Smärt- och ångestdämpande medicinen Lyrica kan komma att narkotikaklassas.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beslutat att narkotikaklassa Lyrica. Nu överväger svenska myndigheter att göra det samma.

Vid längre tids användning kan medicinen vara beroende-framkallande och fungera avtrubbande och bland missbrukare har preparatet blivit populärt.

Och det är en dyr medicin.

Försäljningen har ökat stadigt sedan lanseringen 2004 och i dag tillhör läkemedlet ett av de dyraste för samhället, skriver TT. I fjol blev notan nästan 205 miljoner kronor för skattebetalarna, och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ser just nu över om subventionen av Lyrica är berättigat.

I Sverige fick cirka 51 000 personer Lyrica utskrivna förra året.

Narkotikaklassningen innebär att läkarna fortfarande ska kunna skriva ut läkemedlet, men under lite mer kontrollerade former. Patientens namn, adress och personummer ska stå på receptet om e-recept används, annars ska blanketten "Recept för särskilda läkemedel" användas.

Läs mer: Därför är inget beslut taget om Lyrica

Av redaktionen
6 maj, 2010

78 kommentarer

 • Av lillara 13 juni, 2017

  varning
  Ja har hört att samma ämnen finns i lyrica som även finns i karkoubi som är en livsfarlig drog där folk går bärsärkagång o flippar med knivar. ..

 • Av anonym 12 mars, 2017

  Herre min skapare!
  Detta låter ju inte riktigt klokt, men jag har sett så mycket hända inom vården att jag absolut tror dig. Stackars vän, hur mår du idag?

 • Av anonym 12 mars, 2017

  Hmm
  Provade Lyrica i förrgår. Vinglat en dag och är idag utmattad. Vist hjälpte den mot ångest men frågan är om det är värt det? Kändes konstigt.

 • Av uggla 27 januari, 2017

  lyrica-fundering ang aggresion och irritation
  ni som tar lyrica, blir ni aggressivare i ert temperament och även lättare irriterade?

 • Av anonym 17 juli, 2016

  är det bra att börja med lyrica på recept?
  metylfendiat 3 ggr 36mg (10 år sen) och iktorivilen 3 mg om dagen får jag mot ångest (10 r sen samma med stilnoct, 10mg 10 år sen på recept)
  läkaren vill ej höja dosen på benzot och vill sätta in lyrican, vart skulle det passa in

  metylfendiatet 09 36 och 14:00 72mg
  iktorivilen 3mg från kl 15:00 p.g a långtidsverkande benzodiazepin,
  lyricans plats??
  syftet mot ågnest.

 • Av Christofer Cageman 12 juli, 2016

  Lol
  En långvarig behandling gör att livet förkortas med 20 år ,var de för idiot som kom på den. Ett skratt förlänger livet,så le och lev 20 år extra

 • Av anonym 9 december, 2015

  känner igen
  Hej, jag har samma mediciner med låga doser som du (liknande iaf) och jag har mycket bra effekt på smärtorna. Jag tar 1/4 av maxdosen för Lyrica. Saroten 25mg till kvällen (blir as-trött av denna dos..) och Metadon 5mg 1×4. Om jag vaknar och ej har ont kan jag vara helt utan medicinerna utan biverkningar hela dagen men på natten blir det jobbigt eftersom jag då får ont brännande och svidande smärta från naveln och ned i fötterna (är ryggmärgsskadad). Men jag kan bli mycket svårt trött vissa dagar och det inbillar jag mig orsakas av Lyriuca. Jag kan somna på en sekund sittande och sova en hel dag. Ibland har jag en känlsa av att jag även får svårt att finna orden när jag ska prata. Det känns som om tungan inte vill göra som jag vill! Jag är inte glad att behöva Lyrica – den har fruktansvärda biverkningar men jag vill å andra sidan inte ha ont heller. Det blir ett val mellan pest eller kolera!

