BoWikland250_skoldkorteldok
Olidlig trötthet som botas lätt med medicin. Men upptäcks ofta försent på grund av att alla prover inte tas, menar forskaren och läkaren Bo Wikland. Här svarar han på alla frågor om vad du kan göra själv.

Ett par år har gått sedan primärvården identifierade sköldkörteln som den stora boven vid kronisk trötthet. En åkomma som är både billig och enkel att åtgärda med Levaxin. Ändå går många utan diagnos för att det vanliga testet inte alltid räcker.
- Man dömer människor till fortsatt dålig livskvalitet, det är vad man gör, säger läkaren Bo Wikland.

Vad ska man göra då?

- Om du misstänker att du kan ha en dålig sköldkörtel, då bör du göra en finnålsundersökning.

Men om ens doktor tycker att det räcker med TSH-testet?
- Ja, tyvärr är det ofta så, men då blir den springande punkten att försöka övertyga sin
doktor om att göra en punktuation, eller finnålsundersökning, i sköldkörteln.

Varför kan man inte gå iväg och göra ett sådant test själv?
- Det är ingen bra idé att alla skulle gå iväg, som känner sig trötta. Det är viktigt att en doktor gör den där första filtreringen, för att fånga upp andra sjukdomar också.

Gör det ont?
- Ibland kan det kännas som en tryckande värk, men då är det oftast akut inflammation i sköldkörteln och då måste det till vård snabbt. Då har man också en förhöjd sänka och ofta feber, det kan till slut ge andnöd.

Hur ska sköldkörteln behandlas?
- Med konstgjort sköldkörtelhormon, Levaxin. Det måste man oftast ta livet ut.

Vad är biverkningarna av medicinen?
- Nästan inga, om man har rätt dos. Kan man behöva ändra dos flera gånger per år?
- Nej, oftast inte, men man bör ta prover då och då för att se att man ligger bra.

Måste man göra punktuation igen, för att kolla nivåerna av medicineringen?
- Nej, men det kan vara så att nivåerna för TSH ska ligga lägre för vissa patienter.

Träffar du patienter som fått andra diagnoser, som depression, ADHD eller kronisk trötthetssyndrom?
- Ja, där är jag övertygad om att det
finns uppenbara paraleller. I många fall handlar det om en underdiagnosticerad sköldkörtel och att det egentligen är själva grundproblematiken. Brist på sköldkörtelhormon är våldsamt underdiagnostiserat. Det har blivit min mission i livet att hjälpa dessa människor, avslutar Bo Wikland.

Läs mer:

Symptom på underfunktion i sköldkörteln

Normalvärden för TSH

Följ diskussionerna om sköldkörteln här:

Gud vad skönt att veta

Varför blir jag inte bra med Levaxin

Se TV från Scanpix: Trötthet ofta sköldkörteln
Av Hanna Brodda
26 mars, 2010

31 kommentarer

 • Av Hypo 6 april, 2016

  Om ett organ blivit
  Om ett organ blivit oåterkalleligt förstört av kroppen – eller utplockat vid en operation – har man inget annat val än att tillföra det organet producerade utifrån. Ganska självklart om man tänker efter lite innan man öppnar truten för att raljera över andras fantastiska arbete faktiskt…

 • Av Alexandra 10 januari, 2014

  Bo Wikland
  Hade helt missat att denna fantastiska dr Bo Wikland avlidit. Det gör mig så ledsen! Han var den första dr som faktiskt hjälpte mig, då hade jag kämpat i åtta år och träffat flertalet läkare som alla avfärdade mig. Jag är så glad att jag vid sista mötet i maj innan han gick bort, köpte världens största bukett och berättade hur viktig han varit för mig och så många andra. Vila i frid världens bästa dr!

 • Av Johanna 28 oktober, 2013

  Fina Bo Wikland
  Fina Bo Wikland har gått ur tiden. Sorgligt men sant… det är livets gång… också den som gör skillnad måste lämna tillslut.

  http://hypotyreos.info/aktuellt/270-dr-bo-wiklands-bortgang

  Lycka till på färden, Bo ! <3

 • Det går inte
  Tyvärr har han nyligen avlidit.

 • Av anonym 25 oktober, 2013

  Snälla var kan man hitta bo
  Snälla var kan man hitta bo Wiklander.

