. Det kallas vampyrmetoden, men tekniken heter egentligen platlet rich plasma, PRP, och används bland annat vid komplicerade benbrott.

- Vad man erhåller är tillväxtfaktorer som förhoppningsvis stimulerar huden precis som med Cytoritekniken, som vi använder, som tillför celler som avger tillväxtfaktorer. Med PRP får man en engångsbostning  men med levande stamceller finns de överlevande cellerna kvar och kan fortsätta att producera vid behov, förklarar Per Hedén, plastikkirurg och en av grundarna till Akademinkliniken, Sveriges största mottagning för estetisk kirurgi.

Enligt branschtidningen Dagens medicin är det stor efterfrågan på metoden, och en förklaring de ger är att det uppfattas som mer naturligt att spruta in det egna blodet, istället för kemiska substanser som Botox och Restylane, men än så länge erbjuds tekniken inte i Sverige.

- Ännu saknas bra vetenskapligt stöd för effekerna av Sephyl, säger Per Hedén.

 

Av Hanna Brodda
7 mars, 2011

2 kommentarer

  • Rynkor
    Jag vill vara med och testa detta

  • Av Snygg 9 mars, 2011

    Jag skulle gärna testa, ni
    Jag skulle gärna testa, ni kan få testa på mig. Jag är deperat less på min hy.

Comments are closed.