Smärt- och ångestdämpande medicinen Lyrica kan komma att narkotikaklassas.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beslutat att narkotikaklassa Lyrica. Nu överväger svenska myndigheter att göra det samma.

Vid längre tids användning kan medicinen vara beroende-framkallande och fungera avtrubbande och bland missbrukare har preparatet blivit populärt.

Och det är en dyr medicin.

Försäljningen har ökat stadigt sedan lanseringen 2004 och i dag tillhör läkemedlet ett av de dyraste för samhället, skriver TT. I fjol blev notan nästan 205 miljoner kronor för skattebetalarna, och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ser just nu över om subventionen av Lyrica är berättigat.

I Sverige fick cirka 51 000 personer Lyrica utskrivna förra året.

Narkotikaklassningen innebär att läkarna fortfarande ska kunna skriva ut läkemedlet, men under lite mer kontrollerade former. Patientens namn, adress och personummer ska stå på receptet om e-recept används, annars ska blanketten "Recept för särskilda läkemedel" användas.

Läs mer: Därför är inget beslut taget om Lyrica

Av redaktionen
6 maj, 2010

78 kommentarer

 • Av lillara 13 juni, 2017

  varning
  Ja har hört att samma ämnen finns i lyrica som även finns i karkoubi som är en livsfarlig drog där folk går bärsärkagång o flippar med knivar. ..

 • Av anonym 12 mars, 2017

  Herre min skapare!
  Detta låter ju inte riktigt klokt, men jag har sett så mycket hända inom vården att jag absolut tror dig. Stackars vän, hur mår du idag?

 • Av anonym 12 mars, 2017

  Hmm
  Provade Lyrica i förrgår. Vinglat en dag och är idag utmattad. Vist hjälpte den mot ångest men frågan är om det är värt det? Kändes konstigt.

 • Av uggla 27 januari, 2017

  lyrica-fundering ang aggresion och irritation
  ni som tar lyrica, blir ni aggressivare i ert temperament och även lättare irriterade?

 • Av anonym 17 juli, 2016

  är det bra att börja med lyrica på recept?
  metylfendiat 3 ggr 36mg (10 år sen) och iktorivilen 3 mg om dagen får jag mot ångest (10 r sen samma med stilnoct, 10mg 10 år sen på recept)
  läkaren vill ej höja dosen på benzot och vill sätta in lyrican, vart skulle det passa in

  metylfendiatet 09 36 och 14:00 72mg
  iktorivilen 3mg från kl 15:00 p.g a långtidsverkande benzodiazepin,
  lyricans plats??
  syftet mot ågnest.

 • Av Christofer Cageman 12 juli, 2016

  Lol
  En långvarig behandling gör att livet förkortas med 20 år ,var de för idiot som kom på den. Ett skratt förlänger livet,så le och lev 20 år extra

 • Av anonym 9 december, 2015

  känner igen
  Hej, jag har samma mediciner med låga doser som du (liknande iaf) och jag har mycket bra effekt på smärtorna. Jag tar 1/4 av maxdosen för Lyrica. Saroten 25mg till kvällen (blir as-trött av denna dos..) och Metadon 5mg 1×4. Om jag vaknar och ej har ont kan jag vara helt utan medicinerna utan biverkningar hela dagen men på natten blir det jobbigt eftersom jag då får ont brännande och svidande smärta från naveln och ned i fötterna (är ryggmärgsskadad). Men jag kan bli mycket svårt trött vissa dagar och det inbillar jag mig orsakas av Lyriuca. Jag kan somna på en sekund sittande och sova en hel dag. Ibland har jag en känlsa av att jag även får svårt att finna orden när jag ska prata. Det känns som om tungan inte vill göra som jag vill! Jag är inte glad att behöva Lyrica – den har fruktansvärda biverkningar men jag vill å andra sidan inte ha ont heller. Det blir ett val mellan pest eller kolera!

 • Av Matte78 13 november, 2015

  Låter mycket märkligt! Att
  Låter mycket märkligt! Att sluta rakt av med Lyrica utan nedtrappning kan vara farligt. Kan ge krampanfall! Man ska ALLTID trappa ner mediciner, oavsett vad. Vissa mer försiktigt än andra. Jag förstår att du mår skit, att sluta med Lyrica är tufft. Hoppas du klarat dig ifrån krampanfall m.m. Och väldigt märkligt att din läkare inte ville skriva ut nya Lyrica men en stark opiat som Oxycodone kunde/ville han skriva ut?

