Agneta_Holmstrom_socialstyrelsen_chef_smittskydd_110
Svininfluensan är här och vaccinet dröjer ytterligare. Nu är frågan om det är för sent för massvaccinering? "För oss finns inte något sådant datum", säger Agneta Holmström på Socialstyrelsen som ansvarar för vaccineringen i Sverige.

Allt fler fall av svininfluensan rapporteras, sammanlagt ett par hundra nya konstaterade fall, då är det ändå bara ett fåtal som fått testa sig.

Flest anmälda fall finns i Stockholm och Norrland. Fortfarande har inte vårdpersonal på akutmottagningarna fått vaccinet.

- Nej, vi har inte fått ännu, säger Patrik Söderberg, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning och rådgivare på Dina mediciner.

Har du inte träffat några influensasjuka?

- Jo då, misstänker vi att någon har influensa har vi munskydd, spritar händerna och gör allt för att inte bli smittade, men det är klart att det kan hända ändå. Varje vecka kommer nya lass med vaccinet Pandemrix in i landet, men distributionen ut till folket dröjer. Många undrar nu om vaccinet har kommit försent. Dina mediciner kontaktar regeringen, men där hänvisar de vidare till Socialstyrelsen.

- Ja, den frågan ligger inte här, det är Socialstyrelsen som tagit beslut, skrivit avtal med tillverkarna och sedan planerat distributionen, förklarar Nicklas Thorselius, pressekreterare hos hälsominister Maria Larsson. Kommer influensavaccinet för sent? - Något sådant datum finns inte för oss, vi tycker inte att det är försent. Vi väntar vaccin i ytterligare ett par månader, så det här kommer att ta tid. Det räknar vi med, säger Agneta Holmström, tf chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Men om alla hinner få influensan, det är väl lite misslyckat? - Sverige är ett av de första länderna i världen som får vaccin, så det är vi nöjda med, sedan har vi varit duktiga här med att hindra smittan och vi får se hur det utvecklas, säger Agneta Holmsström. Om hela familjen, arbetsplatsen eller skolan fått kraftiga influensasymptom, då är risken stor att det är svininfluensan. Några tester på vanligt folk utanför riskgrupperna görs inte. Oavsett ska vaccinet tas ändå. - Ja, myndigheternas rekommendationer är att ta vaccinet, det finns inga risker med att ta det, men om ett stort utbrott ägt rum finns det kanske en ansvarig läkare som kan ge besked i det enskilda fallet, säger Agneta Holmström. Ungefär hälften uppger här på Dina mediciner att de inte tänker ta vaccinet, har ni misslyckats i er kommunikation? - Det är klart att man alltid kan kommunicera bättre, vi har valt att inte gå i svaromål på konspirationsteorier och små fanatiska grupper av vaccinationsmoståndare. Det här är ingen ny debatt, vaccin har alltid diskuterats, säger Agneta Holmström. Nästan lika många som inte tänker ta det, uppger att de vet för lite. Ändå har myndighetsvärlden tagit i ordenligt vad gäller informationen. Här till exempel, på krisinformation, massor av direktinformation till allmänheten. Ansvariga för utdelning är varje landsting, kontakta vårdguiden eller din närmaste vårdcentral om vad som gäller för dig. De kontaktar inte dig om du inte jobbar inom vården.

Efter första sprutan tar det ytterligare ett par veckor innan vaccinet skyddar. Någon möjlighet att se om du varit smittad och redan är immun finns ännu inte

Myter och fakta om influensavaccinet

Av Hanna Brodda
26 oktober, 2009

1 kommentarer

  • Av Jeanette 27 oktober, 2009

    Ja har definitivt haft det,
    Ja har definitivt haft det, min dotter också. Vi var helsjuka. Ont i magen, huvudet, feber. kanske inte så ont i kroppen, börjar bli bättre nu men så här sjuka har vi aldrig varit.

Comments are closed.