gravidmagar_Hasse_Holmberg_Scanpix
I går kom beslutet i Stockholms län att vaccinera gravida mot svininfluensa, så fort vaccinet kommit. - Influensan i sig är en risk för gravida kvinnor och många kommer att bli sjuka om man inte vaccinerar, säger professor Jan Liliemark, Läkemedelsverket.
– Vi rekommenderar nu vaccination mot den nya influensan under hela graviditeten, eftersom influensan i sig är en risk för gravida kvinnor och många kommer att bli sjuka om man inte vaccinerar, säger professor Jan Liliemark vid Läkemedelsverket till landstingets Janusinfo. Det nya i Pandemrix är kombinationen av squalen, som utvinns ur hajfena, och vitamin E, som båda förstärker effekten av vaccinet. Vaccinet har ännu inte testats på gravida, utan antagandet utgår ifrån andra tester på liknande ämnen och vacciner. Bolaget bakom Pandremix, Glaxosmithkline, hänvisar till svårigheterna att etiskt genomföra ett test på gravida. De nya rekomendationerna är alltså att ta vaccinet tidigt, helst under de tre första månaderna, för att sedan vara För att vara skyddad under den senare, mer infektionskänsliga delen av graviditeten. Vaccinet ska tas med ett par veckors mellanrum för ge skydd. Det innebär att de som i dagarna fått veta att de är gravida, kan gå iväg och vaccinera sig när vaccinet kommer i mitten på oktober.
Av Dina mediciner
8 september, 2009

1 kommentarer

  • Av Bettanspettan 8 september, 2009

    Förjävligt att vaccinet inte
    Förjävligt att vaccinet inte är färdigt, fattar inte hur det kan bli så. Jag vill ha den där sprutan illa kvickt, blir ledsen varje kväll av oro. Min bäbis ska inte få grisen, det har jag bestämt.

Comments are closed.