 • Hjälp med sköldkörteln
  Hej, vart kan man hitta en specialist läkare för struma behandling? Tacksam för svar

 • Av Hanna Brodda 21 augusti, 2013

  Fasta vid thyroidea?
  Intressant, det ska jag kolla upp. Återkommer med artikel inom kort. Mvh chefredaktören

 • Av nyfiken 19 augusti, 2013

  5:2 diet när man har struma?
  Jag undrar om man kan följa 5:2 dieten alltså periodisk fasta om man har låg ämnesomsättning och äter Levaxin?
  Hade Graves från början men fick låg ämnesomsättning efter jodbehandling.
  Ingen verkar veta, så jag frågar här, och hoppas på svar.

 • Av anonym 16 juni, 2013

  Hej, jag håller fullständigt
  Hej, jag håller fullständigt med …varför inte låta eller rent av erbjuda provtagningar på en gång.

 • Av anonym 19 maj, 2013

  Frisk av piller?
  Är man frisk och botad när man måste fortsätta äta Levaxin resten av livet?

  Vore det inte bättre att bli genuint frisk och slippa knapra piller som skapar biverkningar istället?
  Bara en stilla undran…

 • Bo wikland
  Nu har jag äntligen fått tid hos dr bo wikland. Jag har behandlats med levaxin i 13 år och ändå alltid haft symptom. Nu kan jag inte stå på mina ben längre. Känner mig yr, ont i muskler, hjärndimma, dimsyn m.m. Jag har åkt in akut flera gånger och förklarat allting. Förstår inte att de inte kan göra nåt. Nu ligger jag hos min mamma i soffan hela dagarna och väntar på mina provsvar från Dr Wikland. Tror de kommer imorgon (25/2) hoppas han kan hjälpa mig. Annars tänkte jag söka hjälp utomlands. Helt otroligt att det ska behöva vara så här.

 • Av Annelie 14 februari, 2013

  Hej 🙂 Jodå han remitterade
  Hej 🙂 Jodå han remitterade henne till sofiahemmet för att göra en finnålspunktion, men de hittade ej vad den skulle hitta.. Så nu är det fortfarande medicinering av Levaxin och Lio, och hon mår bra 🙂 Synd bara att så många läkare så strängt fäljer provsvar och ser att måendet är det viktigaste inte provsvaren…

 • Av Lotta Isacson 6 februari, 2013

  Var hittar man Bo?
  Är sjuk med konstiga värden och letar efter en som kan hjälpa mig .
  Var finns BO ? S-TSH 12* ref 0,4-3,5
  S-T4 fritt 10
  S-T3 fritt 4,0
  S-TSH Mod E 13* ref 0,4 -4,7
  S-TSH Delfia 12* ref 0,2-4,o
  S-T4 fritt Mod E 14
  S-T4 fritt Delfia 12
  S-T4 Tyroxin 95
  S-T3 fritt Delfia 3,5 * ref 4,5-7,5
  S-T3 fritt mode E 3,2
  S-T3 Trijodyronin 1,1
  S-Kortisol 20
  Utlåtande
  Samstämmiga värden för TSH (stegrat), FT4 (inom referensomr och FT3 lågnormalt eller något sänkt med alla tre metoder. Totala T4 och T3 inom referensområdet, T3 tangerar nedre gränsen. Inga labbmässiga hållpunkter för analytisk interferens. Subklinisk hypoterios? Kortisolbrist? Inga Bartuseviciene /Specläkare . Danderyds sjukhus endokrin.

 • Av London 20 januari, 2013

  Jaa, visst är han bara för
  Jaa, visst är han bara för underbar! Tänk om alla läkare kunde vara så förstående, mjuka, ostressade och kunniga… framförallt borde alla lära sig av Dr Wikland att faktiskt lyssna på patienten 🙂 Vad gör vi den dagen han bestämmer sig för att sluta???? Hjääälp!

 • Av Stina 17 januari, 2013

  Äntligen!
  Har äntligen träffat Dr Bo Wikland efter att ha gått ett halft liv med konstiga symptom och viktproblem. Efter 4 provtagningar konstaterades att jag har en underproduktion och går nu på levaxin. Mina tsh, t3 och t4 var alla normala men mitt tpo antikroppar skjuter i höjden..runt 200! För att nämna några symptom: trötthet, humörsvängningar, minskad sexlust, torr hud, sköra naglar, tappar hår, ledvärk (artros i knä), extrema svettningar eller frusen. Gravid nu med mitt andra barn och 30 år. Hoppas att dom kommande åren blir lättare:)

 • Av Sanna 17 januari, 2013

  Hjälp
  Vart når jag dig DR Bo Wikland? Akut! Hjärtat slår så långsamt, mitt blodtrycket är 58 i under och 92 i över, frossa, osv. Många år med fel diagnos gör nu att det känns som kroppen stängt ner. Jag behöver hjälp av någon som kan!

