annecarlsson_ordf_reumatikerforb_446

Inga läkemedel hjälper, operation är meningslöst och sprutor med hyaluron ger ingen effekt. Det enda som läker och lindrar vid artros är träning, enligt Socialstyrelsens utredning.

"Det är faktiskt det vi kommit fram till också", säger Anne Carlsson, ordförande på Reumatikerförbundet.

När höfter, knän och de andra lederna vi har i kroppen utsätts för stötar och belastning bildas smörjmedlet synovialvätska och brosket blir tjockare och starkare och bindväven stärks. Vid inaktivitet minskar smörjfunktionen och till slut går ben mot ben. Resultatet är fruktansvärd smärta.

Vid artros, artrit och vid reumatiska besvär påskyndas nedbrytnings-processen, men träning stoppar upp och kan läka skadade leder.

- För trettio år sedan skulle patienter med inflammerade leder ligga i gipsvagga, men nu vet vi bättre. Även de med svår smärta måste röra på sig, säger Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Läs mer om de nya behandlings-riktlinjerna här.

Men hur ska människor med smärta kunna börja träna, när många utan smärta inte ens orkar?

- Nej, precis. Det är inte alltid rätt att läkaren säger att man ska börja gå till sjukgymnast, för då bli sjukgymnastiken snabbt förknippat med något ont.  Vi har sett att det är bättre att börja i hemmet. Att låta en arbetsterapeut visa hur vardagen hemma ska gå till, därefter kan det vara möjligt att komma till en sjukgymnast.

På flera håll i landet har Reumatikerförbundet startat upp rörelse-grupper. Patientskolor, som de kallar det, där smärtpatienter får träffas och träna på sina villkor.

- Här får man klaga och gnälla på att det gör helt för jävligt ont, men vi har kul samtidigt, det måste få vara lustbetonat, fortsätter Anne Carlsson.

De har både sittgympa, stavgång och tuffare gympapass för de som är redo för sådant. Här kan du hitta mer, på irorelse.org.

För de autoimmuna sjukdomarna, som reumatoid artrit, finns framgångsrika läkemedelsbehandlingar som ska kombineras med anpassad rörelse. Men vid artros, vanlig knäsmärta som ungefär 15 procent av alla mellan 35 och 55 år har, finns inget annat förutom smärtstillande med viss antiinflammatorisk effekt, som Burana och Ipren, visar Socialstyrelsens utredning som bygger på flera olika vetenskapliga studier.

Men att röra sig, när hela kroppen skriker att man ska vila och akta sig, går emot mycket av det vi fått lära oss under de senaste decenierna. Att man ska lyssna på sin kropp.

Ska man inte lyssna på kroppen längre?

- Nej, ju mer man kan röra på sig, ju mer ledvätska producerar kroppen och ju mindre ont får man. Jag har pratat med många som har en sådan smärta att de inte kan gå, inte kan sova och inte kan leva ett vanligt liv, det är klart att det är en utmaning för vården att få igång dem. Jag tror att vi på patientföreningarna kan, med ledare som själva har ont, jag hoppas på att vi får hjälpa till, avslutar Anne Carlsson och sträcker därmed ut en välkomnande hand till beslutsfattarna inom landstingen.


Dina medciner har redan tidigare rapporterat om att glukosamin saknar vetenskapligt stöd, vilket också Socialstyrelsen kom fram till. Även operationer vid artros görs många gånger i onödan, menar experterna, liksom behandling av artros med hyaluronan, till exempel Synvisc.

Av Hanna Brodda
17 november, 2010

12 kommentarer

 • Av anonym 7 augusti, 2015

  Akupunktur kan behandla atros
  http://www.akupunkturbk.se/333457204

 • Av bernt 12 april, 2014

  atros
  Hej jag har rensat båda knäna för 10-15 år sen,som nu börgar att krångla igen ,jag tappar balansen ibland för att det gör ont i knät,vilken gymnastik skall jag göra.
  tacksam för svar till:berntwesslen@gmail.com

 • Av anonym 27 december, 2013

  har atros i fingrarna
  Hej jag har atros i knogarna på händerna och det är olidligt har slitsamt jobb men min styrka i hänerna är nu 50 och 40 behöver hjälp sover med ipren ca 4 tim eller 2 tim i stöten är totalt slut men jag älskar mitt jobb så mycket i bland blirjobben bra och ibland dåliga beror vilken smärta jag har för varje dag vill ha svar vad jag ska göra äter Glucosamine sen 2 år till baks
  önskar svar är snart 59 år

 • Av Bine 29 maj, 2013

  Knäet
  För knäet hur tränar man…. Himmlaont. Vilken sorts träning?