 • Av anonym 31 oktober, 2015

  Går det över???
  Åt lyrica under ett år, sist när tabletterna höll på ta slut ville inte läkaren på VC skriva ut nya och sa att jag kunde sluta bara sådär och skrev ut oxicodon i stället . Läkare som skrev ut de från början var överläkare på smärtrehab, ville inte skriva ut nya han heller för jag hade inget ” remiss ” längre där , men de påpekade att jag ”måste” trappa ner, sade till de att jag inte hade fler , hur skulle jag trappa ner något jag inte hade … Så jag var tvungen att bara sluta från en dag till nästa… Har mått skit sen dess ….. Men ingen bry sig !!!!!

 • Av rebecca 11 juni, 2015

  lyrica kunde bli min död
  Jag fick god effekt av lyrica i början (tillsammans med alla biverkningar, vissa bestående efter utreappning). Åren gick och effekten försvann och jag låg på högsta dos. Nedtrappningen gav mig värsta tänkbara abstinens och mitt psyke total kraschade! Jag trappade ut långsamt pga problemen med utrappning och ja hamnade i djupare och djupare depression och självmordsbenägen. Jag hamnade på psyk med chockterapi och fick hjälp mot abstinens, men jag hade gett upp livet helt jag såg inget ljus alls. Blev totalt apatisk och bara längtade till andra sidan! Jag lyckades sluta efter 1 års nedtrappning, efter ett halvår började mitt psyke återhämta sig och må bättre. Lyrican kunde bli min död!!

 • Av Mathias 21 januari, 2015

  Därför man ALLTID skall
  Därför man ALLTID skall trappa ner väldigt långsamt när man ätit Lyrica under en längre period för att minska dom jobbiga utsättningssymptomen. Detsamma gäller när man ska börja med Lyrica att trappa upp sakta tills man känner vilken dos som är bra för en. Att börja med 300 mg 2 ggr om dagen på en gång är galet och låter smått oansvarigt av din läkare. Jag började med 75 mg till kvällen för att sedan efter 4 dagar öka med 25 mg till kvällen dvs 100 mg för att sedan lägga till en dos på morgonen på 25 mg och så höjer man sakta vart fjärde dag ungefär tills man känner vilken dos man behöver.

 • Av anonym 17 januari, 2015

  Kraftigt missbruk
  Jag har fått 300mg 2 gr om dagen mot ångest och jag har ett par vänner som har det utsktivet och dom säljer capslarna för 48kr styck, det är nästan 10000kr per burk på 200st och dom har ju högkostnadsskydd, så dom betalar inte mycket.

  Seadn finns dent många läkare som mot 500kr i handen skriver i receptet 6 uttag a 200 caps, så även om det narkotikaklassas, så kommer det vara samma sak, så det är enligt min mening meningslöst att klassa dom.

  Det är en ruskig avtänding på dom, nästan som en heroinavtänding, man spur och skiter diarre okontrollerat, har muskel spasmer och kramper och en fruktansvärd ångest, mycket värre avtänding än tex valium.

 • Av Jacob Palme, professor, Stockholms Universitet 30 juli, 2014

  Lyrica
  Jag har svåra kvarstende neuropatiska skmärtor efter en bortoperation av prostata för tio år sedan. Smärtorna behandlas med Metadon (en stark opioid) och Lyrica och Saroten. Jag tror att Lyrica har bidragit till att jag kunnat hålla Metadondosen i sama nivå och inte få en tllvänjning som leder till behövad av ökad dos av Metadon. Saroten ger också bra effekt mot smärtorna, men kan bara ges på kvällen, eftersom man blir trött av det.

 • Av anonym 26 juli, 2014

  lyrica
  Jac skulle vilja veta när det blir klassat.
  De verkar som att dom inte är säcker på någon klassning.
  Lyrica är ett rävgift en kompks till mig dog av det dock överdos.
  Men en annan polare tog 75mg fick åka till akuten för andnigen sluta.
  Även jag somna in och blev blå i ansiktet.
  Men detta var 6000mg.
  Så var försiktiga med lyrica jag kan även tycka att den ör sjukt bra mot ångest stela leder rygg verk.

 • Av valle 21 mars, 2014

  jag 6årbuk
  det fins bara tramadol de

  fplåsterolioid
  flaschback oi sökbara söktutan lyrica

 • Av valle 21 mars, 2014

  låt
  ,här övervakas ochänderas alla tipps

  flaschback oi sökeutan skriv bara lyrica

 • Av Robert Möller 18 mars, 2014

  Minnesrubbningar
  Lyrica är en fenomenal medicin när det gäller neuropatiska skador av nervbanor, speciellt i fötter, den kroppsdel som ligger längst ifrån hjärtat. Så lång allt väl…..men en av de värsta biverkningar ( och den tesen stöds av oberoende forskning i USA. N.H.C. Institute, National Helth Care ) och den är, hos mottagliga individer, en påtaglig, kraftigt märkbar minnespåverkare, dvs närminnet sätts ur spel, ibland utan att personen ifråga märker det förrän det är ”för sent” s.a.s.!! Detta upplevs som väldigt frustrerande. Det missas i tider, datum, möten, medicinintag, noteringar, minnesanteckningar !!, tel.samtal, hämtningar, lämningar,……listan kan göras hur lång som helst. Detta försämrar livskvaliten å det grövsta, du riskerar att bli impopulär på din arbetsplats pga andra får göra ditt jobb i efterhand bl.a.!! Du kan aldrig lova att höra av dig eller ”slå en signal”, för det har du glömt 1 min. senare. Dina sociala relationer i allmänhet, och din arbetsplatsanställning i synnerhet ligger nu i riskzonen att bli något som kommer att tillhöra kategorin ”förr och då”. Framtiden blir totalt oviss. Jättesvårt för en utomstående att förstå och sätta sig in i dyl. situation. Men jag lovar….den finns, för alldeles många av oss. Det känns som en indirekt inkörsport till både Alzheimer och Dementium. Trots att man bara befinner sig i den gyllene medelåldern. Åt Lrica 300mg morron o kväll i 2 år. Det blir nästan 1500 kapslar. Har efter samtal med min diabetesläkare gått över till Cymbalta, som visserligen dämpar den värsta smärtan, men som inte ger de katastrofala biverkningar som Lyrica ger. Hur det går i processen mot Pfizzer återstår att se. Tack för mig.

 • Av Robin 2 februari, 2014

  Jag gillade kommentaren att
  Jag gillade kommentaren att långvarig Behandling gör att livet förkortas med 20 år för många av oss så förkortas Livet betydligt mer än så om vi inte skulle ta detta preparat. Ni förstår säkert va jag menar…

 • Av Jan Peter Jarl leg psykolog, etc 28 oktober, 2013

  Så är det – stark medicin får olika reaktioner – diagnosmissar f
  Äter Lyrica samt annan stark smärtdämpning och har 0 missbruksproblematik! Ångestdämpning=dämpning av energinivå efter stroke = + effekt.Således perfekt för mig, med min diagnos, noggrant utredd och med uppföljning. Kräver erfarenhet + seriös hantering, annars katastrof! Är själv proffs.

 • Av Nikkita 63 13 september, 2013

  Hur gjorde du när du
  Hur gjorde du när du slutade?
  Vill själv trappa ner ut lyrika, äter 300mg morgon å kväll?
  Tips?
  Håller med dig i allt du skriver äter oxå lyrica efter ryggoperation!

 • Av anonym 13 september, 2013

  Jag hade svår ångest! Använde
  Jag hade svår ångest! Använde lyrca i ca 1.5 år slutade utan problem och blev helt ångestfri! Bästa medicinen någonsin så kämpa på funkade väldigt bra på mig:-) lycka till!

 • Av anonym 12 september, 2013

  Nedtrappning
  Blir helt rädd när jag läser allt om lyrika
  Jag äter 300 mg morgon och kväll efter en ryggoperation
  Vill sluta hur ska jag göra?

 • Av anonym 11 september, 2013

  From hell
  Värsta jag varit med om att sluta med Lyrica som jag fick mot nervsmärta/diskbråck..fattar inte hur man kan skriva ut något sådant. Krävdes tre vidriga nertrappningsförsök med hemsk abstinens innan det gick. Hjälpte mig inget alls mot smärtan heller…!! Lider med alla som kämpar med att sluta…

 • Av anonym 12 juni, 2013

  Angående Lyrica!
  Ska Lyrica narkotika klassas? Borde tas bort från marknaden helt och hållet. Jag har fått lyrica utskrivet rån läkare, har fått permanenta skador av läkemedlet. Föregångaren till Lyrica slutade säljas pga att den gav så svåra biverkningar, Lyrica är samma ursprungsämne med någon liten modifiering. Lyrica kan ge permanenta muskelsmärtor pga att det förstör kaliumkanalerna, jag blev även manisk av medicinen. Men läkemedelsföretaget tjänar miljontals kronor på att förgifta folket. Det enda botemedel mot neuropatisk smärta är basisk mat och grönsaker. Syntetiska mediciner som lyrica skadar kroppen så den inte kan läka sig själv! Och äta medicin under lång tid förkortar ens liv med ca 20 år! Jag lider själv av nervsmärtor och starka opiater fungerar inte ens på mina smärtor men träning och nyttig mat fungerar bra och sånt kan inte skrivas ut på recept!

 • Får skriva ut den?
  Hahah, så fort något jämställs med bensodiazepiner så skriver inte läkarna ut det. Så sluta snacka skit, narkotikaklassningar förstör enbart för oss som har panikångest/svår ångest. Visst det är bra rent juridiskt men inte för sjukvården. Detta skriven en person som har noll missbruksproblematik. -_-

 • anonym.
  jag har 300mg morgon och 300mg på kvällen, men jag tar 600mg direkt när jag vaknar, för den börjar värka sakta, tar ca 3 timmar innan dosering har full verkan. I början känner man sig mycket trött, tar man den regelbundet så börjar man känna sig helt i form, tar man doseringen då och då kan man börja känna sig seg,lat, och sömnig. Jag personlig har mycket erfarenhet av narkotika, jag fick lyrica efter 7 år.Innan hade läkaren missförstått mig totalt.Har fått massa andra preparat t.e.x mitrazepin,tramadol, subitex,.Jag har äntligen fått rätt medicin.Idag mår jag jätte bra, jag ät inte flummig, eller sömnig, eller depprimerad, får ej ångest, eller panik. alla ni som bara får 75mg om dagen är för lite, speciellt om ni har tagit narkotika klassade medicin.Tro mig, man måste få rätt dosering, har man kraftig depprision mm, måste du berätta till läkaren att efter 5-7 timmar att man kan börja må dåligt om man har svag dosering. mvh lyrica torsken själv.

 • Av hunter 9 februari, 2013

  Lyrica
  Beronedeframkallande!!Hopplöst att sluta, nära döden upplevelse. Blanda dom inte med Benzo

 • Av tjej 24 8 december, 2012

  vet ej!!
  alla som tar lyrica säjer att det ha hjälp dom..men jag vet inte än..just nu går jag på 75mg ska upp till nästan 200mg..vet inte om det e vanligt men gråter fram och tillbaka..ibland är det toppen annars känner jag mej helt tom..har fått denna medecin pågrund av riktigt svår depression,ångest m.m men det värsta e ångest attackerna och smärtan..brukar ofta åka in till sjukhuset för att få smärtstillande för att inget annat funkar..fick åka med ambulans m.m fick svårt att andas och kunde verken sitta eller ligga bara skrek av smärta..har 2småbarn som är 1år och 2år..pappan finns jämt där:) men mår inte bra e rädd för kramperna vill inte leva så här..innan fick jag morfin hem i massor men sa till läkarna att det går inte va hög me 2barn ni får fixa något annat.så dom fixade denna medecin..men som sagt får hoppas att medecinen funkar på mej när jag väl är uppe i den dosen..hoppas hoppas..

 • Av Steff 1 december, 2012

  Bota cancer !!! Köp Dca Dichloroacetic acid, B 17 och selenium,
  Bota cancer !!! Köp Dca Dichloroacetic acid, B 17 och selenium, finns på internet.
  Jag finns på facebook lycka till stefan frost!

 • Av anonymvirren 5 november, 2012

  Jag har 300 mg lyrika två
  Jag har 300 mg lyrika två gånger om dagen och har haft det i över ett år.. Med rätt kost har jag lyckats gå ner i vikt även med lyrika.. Handlar lite om hur man äter

 • Av CARL47 20 oktober, 2012

  Har en dödlig cancer , får inte ångestdämpande mm.
  Jag har en dödlig cancer form.Har flertal olika narkotika klassade mediciner mot andra psykiska funktionshinder.Men då jag bad om att få byta ångest dämpande till Lyrica-blev svaret NEJ? varför ska man som svårt sjuk patient behöva lida i onödan då det finns hjälp?

 • Av gunilla 7 oktober, 2012

  håller med dig men jag har
  håller med dig men jag har fått lite biverkningar men det får jag ta kanske måste öka dosen något har besvär emellanåt och jag mår kanon av den när jag har tagit den yes

 • Av Medmänniska 30 augusti, 2012

  Nervsmärtor
  Mot nervsmärtor som tex. Ischiaspåverkan pga. Diskbråck så fungerar GABAPENTIN alldeles utmärkt.

 • Av Maud 25 juni, 2012

  lyrica
  Jag har ätit Lyrica nu under ett halvår och det är det bästa jag gjort . Harprovat många andra men Lyrica hjälpte mig Efter tre dar mådde jag helt okey. Visst har jag gått upp några kilo, men det tar jag, man får väl motionera mer.

 • Av anonymaq 15 juni, 2012

  Byta ut tramadol mot lyrica
  Har fått byta ut Tramadol mot Lyrica som inte är lika bra som Tramadol mot smärta, vad gäller viktökning så har jag gått upp 15kg på 1år med oförändrade kostvanor

 • Av anonym 27 mars, 2012

  viktuppgång??
  Har drabbats utav psoriasis artrit och behandlas med ebetrex och tramadol för smärtan. Har även diabtes och hjärtkärl sjukdom. Jag har lyckats gå ner 10 kg i vikt och är glad för de, men nu vill min läkare att jag ska byta medicin till lyrica istället för tramadol som hjälper bra. Det jag är rädd för är att jag ska gå upp i vikt igen har 2 vänninor som gått upp många kilo när dom börjat med lyrica. Finns de någon som har erfarnhet av detta ?? Känner mej mer eller mindre tvingad att byta.

 • Av anonym 14 mars, 2012

  Har nervsmärta och denna
  Har nervsmärta och denna medicin har räddat mitt liv annars hade jag tagit livet av mig jag lovar så illa mår jag av nervsmärtan

 • Av anonym 14 mars, 2012

  lyrika
  Hej Ja det finns det faktiskt tala med din läkare ett billigare och mindre biverkningar tyvärr kommer jag inte ihåg vilket lycka till mvh cb

 • nybörjare
  mångaq säger att de är beroendse framkallande, har iof bara tagit en 75 tablett än så länge, men känner mig helot ok. De gjorde jag inte med sobril, jag gick i dimma kännde inget de var förjävligt läskigt. Då hade jag tagit den i två dagar. men vi får se

 • Av anonym 9 februari, 2012

  Jag har haft stora problem
  Jag har haft stora problem med depressioner, ångest och självskadebeteende under många år, och provat ett stort antal sorters psykofarmaka, som alla gav otillräcklig effekt. Då skrevs narkotikaklassade lugnande ut, i högre och högre doser.

  Sen fick jag Lyrica.

  Har ätit samma dos i ungefär två år nu, med fantastiska resultat, inga panikångestattacker, inga depressioner, inget självskadebeteende, inga narkotiska lugnande. Tack Lyrica, för att jag fick tillbaka mitt liv.

 • Av 67 år kvinna 31 januari, 2012

  ichias smärta från diskbråck
  Jag fick först morfin mot fruktansvärd ichias smärta. Det hjälpte inte. Då hörde jag talas om Lyrica och frågade min läkare om jag fick prova detta. Det fick jag och smärtan försvann på en gång. Efter några veckor kunde jag trappa ner och sedan helt sluta med Lyrica och min smärta var helt borta. Detta var 3 år sedan. Några gånger har jag känt av ichiassmärtan fast inte så mycket som första gången och då har jag tagit en 150 mg till natten och smärtan har försvunnit. Jag märker inga biverkningar alls och kan inte förstå detta ståhej kring Lyrica. Ska man ligga i fruktansvärda smärtor istället för att få hjälp av Lyrica. En del andra läkemedel skriver man ut i tid och otid som t ex antidepressiva medel som ger hemska biverkningar hos mig och då var jag inte ens deprimmerad. Jag fick det för att jag var utmattad.

 • Av anonym 16 januari, 2012

  Neurontin/Gabapentin
  Efter att jag ätit Neurontin och Tryptizol i fem veckor gick jag upp 6 kg, utan att ändra konsten. Jag fyllde på mig vätska och fick ta urindrivande Lazix 1tabl/dag. Har sköldkörtelsjukdom med underfunktion, ätiti Levaxin i 25 år innan. Nu har jag slutat med Tryptizol och Gabapentin sedan okt-11. Tryptizol sänker cortisolvärdet i kroppen och Gabapentin(Neurontin) gör att cortisolet bryts ner snabbare. Detta i sin tur gör att man inte tar upp sköldkörtelhormonerna på cellnivå lika effektivt som tidigare, med underfunktion som följd och viktökning. bla.a.

 • Av anonym 16 januari, 2012

  Nerontin
  Jag tar själv Nerontin 800mg 3 ggr/dag + tiparol 1×3 samt Alvedon Forte 1g x 4 efter en trafikolycka.

  Nackdelen med Neurontin är viktuppgång.
  Har någon av er märkt detta?

 • tramadol, lyrica
  Studie hit eller dit, fins en artikel i rlf om tramadol och om problematiken. Den är redan ifrån 2006, och talar om patienter som tagit denna medicin i över 2 år. Utsättnings symtomerna (abstinens) har man föreslagit att vissa har varit så svåra att man föreslagit att ge dessa metadon (det samma man ger heroinister). Som sagt, har varit tramadol beroende än längre tid. Har fått lyrica nu mot (GAD) + mot smärtorna som jag anser tramadolen gjort med mig. Visst kan det vara att byta ett beroende till ett annat, men den får mig iallafall att leva. / Max

 • Av Gunilla 29 december, 2011

  Lyrica mot rastlösa ben (restless legs)
  Jag har lidit av rastlösa ben så länge jag kan minnas. Med detta följde väldiga sömnproblem. Mina problem blev bara värre ju äldre jag blev.
  Fick sen höra att det gick att få hjälp för detta.
  Jag har provat en hel del olika mediciner som har hjälpt ca ett halvår, sen har jag fått byta.
  Nu sist fick jag prova Lyrica, och det har hjälpt kanonbra. Och så skönt det är att sova, utan att ligga som i dvala och sparka hela nätterna.
  Jag har visserligen fått öka dosen något efterhand, men så är det tyvärr med dom flesta mediciner, eller hur?
  Jag tar 500 mg/dygn och det är enligt min underbara läkare på Motala neurologen inte särsklit mycket. Har haft Lyrican i ca 3 år.
  Jag tycker inte att man ska börja med att läsa om alla biverkningar, utan ge din nya medicin ”chansen” och märker du av någon förändring, tala med din läkare, all medicin passar inte alla, man får lov att prova sig fram.
  Sen kan jag hålla med om att det kan vara svårt att trappa ner, men man tar väl ingen medicin utan att behöva den, och man kanske får väga biverkningar mot den hjälp man får.
  Utan Lyrican hade jag nog inte orkat leva så länge till.

 • Lyrica
  Har inga bra erfarenheter av Lyrica. Fick den för min ångest, men det enda jag kände va biverkningarna. Jag blev yr och ”fummlig”. Jag rekommenderar inte denna medicin i syfte att dämpa ångest med.

 • Av anonym 25 december, 2011

  Ingen skriver om en jätte bra
  Ingen skriver om en jätte bra sak med dessa piller, SLIPPER PANIKÅNGEST!!!!!! Underbart från en som haft det i nästan hela livet.

 • Av Fundersam 26 november, 2011

  Ej lyrica
  Var mycket försiktig med denna tablett,har sett baksidan med missbruk.

 • Av a lundin 24 november, 2011

  LYRIKA alternativ
  Det finns många tex opioider som Oxycodon eller Modersubstansen GABAPENTIN . Mvh. A.lUNDIN.

