svinflunsan45
Om du redan har eller har haft svininfluensan, då vill du kanske inte ta vaccinet. Men det är inte lätt att få göra ett test...

Smittskyddsinstitutet i Sverige har beslutat att inte utföra masskontroller av svininfluensa. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart, menar de, eftersom behandlingen i de flesta fall inte skulle ändras även om svaret blev positivt. De som blir riktigt sjuka i influensasymptom i dag, och vårdas på sjukhus, de får göra test för svininfluensa. Inte vi andra.

Diskussionerna pågår just nu kring vaccinationen och många tvekar. Om du dessutom haft svininfluensan, känns det kanske ännu mer meningslöst. Har du haft en influensa får du aldrig den igen, du har då blivit immun. Att vaccinera sig ändå är myndigheternas rekommendation.

- Tyvärr finns inget test i dagsläget för genomgången infektion, det vill säga om du har haft det tidigare, säger Andreas Matussek, mikrobiolog på Unilabs laboraorium, som gör tester för vårdcentraler och sjukhus. Det som finns är ett test som visar om du har aktiv influensa.

Dina mediciner har ringt runt till laboratorierna i Sverige för att ta reda på om det går att göra ett test privat, för den som känner sig extra sjuk. Alla säger nej.
- En läkare måste skicka remiss, det är så gången är, berättar Andreas Matussek.

Inte heller Sophiahemmet, Sveriges största helprivata sjukhus, kan erbjuda tjänsten.

Har du fått testa dig? Skulle du vilja? Vet du om det går att göra någonstans i Sverige? Diskutera nedan!

Av Hanna Brodda
6 november, 2009

3 kommentarer

 • Jag har haft alla symptom för
  Jag har haft alla symptom för svininfluensan, förutom hög feber, dessutom svimmade jag en gång under den veckan som jag var hemma sjuk och ringde två gånger till vårdcentralen där jag fick prata med två olika personer som gav mig totalt motsatta råd! Kändes väldigt opålitligt och ingen av dem rekommenderade att jag skulle testa mig för svininfluensan, är det inte i vårdens intresse att man skall kunna kartlägga hur stor smitt spridningen är?? Och eftersom jag nu misstänker/tror att jag har haft svininfluensan så hade jag velat testa mig för att se om jag verkligen behöver vaccinera mig och troligtvis genomlida biverkningarna.. tycker det är oerhört dåligt hanterande ifrån vårdens sida.

 • Av Maryam 20 november, 2009

  Hej,
  Nu har jag varir hemma i

  Hej,
  Nu har jag varir hemma i 10 dagar sjuk i luftvägsinfektion. Det började med ont i halsen, frossa, feber. Mycket slem. Jag höll på kvävas! Läkaren sa att det var broncit!!
  Hon ville inte testa mig för svininfluensa!
  Hon har sagt om jag inte blir bättre skall söka henne igen. Har fått Pulmikort,Bricanyl, Mollipect…..
  Fick andas Atrovent via PARY BOY på vårdcentralen.
  Men den rolgaste är att när jag sökte en annan vårdmottaggning kvällen innan, fick jag inte gå ditt! De var rädda att jag skulle smitta andra patienter sa tjejen i telefon, det var skamligt!
  Jag blev sämre över natten och sökte vårdcentralen dagen efter!
  Nu mår jag bättre men produktiv hosta fortsätter….
  Jag vet inte ännue om det var svinninfluensa eller …
  Läkaren sa om jag ville då jag får vaccinera mig när jag är bättre!! Konstigt tycker jag….

 • Jag fick inte testa min son
  Jag fick inte testa min son när han var sjuk och det var hemskt jobbigt tyckte jag eftersom han var så sjuk så länge och dessutom har förkylningsastma ibland. Vi har långt till närmaste sjukhus var rädd att ite hinna om han blev sjukare.

Comments are closed.