emililonneberga
Förståelse, vardagsträning och rätt mediciner har visat goda resultat för människor med adhd-symptom.

I Sverige har sedan ett år tillbaka tester gjort på kriminella och det visade sig att cirka en fjärdedel hade en tydlig adhd, mot ett par procent i resten av befolkningen. När det uppmärksammades och de fick hjälp med sin adhd, förändrades deras liv.

Receptet var en blandning av förståelse, rätt medicin och psykosocialterapi. Försöket har varit enorm framgångsrikt och många andra anstalter följer nu efter. Men debatt pågår om medicinerna ska godkännas i Sverige eller inte. Läs mer om det här.

Vad ska den förälder göra som misstänker att barnet har adhd?

- Gå till  skolpsykolog eller Bup. Det går ofta att få tid ganska snabbt just nu, säger Ing-Marie Wieselgren, som är överläkare och tidigare var chef för psykos- och rehabkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Förståelsen för det här ökar och det finns hjälp att få.

 

Så här behandlas adhd:

 • Terapi som riktas in på att förändra ett betende ger goda resultat.
 • Fysisk aktivitet, helst varje dag, är avgörande för en människa med diagnosen adhd.
 • Omega 3 - som finns i fet fisk och olivolja, fungerar för en del och har visat vissa resultat i amerikanska studier.

Medicinering har visat goda resultat, men studier saknas på lång sikt.

Mediciner mot ADHD är inte godkända i Sverige, men kan skrivas ut ändå av vissa läkare som har specialtillstånd. De som finns är:

 • Concerta - ett sorts milt amfetamin-liknande preparat som frisätts långsamt under 12 timmar. Det ger ingen rus-effekt och doserna är låga. Den verksamma dosen varierar från person till person, oavsett hur mycket personen väger. Anses inte beroendeframkallande på grund av den långsamma frisättningen.
 • Ritalin - liknar ovanstående fast under kortare tid, bara fyra timmar.
 • Strattera - innehåller atomoxetin som ökar mängden noradrenalin i hjärnan. Noradrenalin är en signalsubstans som finns naturligt i hjärnan och som ökar uppmärksamhetsförmågan och minskar impulsivitet och hyperaktivitet hos patienter med adhd. Hjälper till att kontrollera  symtomen. Strattera har inte visat sig vara beroendeframkallande.
 • Vilka är symptomen på adhd? Läs mer om det här.

 

Regeringens tidigare psykiatrisamordnare Anders Milton anser att vi är för försiktiga med medicinerna till adhd-patienter i dag.

- Medicinerna är viktiga, det ser vi tydligt när barnen kommer upp i tonåren och slutar med medicinerna som en del av frigörelseprocessen, det är inte lyckligt, säger han i ett inlägg under läkarnas riksstämma 2009.

Av Hanna Brodda
15 december, 2009

14 kommentarer

 • Av Fd. Dampunge 16 december, 2015

  Ny läkare har minskat min dos Concerta
  Jag äter Concerta, fick diagnos som vuxen men efter flera års behandling tog läkaren bort en tablett/dag varpå jag (jag mår bäst med min rätta dos) får slut på medicin i förtid och verkar nu jävligt ”ojämn” i mitt jobb. Får dom göra så?

 • Av Mikael Färdig 17 september, 2014

  Olof heter egentligen Janne Larsson
  Nämnda Janne Larsson är en aktiv scientolog och tillika sektmedlem och skriver en massa kvacksalveri om ADHD och mediciner i största allmänhet.
  Han är förblindad av sin sekts hat mot psykiatrin då scientologins grundare Hubbard tyckte sig felaktigt behandlad av densamma. Dock var Hubbard konstaterat psykiskt sjuk och hans avsaknad av sjukdomsinsikt skapade hans hat!

  Så ignorera bara fegisen Olof!

 • Av anonym 3 oktober, 2013

  Fint, fann ni nån studie?
  Fint, fann ni nån studie? Återkoppla gärna i så fall.

 • Av anonym 3 oktober, 2013

  Brist på långtidsstudier
  Hur mycket vet vi om centralstimulantia-behandling över tid? Är slarvet med långtidsstudier bara att acceptera? Bedrivs det någon forskning på alternativ farmaka vid ADHD?

  Långtidsbehandling med centralstimulantia kan ge en nästan 60 procentig förhöjd risk att utveckla Parkinsons sjukdom, enligt nedan jämförelse.

  ”According to the study, those people who reported using Benzedrine or Dexedrine were nearly 60 percent more likely to develop Parkinson’s than those people who didn’t take the drugs. There was no increased risk found for those people who used drugs for weight loss.”

  Länk till artikel (2011):
  http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110220193013.htm

 • Av anonym1 3 december, 2012

  Angående 4:e punkten. Det är
  Angående 4:e punkten. Det är läkare som skriver ut läkemedlen under kontrollerade former. Det finns många narkotikaklassade läkemedel men de är inte mindre behövda för det. Om du bryter armen får du morfin eller citodon, eller hur? Båda är narkotikaklassade, beroendeframkallande läkemedel. Varför är det OK men inte concerta? Mediciner som concerta kan vara nyckeln till slutbetyg från gymnasiet för vissa individer, som annars inte klarat undervisningen, till exempel. Om det finns hjälp mot besvärlig ADHD, varför ska man då inte utnyttja möjligheten?

 • adhd medicin
  adhd medicin suger kuk snopp ren placebo bästa adhd medicin är cannabis eller benso true men folk med adhd har inte en chans att få sånt utskrivet i sverige helt sjukt

 • Det ska vi definitivt kolla
  Det ska vi definitivt kolla upp.

 • Av Robert H 17 december, 2010

  hej jag undrar om det finns
  hej jag undrar om det finns någon forskning av medicinen madopark quick mite och vad den ev kan för påverkan vid adhd. väntar själv på att få göra en utredning ang adhd. har även sk restless legs och äter madopark för det. men har även märkt att medicinen har en positiv effekt mot adhd då jag känner mig lugnare och sover bättre sen jag började med den även min omgivning har sett att jag blivit lugnare och inte rusar iväg så mycket längre har ätit den ca 3veckor nu vore tacksam för svar m.v.h Robert H

 • Av anonym 25 oktober, 2010

  Sen ska man inte glömma
  Sen ska man inte glömma Edronax Voxra vid adhd samt strattera .. Synd att Metamina lades ner i sverige men concerta ska fungera bra… Ska sättas in på concerta igen 54 mg

 • Av Johnny A 25 september, 2010

  Olof är sektmedlem
  lyssn ainte på olofs trams

 • Av Dr,Mats 4 april, 2010

  svar. Concerta
  Olof, du uppger många sakfel angående Concerta och centralstimulerande mediciner, om är indikerat till patienter med diagnosen ADHD.
  Ovan nämnda mediciner fungerar mycket bra på det flesta patienter och det ger många människor ett helt nytt liv och ork att klara vardagen. Att sprida desinformation och konspirationsteorier är inte förenligt med klinisk vetenskap
  erfarenhet och praxis. För det flesta fungerar dessa läkemedel bra, men inte för alla. Utan det krävs mer forskning om ADHD och liknande neuropsykiatriska handikapp.

  Mvh.
  Mats Leg läkare, specialist allmänpsykiatri.

 • Av Glad ateist 10 februari, 2010

  Forskningen har kommit långt
  Ändå ger inte scientologerna upp. Jag menar inte dig andreas men olof kommer nog från ovan nämnda frikyrka.
  Om människor mår bra, får hjälp och stöd och kan leva etthelt normalt liv, med eller utan mediciner, då är väl det bra? Ni scientologer säger inte vad ni menar, att sjukdomar överhuvudtaget inte ska botas, utan Gud ska få sköta sitt jobb ifred. Men se, det tror inte läkarvetenskapen på och det ska vi vara glada för.

 • Osakligt om Concerta och Ritalin
  En typisk ”marketing-artikel” av det slag vi sett många i större tidningar de sista åren. Artikelförfattaren glömmer helt (eller tar inte med av okunskap) vissa avgörande fakta:
  1. EU-kommissionen utfärdade skarpa varningar om Ritalin och Concerta i maj 2009 – krävde skarpa rutiner och begränsade förskrivningsrätten;
  2. Den enda egentliga långtidsstudien av dessa piller, MTA-studien, visade att Ritalin och Concerta hade lika dålig positiv effekt som ingen behandling alls, de gav tillväxthämningar och andra allvarliga skador:
  3. Anders Milton bör beskrivas för vad han är: En lobbyist åt läkemedelsindustrin och inget annat, hans sista officiellea roll var att vara ordförande för Pfizers samhällsråd (som skulle hjälpa Pfizers svenska VD med marknadsföringen) – efter det blev Milton professionell lobbyist, köpte in sig i ett lobbyföretag. Han är med andra ord så långt från en saklig och opartisk tjänsteman som man kan vara.
  4. Utskrivningen av Ritalin och Concerta skapar i Sverige i dag ett omfattande missbruk. Nätet flödar över av historier om spridningen av den legalt utskrivna narkotikan.

 • Av Andreas Nordlund 12 januari, 2010

  Det finns mycket nu som talar
  Det finns mycket nu som talar för att terapi är viktigare än medicinering då den grund som först utmålade adhd och damp som medfödda hjärnskador står på lös mark.

  För de som är intresserade så finns det en ny bok som kom ut för ett par månader sedan som heter ”What Causes ADHD?
  : Understanding What Goes Wrong and Why” från Guilford Press.

  Jag personligen tror mer på beteendeterapi, validering och förståelse än medicinering när det kommer till denna problematik.

Comments are closed.