 • Av Matte78 13 november, 2015

  Låter mycket märkligt! Att
  Låter mycket märkligt! Att sluta rakt av med Lyrica utan nedtrappning kan vara farligt. Kan ge krampanfall! Man ska ALLTID trappa ner mediciner, oavsett vad. Vissa mer försiktigt än andra. Jag förstår att du mår skit, att sluta med Lyrica är tufft. Hoppas du klarat dig ifrån krampanfall m.m. Och väldigt märkligt att din läkare inte ville skriva ut nya Lyrica men en stark opiat som Oxycodone kunde/ville han skriva ut?

 • Av anonym 31 oktober, 2015

  Går det över???
  Åt lyrica under ett år, sist när tabletterna höll på ta slut ville inte läkaren på VC skriva ut nya och sa att jag kunde sluta bara sådär och skrev ut oxicodon i stället . Läkare som skrev ut de från början var överläkare på smärtrehab, ville inte skriva ut nya han heller för jag hade inget ” remiss ” längre där , men de påpekade att jag ”måste” trappa ner, sade till de att jag inte hade fler , hur skulle jag trappa ner något jag inte hade … Så jag var tvungen att bara sluta från en dag till nästa… Har mått skit sen dess ….. Men ingen bry sig !!!!!

 • Av rebecca 11 juni, 2015

  lyrica kunde bli min död
  Jag fick god effekt av lyrica i början (tillsammans med alla biverkningar, vissa bestående efter utreappning). Åren gick och effekten försvann och jag låg på högsta dos. Nedtrappningen gav mig värsta tänkbara abstinens och mitt psyke total kraschade! Jag trappade ut långsamt pga problemen med utrappning och ja hamnade i djupare och djupare depression och självmordsbenägen. Jag hamnade på psyk med chockterapi och fick hjälp mot abstinens, men jag hade gett upp livet helt jag såg inget ljus alls. Blev totalt apatisk och bara längtade till andra sidan! Jag lyckades sluta efter 1 års nedtrappning, efter ett halvår började mitt psyke återhämta sig och må bättre. Lyrican kunde bli min död!!

 • Av Mathias 21 januari, 2015

  Därför man ALLTID skall
  Därför man ALLTID skall trappa ner väldigt långsamt när man ätit Lyrica under en längre period för att minska dom jobbiga utsättningssymptomen. Detsamma gäller när man ska börja med Lyrica att trappa upp sakta tills man känner vilken dos som är bra för en. Att börja med 300 mg 2 ggr om dagen på en gång är galet och låter smått oansvarigt av din läkare. Jag började med 75 mg till kvällen för att sedan efter 4 dagar öka med 25 mg till kvällen dvs 100 mg för att sedan lägga till en dos på morgonen på 25 mg och så höjer man sakta vart fjärde dag ungefär tills man känner vilken dos man behöver.

 • Av anonym 17 januari, 2015

  Kraftigt missbruk
  Jag har fått 300mg 2 gr om dagen mot ångest och jag har ett par vänner som har det utsktivet och dom säljer capslarna för 48kr styck, det är nästan 10000kr per burk på 200st och dom har ju högkostnadsskydd, så dom betalar inte mycket.

  Seadn finns dent många läkare som mot 500kr i handen skriver i receptet 6 uttag a 200 caps, så även om det narkotikaklassas, så kommer det vara samma sak, så det är enligt min mening meningslöst att klassa dom.

  Det är en ruskig avtänding på dom, nästan som en heroinavtänding, man spur och skiter diarre okontrollerat, har muskel spasmer och kramper och en fruktansvärd ångest, mycket värre avtänding än tex valium.

 • Av Jacob Palme, professor, Stockholms Universitet 30 juli, 2014

  Lyrica
  Jag har svåra kvarstende neuropatiska skmärtor efter en bortoperation av prostata för tio år sedan. Smärtorna behandlas med Metadon (en stark opioid) och Lyrica och Saroten. Jag tror att Lyrica har bidragit till att jag kunnat hålla Metadondosen i sama nivå och inte få en tllvänjning som leder till behövad av ökad dos av Metadon. Saroten ger också bra effekt mot smärtorna, men kan bara ges på kvällen, eftersom man blir trött av det.