 • Av Lena Ivarsson 8 januari, 2013

  Kontakt
  Undrar också var man får tag på Wikland, har sökt på nätet men inte lyckats.

 • Av RPersson 14 november, 2012

  Det dr Bo Wikland säger
  ”Tryckande värk runt sköldskörteln, förhöjd sänka, feber och andnöd.” ”Då ska man ha vård snabbt” Tänk hur många ggr jag hade det så. År efter år… Fram med mer specialister på sköldskörteln. Det som är så viktigt och knappt ta upp på läkarutbildningen. Hoppas det blir bättre framöver. Vi kanske skulle ha jättedemonstrationer. Och vi är ju jättemånga. Tänk vilka vinster rent ekonomiskt det skulle bli om läkarna gjorde alla prover på en gång som man gör i USA. We shall overcome

 • Av Joa 10 juni, 2012

  Med ett bredare tänk…
  Det är bara att gratulera! Vad fann Bo som övriga läkare inte funnit (alternativt ignorerat)? Jag förmodar att även dessa har funderat över sköldkörteln samt tagit prov avseende dess funktion? Lät Bo henne ta t ex en finnålspunktion på sköldkörteln?
  Fint att det åtminstone finns några få läkare i Sverige som tillåter sig ett bredare tänk! Nu finns det i alla fall en dotter gladare i detta land, med livskvalitet som möjlighet… Allt gott till Er, Annelie!

 • Av Annelie 8 juni, 2012

  Bo Wikland 🙂
  Bo är en helt fantastiskt duktig läkare inom detta ämne. Han har efter att ha hållt på i flera år hos olika vårdcentraler som diagnostiserat min dotter med psykiskt illamående! nu hittat att hon har en underproduktion av sköldkörtelhormon.
  Nu äter hon Levaxin, mår bättre och bättre! Vikten rasar och hon är så lycklig. Tack! Bo Wikland för att hon fick komma till dig!!!

 • Av Jenny 7 maj, 2012

  Hjälp
  jag är en mamma på 32 år. Jag har varit hos läkaren ett par gånger för jag har mått väldigt väldigt dåligt. Det började för 1,5 år sedan då jag fick mitt tredje barn. Jag gick till läkaren för jag kände mig då deppig och hade kronisk trötthet och ångest. Hon tog prover på min sköldkötlen och då låg jag på 5,8 dagen efter så skulle jag ta nya prover efter som hon ville kolla antikropparna och då låg jag på normalt som va då 2,0. Sen mådde jag super dåligt en natt det va den värsta natten i mitt liv jag svettades och bara grät och hade jag inte haft min man och mina barn så hade jag bara avslutat mitt liv. Men dagen efter mådde jag så otroligt bra. Sen tog jag nya prover när jag mådde så bra och dom va helt normala. Nu så börjar ångesten och jag är super pigg ett par dagar då jag är så aktiv och har oerhört att sova. Sen pang trött. Så jag va nu hos läkaren igen och då låg mitt sköldkötlen provet på 4,8. Så va jag hos läkaren idag och hon sa att det är ingen fara och hon vill inte gå vidare med att jag har sköldkötl problem. Jag har varit hos tre läkare nu. Och han som begärde proverna för en vecka sedan skrev att han tror att jag har ett virus i kroppen och det är därför mitt prov va lite förhöjt. Jag behöver hjälp. Vet inte vem jag ska vända mig till. Jag mår så otroligt dåligt. Och jag har humör som går upp och ner och börjar undra om jag är sjuk i huvudet efter som jag inte har något minne alls. Eller är jag kanske inbillnings sjuk. Jag känner inte igen mig eller min kropp 🙁 jag tappar mycket hår. Läkarna säger stress eller att jag mår psykiskt dåligt. Men jag är aktiv och trivs med mitt liv men inte längre när det är så här för detta om något få mig att må psykiskt dåligt.

 • Av malin 18 april, 2012

  Hej! Jag har under flera
  Hej! Jag har under flera prover på sköldkörteln Haft värden som varierat mellan TSH: 1,6-3,8 alla läkare jag träffat, på vårcdentralen men även specialister inom intern medicin och neurologi säger att värdena är bra. Har de verkligen rätt?