 • Av "T3-knän"... 24 april, 2013

  Glädjande förbättring!
  Jag påbörjade behandling med Liothyronin (sköldkörtelhormon) för några månader sedan och smärtorna i mina knän har minskat markant. Tidigare kunde jag ex vis inte sitta med uppvikta knän i soffan (p g a olidlig värk), men det kan jag nu.

 • Av Mjukstut 4 januari, 2013

  Joyaskor
  Jag har efter en fallolycka för 8 år sedan skadat mina knän. Efter två år gjordes en magnetröntgen som visade att jag hade artros i det ens knät, efter tre år sprack menisken i det andra knät och det visade sig att det knät var värre srtrosdrabbat än det andra. För ett och ett halvt år sedan kunde jag gå 200 meter, sen blev smärtan olidlig, jag fick själv bestämma när jag ville bli opererad. Jag hade då hört talas om skor som såldes i Lifebutikerna som hette Joya. I dag kan jag vara ute och promenera i flera timmar utan värk. Jag använder de både ute och inne. Varför är det ingen som föreslår dessa skor i stället för operation. Skorna anpassar sig till kroppen, det är det närmaste man kan komma att gå på luft med. Barfota för mig innebär svår smärta. Jag har rekommenderat 12 personer som köpt dessa och alla har bara positivt att säga. Jag tror att jag har 6 par Ecco skor i garderoben som jag aldrig skulle kunna använda i dag utan att få smärta.

 • Träning är bra för alla
  Träning är bra för alla sjukdomar men när man kommer till det att träning och rörelse gör smärtan så illa att man inte kan stå på benen då är en sådan forskning ett hån…jag har atros i båda höfterna prommenader, ridning, simning klarar inget av det längre utan att få så ont att jag inte kan stå på benen. Jag äter alldeles för mycket smärtstillande bara för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Jag är 43 år och ska nu äntligen få operation och byte av höftkula först den ena och nästa år den andra.

 • Av anonym 16 29 augusti, 2012

  Träning i all ära ja
  Har tränat halva mitt liv, till slut var knäna helt utslitna och jag kunde inte gå eller träna. Har fått ett nytt knä och väntar den andra op.
  Knäträning är inte fel men när problemet redan börjat är det försent. Alla idrottare borde träna rätt knä-träning från början och som extra träning. Då går det säkert att skjuta upp vissa operationer. Vid meniskskador så bör träning komma först och artroskopi senare, det har ju vissa kommit fram till att det är bättre och det tror jag också.

 • Av davfin 7 maj, 2012

  En tim massage i veckan räcker vid knäartros
  Hej

  Jag vill tipsa om en studie som visar att redan 1 tim massage i veckan hjälper mot förslitning i knäna – artros. Ja, undersökningen visar t o m att en tim/v är den optimala massagedosen. Läs mer på:

  http://www.integrativecare.se/massera-1-timvecka-optimalt-vid-knaartros-1776

 • Av anonym 18 maj, 2011

  Till slut måste kniven fram
  Jag har artos i bägge höfter. Jag är 53 och haft detta besvär sedan 30-års ålder. Jag tränar mycket och är väldigt rörlig. Jag får även massage. Jag äter antiinflammatoriskt varje dag. Jag har inte sovit en hel natt på flera år i och med att jag har vilovärk.

  Det enda som läker och lindrar vid artros är träning, enligt Socialstyrelsens utredning, om det säger jag att det läker inte för då vore jag ihopläkt för länge sedan!

 • Av chang 7 februari, 2011

  massage
  Hej jag har Artros på ena handens fingrar, lill och ringfingret. Efter en tid på sjukhus på grund av lunginflammation, så har jag fått riktigt ont, framför allt på morgonen, i mina ben. När jag ska gå upp på natten så är det knappt att jag kan gå. MEN nu har jag börjat träna och får massage 2 ggr/vecka och börjar känna mig mycket bättre. Massage där de koncentrerar sig på ”leduppmjukning” och träning är nog det bästa man kan tänka sig. INTE att ta medicin och sitta still. Försök att långsamt få upp träningen och hitta en bra massör är mitt råd.

 • Av anonym 19 november, 2010

  Försök träna med artros!
  När man har så ont att man inte kan gå hur skulle man då kunna träna. Nä, kom på nåt bättre läkemedelsföretagen än så här, då kan ni minsann tjäna pengar.

Comments are closed.