 • Av anonym 26 juli, 2014

  lyrica
  Jac skulle vilja veta när det blir klassat.
  De verkar som att dom inte är säcker på någon klassning.
  Lyrica är ett rävgift en kompks till mig dog av det dock överdos.
  Men en annan polare tog 75mg fick åka till akuten för andnigen sluta.
  Även jag somna in och blev blå i ansiktet.
  Men detta var 6000mg.
  Så var försiktiga med lyrica jag kan även tycka att den ör sjukt bra mot ångest stela leder rygg verk.

 • Av valle 21 mars, 2014

  jag 6årbuk
  det fins bara tramadol de

  fplåsterolioid
  flaschback oi sökbara söktutan lyrica

 • Av valle 21 mars, 2014

  låt
  ,här övervakas ochänderas alla tipps

  flaschback oi sökeutan skriv bara lyrica

 • Av Robert Möller 18 mars, 2014

  Minnesrubbningar
  Lyrica är en fenomenal medicin när det gäller neuropatiska skador av nervbanor, speciellt i fötter, den kroppsdel som ligger längst ifrån hjärtat. Så lång allt väl…..men en av de värsta biverkningar ( och den tesen stöds av oberoende forskning i USA. N.H.C. Institute, National Helth Care ) och den är, hos mottagliga individer, en påtaglig, kraftigt märkbar minnespåverkare, dvs närminnet sätts ur spel, ibland utan att personen ifråga märker det förrän det är ”för sent” s.a.s.!! Detta upplevs som väldigt frustrerande. Det missas i tider, datum, möten, medicinintag, noteringar, minnesanteckningar !!, tel.samtal, hämtningar, lämningar,……listan kan göras hur lång som helst. Detta försämrar livskvaliten å det grövsta, du riskerar att bli impopulär på din arbetsplats pga andra får göra ditt jobb i efterhand bl.a.!! Du kan aldrig lova att höra av dig eller ”slå en signal”, för det har du glömt 1 min. senare. Dina sociala relationer i allmänhet, och din arbetsplatsanställning i synnerhet ligger nu i riskzonen att bli något som kommer att tillhöra kategorin ”förr och då”. Framtiden blir totalt oviss. Jättesvårt för en utomstående att förstå och sätta sig in i dyl. situation. Men jag lovar….den finns, för alldeles många av oss. Det känns som en indirekt inkörsport till både Alzheimer och Dementium. Trots att man bara befinner sig i den gyllene medelåldern. Åt Lrica 300mg morron o kväll i 2 år. Det blir nästan 1500 kapslar. Har efter samtal med min diabetesläkare gått över till Cymbalta, som visserligen dämpar den värsta smärtan, men som inte ger de katastrofala biverkningar som Lyrica ger. Hur det går i processen mot Pfizzer återstår att se. Tack för mig.

 • Av Robin 2 februari, 2014

  Jag gillade kommentaren att
  Jag gillade kommentaren att långvarig Behandling gör att livet förkortas med 20 år för många av oss så förkortas Livet betydligt mer än så om vi inte skulle ta detta preparat. Ni förstår säkert va jag menar…

 • Av Jan Peter Jarl leg psykolog, etc 28 oktober, 2013

  Så är det – stark medicin får olika reaktioner – diagnosmissar f
  Äter Lyrica samt annan stark smärtdämpning och har 0 missbruksproblematik! Ångestdämpning=dämpning av energinivå efter stroke = + effekt.Således perfekt för mig, med min diagnos, noggrant utredd och med uppföljning. Kräver erfarenhet + seriös hantering, annars katastrof! Är själv proffs.

 • Av Nikkita 63 13 september, 2013

  Hur gjorde du när du
  Hur gjorde du när du slutade?
  Vill själv trappa ner ut lyrika, äter 300mg morgon å kväll?
  Tips?
  Håller med dig i allt du skriver äter oxå lyrica efter ryggoperation!

 • Av anonym 13 september, 2013

  Jag hade svår ångest! Använde
  Jag hade svår ångest! Använde lyrca i ca 1.5 år slutade utan problem och blev helt ångestfri! Bästa medicinen någonsin så kämpa på funkade väldigt bra på mig:-) lycka till!

 • Av anonym 12 september, 2013

  Nedtrappning
  Blir helt rädd när jag läser allt om lyrika
  Jag äter 300 mg morgon och kväll efter en ryggoperation
  Vill sluta hur ska jag göra?

 • Av anonym 11 september, 2013

  From hell
  Värsta jag varit med om att sluta med Lyrica som jag fick mot nervsmärta/diskbråck..fattar inte hur man kan skriva ut något sådant. Krävdes tre vidriga nertrappningsförsök med hemsk abstinens innan det gick. Hjälpte mig inget alls mot smärtan heller…!! Lider med alla som kämpar med att sluta…

 • Av anonym 12 juni, 2013

  Angående Lyrica!
  Ska Lyrica narkotika klassas? Borde tas bort från marknaden helt och hållet. Jag har fått lyrica utskrivet rån läkare, har fått permanenta skador av läkemedlet. Föregångaren till Lyrica slutade säljas pga att den gav så svåra biverkningar, Lyrica är samma ursprungsämne med någon liten modifiering. Lyrica kan ge permanenta muskelsmärtor pga att det förstör kaliumkanalerna, jag blev även manisk av medicinen. Men läkemedelsföretaget tjänar miljontals kronor på att förgifta folket. Det enda botemedel mot neuropatisk smärta är basisk mat och grönsaker. Syntetiska mediciner som lyrica skadar kroppen så den inte kan läka sig själv! Och äta medicin under lång tid förkortar ens liv med ca 20 år! Jag lider själv av nervsmärtor och starka opiater fungerar inte ens på mina smärtor men träning och nyttig mat fungerar bra och sånt kan inte skrivas ut på recept!

 • Får skriva ut den?
  Hahah, så fort något jämställs med bensodiazepiner så skriver inte läkarna ut det. Så sluta snacka skit, narkotikaklassningar förstör enbart för oss som har panikångest/svår ångest. Visst det är bra rent juridiskt men inte för sjukvården. Detta skriven en person som har noll missbruksproblematik. -_-

 • anonym.
  jag har 300mg morgon och 300mg på kvällen, men jag tar 600mg direkt när jag vaknar, för den börjar värka sakta, tar ca 3 timmar innan dosering har full verkan. I början känner man sig mycket trött, tar man den regelbundet så börjar man känna sig helt i form, tar man doseringen då och då kan man börja känna sig seg,lat, och sömnig. Jag personlig har mycket erfarenhet av narkotika, jag fick lyrica efter 7 år.Innan hade läkaren missförstått mig totalt.Har fått massa andra preparat t.e.x mitrazepin,tramadol, subitex,.Jag har äntligen fått rätt medicin.Idag mår jag jätte bra, jag ät inte flummig, eller sömnig, eller depprimerad, får ej ångest, eller panik. alla ni som bara får 75mg om dagen är för lite, speciellt om ni har tagit narkotika klassade medicin.Tro mig, man måste få rätt dosering, har man kraftig depprision mm, måste du berätta till läkaren att efter 5-7 timmar att man kan börja må dåligt om man har svag dosering. mvh lyrica torsken själv.

 • Av hunter 9 februari, 2013

  Lyrica
  Beronedeframkallande!!Hopplöst att sluta, nära döden upplevelse. Blanda dom inte med Benzo

 • Av tjej 24 8 december, 2012

  vet ej!!
  alla som tar lyrica säjer att det ha hjälp dom..men jag vet inte än..just nu går jag på 75mg ska upp till nästan 200mg..vet inte om det e vanligt men gråter fram och tillbaka..ibland är det toppen annars känner jag mej helt tom..har fått denna medecin pågrund av riktigt svår depression,ångest m.m men det värsta e ångest attackerna och smärtan..brukar ofta åka in till sjukhuset för att få smärtstillande för att inget annat funkar..fick åka med ambulans m.m fick svårt att andas och kunde verken sitta eller ligga bara skrek av smärta..har 2småbarn som är 1år och 2år..pappan finns jämt där:) men mår inte bra e rädd för kramperna vill inte leva så här..innan fick jag morfin hem i massor men sa till läkarna att det går inte va hög me 2barn ni får fixa något annat.så dom fixade denna medecin..men som sagt får hoppas att medecinen funkar på mej när jag väl är uppe i den dosen..hoppas hoppas..

Comments are closed.