Uppdaterad: 2012-11-27

14 kommentarer

Så behandlas ADHD

Bild

Speciell på gott och ont. Psykologen Ing-Marie Wieselgren, visar en bild på Emil i Lönneberga undersitt föredrag när hon pratar om behandling mot adhd.

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.25
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (8 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Förståelse, vardagsträning och rätt mediciner har visat goda resultat för människor med adhd-symptom.

I Sverige har sedan ett år tillbaka tester gjort på kriminella och det visade sig att cirka en fjärdedel hade en tydlig adhd, mot ett par procent i resten av befolkningen. När det uppmärksammades och de fick hjälp med sin adhd, förändrades deras liv.

Receptet var en blandning av förståelse, rätt medicin och psykosocialterapi. Försöket har varit enorm framgångsrikt och många andra anstalter följer nu efter. Men debatt pågår om medicinerna ska godkännas i Sverige eller inte. Läs mer om det här.

Vad ska den förälder göra som misstänker att barnet har adhd?

- Gå till  skolpsykolog eller Bup. Det går ofta att få tid ganska snabbt just nu, säger Ing-Marie Wieselgren, som är överläkare och tidigare var chef för psykos- och rehabkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Förståelsen för det här ökar och det finns hjälp att få.

 

Så här behandlas adhd:

 • Terapi som riktas in på att förändra ett betende ger goda resultat.
 • Fysisk aktivitet, helst varje dag, är avgörande för en människa med diagnosen adhd.
 • Omega 3 - som finns i fet fisk och olivolja, fungerar för en del och har visat vissa resultat i amerikanska studier.

Medicinering har visat goda resultat, men studier saknas på lång sikt.

Mediciner mot ADHD är inte godkända i Sverige, men kan skrivas ut ändå av vissa
läkare som har specialtillstånd. De som finns är:

 • Concerta - ett sorts milt amfetamin-liknande preparat som frisätts långsamt under 12 timmar. Det ger ingen rus-effekt och doserna är låga. Den verksamma dosen varierar från person till person, oavsett hur mycket personen väger. Anses inte beroendeframkallande på grund av den långsamma frisättningen.
 • Ritalin - liknar ovanstående fast under kortare tid, bara fyra timmar.
 • Strattera - innehåller atomoxetin som ökar mängden noradrenalin i hjärnan. Noradrenalin
  är en signalsubstans som finns naturligt i hjärnan och som ökar
  uppmärksamhetsförmågan och minskar impulsivitet och hyperaktivitet hos patienter med adhd. Hjälper till att kontrollera  symtomen. Strattera har inte visat sig vara beroendeframkallande.
 • Vilka är symptomen på adhd? Läs mer om det här.

 

Regeringens tidigare psykiatrisamordnare Anders Milton anser att vi är för försiktiga med medicinerna till adhd-patienter i dag.

- Medicinerna är viktiga, det ser vi tydligt när barnen kommer upp i tonåren och slutar med medicinerna som en del av frigörelseprocessen, det är inte lyckligt, säger han i ett inlägg under läkarnas riksstämma 2009.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-15
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av Fd. Dampunge

Skrivet 16/12

Ny läkare har minskat min dos Concerta

Fd. Dampunges bild

Jag äter Concerta, fick diagnos som vuxen men efter flera års behandling tog läkaren bort en tablett/dag varpå jag (jag mår bäst med min rätta dos) får slut på medicin i förtid och verkar nu jävligt "ojämn" i mitt jobb. Får dom göra så?

Kommentar av Mikael Färdig

Skrivet 17/9

Olof heter egentligen Janne Larsson

Mikael Färdigs bild

Nämnda Janne Larsson är en aktiv scientolog och tillika sektmedlem och skriver en massa kvacksalveri om ADHD och mediciner i största allmänhet.
Han är förblindad av sin sekts hat mot psykiatrin då scientologins grundare Hubbard tyckte sig felaktigt behandlad av densamma. Dock var Hubbard konstaterat psykiskt sjuk och hans avsaknad av sjukdomsinsikt skapade hans hat!

Så ignorera bara fegisen Olof!

Kommentar av anonym

Skrivet 3/10

Brist på långtidsstudier

anonyms bild

Hur mycket vet vi om centralstimulantia-behandling över tid? Är slarvet med långtidsstudier bara att acceptera? Bedrivs det någon forskning på alternativ farmaka vid ADHD?

Långtidsbehandling med centralstimulantia kan ge en nästan 60 procentig förhöjd risk att utveckla Parkinsons sjukdom, enligt nedan jämförelse.

"According to the study, those people who reported using Benzedrine or Dexedrine were nearly 60 percent more likely to develop Parkinson's than those people who didn't take the drugs. There was no increased risk found for those people who used drugs for weight loss."

Länk till artikel (2011):
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110220193013.htm

Kommentar av kenny

Skrivet 23/9

adhd medicin

kennys bild

adhd medicin suger kuk snopp ren placebo bästa adhd medicin är cannabis eller benso true men folk med adhd har inte en chans att få sånt utskrivet i sverige helt sjukt

Kommentar av Robert H

Skrivet 18/12

hej jag undrar om det finns

Robert Hs bild

hej jag undrar om det finns någon forskning av medicinen madopark quick mite och vad den ev kan för påverkan vid adhd. väntar själv på att få göra en utredning ang adhd. har även sk restless legs och äter madopark för det. men har även märkt att medicinen har en positiv effekt mot adhd då jag känner mig lugnare och sover bättre sen jag började med den även min omgivning har sett att jag blivit lugnare och inte rusar iväg så mycket längre har ätit den ca 3veckor nu vore tacksam för svar m.v.h Robert H

Kommentar av Hanna

Skrivet 21/12

Det ska vi definitivt kolla

Hannas bild

Det ska vi definitivt kolla upp.

Kommentar av anonym

Skrivet 3/10

Fint, fann ni nån studie?

anonyms bild

Fint, fann ni nån studie? Återkoppla gärna i så fall.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/10

Sen ska man inte glömma

anonyms bild

Sen ska man inte glömma Edronax Voxra vid adhd samt strattera .. Synd att Metamina lades ner i sverige men concerta ska fungera bra... Ska sättas in på concerta igen 54 mg

Kommentar av Johnny A

Skrivet 25/9

Olof är sektmedlem

Johnny As bild

lyssn ainte på olofs trams

Kommentar av Dr,Mats

Skrivet 5/4

svar. Concerta

Dr,Matss bild

Olof, du uppger många sakfel angående Concerta och centralstimulerande mediciner, om är indikerat till patienter med diagnosen ADHD.
Ovan nämnda mediciner fungerar mycket bra på det flesta patienter och det ger många människor ett helt nytt liv och ork att klara vardagen. Att sprida desinformation och konspirationsteorier är inte förenligt med klinisk vetenskap
erfarenhet och praxis. För det flesta fungerar dessa läkemedel bra, men inte för alla. Utan det krävs mer forskning om ADHD och liknande neuropsykiatriska handikapp.

Mvh.
Mats Leg läkare, specialist allmänpsykiatri.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons