I USA har hittills 28 gravida kvinnor dött av svininfluensan för att de inte fått vaccin eller medicin i tid. "När graviditeten gått ett tag och kvinnan får sämre lungkapacitet, det är då influensan blir farlig", säger Mia Britting, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det händer att svininfluensan inte går över. När immunförsvaret inte fungerar som det ska, när kroppen blir uttorkad eller lungorna av någon orsak samlar på sig slem och influensan övergår till lunginflammation. Den kan i sin tur bli allvarlig och helt slå ut lungornas funktion. Skador på lungorna kan leda till behov av hjälplunga. Följder av svininfluensan som nu dödat den norska nyförlösta kvinnan.

I Sverige har än så länge två människor dött i följdsjukdomar efter svininfluensan, eller den nya influensan som den heter. Vi är ett litet land med väldigt stort inflytande av myndigheterna och när Smittskyddsinstitutet säger att vi ska tvätta händerna oftare, så gör de flesta det. Alla daghem, alla arbetsplatser och i nästan alla hem tvättas händerna oftare och alcogelen tar slut på Apoteket.

Myndigheterna i ett stort och utspritt land som USA har långt ifrån samma möjligheter till mobilisering och där har också fler människor blivit allvarligt sjuka av influensan. Än så länge har strax över 3000 människor dött och av dem var 28 gravida kvinnor och 60 barn, många med någon försvagande faktor.

–Vi identifierade gravida som riskgrupp tidigt, det är alldeles klart att de är det, och den som säger att den är gravid får hjälp direkt, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

De 28 kvinnorna hade samtliga behandlats på intensivvårdsavdelning, enligt WebMD. Sammanlagt har cirka 100 gravid kvinnor behandlats på intensiven på amerikanska sjukhus.

Nästa vecka kommer vaccineringen igång, både här hemma och runt om i världen, men innan dess är det viktigt att vara uppmärksam på symptomen.

Symptomen är:

  • Hög feber.
  • Ont i kroppen.
  • Svårt att andas eller tung hosta.
  • När symptomen kommer fort och allmäntillstånden snabbt försämras.
  • Obs! Lite halsont eller rinnande näsa är troligen inte influensa.

Är du gravid eller har någon annan allvarlig sjukdom, och tror att du får influensan, är det viktigt att få antiviral behandling snabbt. Helst inom fyra timmar. Förstahandsvalet för svenska läkare ska vara Tamiflu.

– Det är bättre att ringa, än att åka in. På sjukhusen finns alltid risken att bli smittad, även om man försöker få folk att inte komma in i väntrummen med influensa. Men den logistiken blir allt svårare, nu när det är fler sjuka, förklarar Mia Brytting.

Är det riskfritt att vaccinera sig?

– Pandremix har blivit testat och godkänt, säger Mia Brytting. I många länder vaccineras gravida även mot vanlig säsongsinfluensa rutinmässigt, eftersom man är medveten om riskerna.

Kommer vi att göra det här också?

– Våra rekommendationer är lite gamla, men de kommer nog att ses över. Det är ju inget som hindrar gravida från att gå och vaccinera sig mot säsongsinfluensan på eget initiativ.

För gravid är faran som störst i andra- och tredje trimestern. När barnet har börjat ta plats och utrymme för lungorna. Innan dess är faran större för barnet. Riktigt hög feber hos mamman är inte bra för fostret.

Källa: WHO, Smittskyddsinstitutet, amerikanska smittskyddsinstitutet CDS och  Medicinet

 

Av Hanna Brodda
5 oktober, 2009

1 kommentarer

  • Av Jeanette 6 oktober, 2009

    Vilken katastrof det här är,
    Vilken katastrof det här är, nu när man precis börjat vänja sig. Jag är inte gravid, men min syster är det. Jag känner mig jätte orolig för henne.

Comments are closed.