 • Av Christina 18 december, 2011

  Min mage likaså
  Men hos mig kommer det utav en vete och laktos intolerans. Dessa två är ofta länkade.

  Byt ut brödet till ett bröd utan vete (dinkel kan gå bra även om det är ett urvete) och rosta brödet – viktigt. Byt ut komjölks ost mot en hårdost gjord utav get eller bättre, får mjölk.

  Test – ät inget mjöl eller inga mjölkprodukter alls under 48h, kan du, fortsätt i 24h till och se hur du mår.

  Lycka till, Christina

 • Köldkörtel och ost
  Hej. Jag är 73 år och har blivit tröttare än vanligt. Men det har hänt något konstigt som jag tror härrör från köldkörteln. Om jag äter en smörgås med hårdost på efter kl. 18.00 på kvällen så blir magen hård och jag går upp ca 2kilo tills på morgonen. Är det riktigt?
  MVH Gerd

 • Av Hannah 31 juli, 2011

  HYPERtyreos?
  Låter som att du har HYPERtyreos som du är född med, liksom mig. Symptomen blir då extrem trötthet, muskelvärk, hög ångest (förlamande ångest för mig utan antidepressiva), kan få svamp här och där (har du mjäll eller mjälleksem?), rytmrubbningar i hjärtat (slår det knepigt?), dålig syn, ögonproblem m.m. Listan kan göras lång. Kolla upp hypertyreos.

 • Sköldkörteln
  Hej alla! Är det någon som vet hur man kan komma i kontakt med Dr. Bo Wikland? Jag är 33 år och lidit hela livet av väldigt svårbehandlad ångest o depression, även alltid genomfrätt också etc! Mvh Johan Norberg 0733-499606

 • Av Sofia 13 maj, 2010

  Många får inte hjälp av
  Många får inte hjälp av läkarna.

  Se denna sida:
  http://www.facebook.com/pages/Stoppa-felbehandlingen-av-Hypotyreos/327526660137?v=wall&viewas=805569151

 • Av Inge-Mo 11 maj, 2010

  Reza
  Börja inom den vanliga sjukvården med ett blodprov – TSH (max 2,5), T3 och T4 samt TPO-ak ger en bra början och är det billigaste alternativet. Det gäller bara att få en läkare att skriva remissen 🙂 börja där samt skriv ner alla dina symptom och behåll ALLTID provsvaren och all övrig info ang detta, snygg sparade i en pärm hemma, annars är du lost och de kan förklara saker som sedan inte alls stämmer. Är du sjuk, läs på, det är din sjukdom (oftast livslång) och du är den enda som kommer att få ta ansvar för den. Resten skiter fullkomligt i den – släkt, vänner, läkare, myndigheter. Du får hjälp i dessa forum, välkommen! Många mail blir det, men också en himla massa information mellan oss där alla som kan och orkar bidra.

 • Av Inge-Mo 11 maj, 2010

  Sköldkörtelproblem
  Hej Reza
  http://www.scandlab.com/

  De är dyra, du får betala dem privat (få läkare skriver remiss, men det händer). De börjar bli bättre på att hjälpa folk som tagit testerna att sedan också kunna läsa, förstå och agera på svaren. Finns en bra näringsterapeut som ingår – Madeleine Marcus. Finns också några bra läkare i Sverige, tyvärr inte så många som skulle behövas. Vi (thyroid.se har namnen). Bli medlem!!

  Kolla också – thyroid.se – http://www.skoldkortelforeningen.se/http://skoldkortel.blogspot.com/ och http://www.hypo2.info/

 • Av Inge-Mo 11 maj, 2010

  Fixa din sköldkörtel – doktorn ger svar
  TACK för intervjun med Bo (känd i våra kretsar), länken till sidan har nu gått ut på hela e-postlistan – thyroid.se, länka gärna till dem samt http://www.skoldkortelforeningen.se/ och http://skoldkortel.blogspot.com/ – de är guldvärda för oss alla som inte får gehör för vår sjukdom, blir nonchalerade, felbehandlade. 300.000 äter Levaxin, det sägs att 1 miljon kan lida av sköldkörtelproblem. Men många för SSRI-preparat i stället och blir bara sämre då de gör dem sämre. Mer om vår sjukdom, den måste börja tas på allvar, NU.

  Mvh
  Inge-Mo

 • Av Reza 28 mars, 2010

  Var kan man göra dessa tester
  Var kan man göra dessa tester privat i Sverige?

Comments are closed.