 • Av a lundin 24 november, 2011

  angående neuropatisk smärta
  Det finns ett annat preparat som heter GABAPENTIN det är äldre o mer beprövat Neurontin tror jag det heter med mindre biverkningar pregabalin [Lyrika] är livsfarligt .

 • Av anonym 4 november, 2011

  Bältros
  Hudsmärtor/nervsmärtor vid bältros lindrades snabbt med Lyrica precis som Ingalill beskriver.
  Några biverkningar kunde inte konstateras.
  Utskrevs 2005 av min hudläkare och efter ca 2 veckor var hudsmärtorna helt borta.

 • Av Anhörig till Lyricamissbrukare 25 oktober, 2011

  En nära anhörig har ätit
  En nära anhörig har ätit Lyrica i några års tid pga nervsmärtor efter en steloperation i ryggen. Vi anhöriga har sett baksidan av långvarigt intag av detta preparat (det är säkert är bra för kortvarigt bruk). Den anhörige har utvecklat beroende och missbruk, har fått förändrad personlighet. Det har gått så långt att det är ständig tablettfylla då h*n blandar Lyrica med andra mediciner såsom Citodon m fl som h*n får utskrivet regelbundet utan att läkaren ens ifrågasätter konsumtionen (nu talar vi om mycket täta förskrivningar och uttag, typp 100/tabletter per 10 dagar). Den anhörige är omtöcknad med sluddrigt tal, svårigheter att förstå verkligheten, agressiv, omdömeslös och blir även våldsam i bland. Dessutom har Bipolär depression utvecklats. Så visst har det narkotisk effekt. Ät inte skiten om ni absolut inte måste.

 • Av anonym 25 september, 2011

  Förgiftad
  För att dämpa nervsmärtan i ljumsken och punktsmärtan i högra delen av magen. Har nu bestämt mig för att trappa ner och pröva något annat läkemedel som inte har alla dessa biverkningar som jagnämnde tidigare

 • Av Ingalill 25 september, 2011

  Både min man & jag har tagit Lyrica
  Jag för hemska nervsmärtor av bältros, han för nervsmärtor i ryggen, diskbråck och spinal stenos.
  Jag 600 mg/dag han 450 mg/dag. Jag fick dessutom liten dos av Tryptizol.
  Vi blev smärtfria båda två och hade inge biverkningar förutom lite trötthet i början. Det måste vara väldigt olika på hur man reagerar.

 • Av S Märta"" 21 september, 2011

  Ang Lyrica
  Jag har också haft odiagnoserad smärta,domningar,svullnader o blivit sned…tippad/vriden från nacke till bäcken! MR,RTG,DT neurologiska,endokrinologiska undersök, gav ingen diagnos.
  Däremot generösa ebjudanden på psykofarmaka under åren….!
  Lyrica står ”högt” på primärvårdsläkarnas, men även erfarna psykiatrikers…??
  Vi måste nu inse varför…jo…om vi börjar med sådan medicin, blir vi så luddiga o tillbaka/tillintetgjorda i våra hjärnor att vi slutar söka/komma till vården och DE har blivit av med oss sas.
  Till ovan vill jag säga, undersök och korrigera din Atlaskota, det gjorde jag och många års lidande kunde förklarades och förhoppningsvis ”slälvläkas” är i början av den processen!
  Läs mer på atlaskotan.se.
  MVH

 • Av anonym 20 september, 2011

  Alternativ till Lyrika
  Jobbigt för dig! Vad tar du Lyrika för? Det finns alternativ, men det beror vad du har.

 • Av anonym 20 september, 2011

  Förgiftad
  Jag fick Lyrika för nervbesvär och läste om bivärknongarna och det stämmde med mina bivärkningar som jag fått efter att jag började med Lyrika. Jag äter 3×150 mg /dag.
  Mina bivärkningar är samtliga som finns med i bipacksedeln där 1 person av 100 drabbas. Det jobbiga är sömnen, viktökningen, tappa ord, sexlusten tröttheten på dagtid, balanssvårigheter och väderspänning.
  Är det någon som vet om det finns ett alternativ till Lyrikan ?

 • Av sthlm 15 augusti, 2011

  Syringomyeli
  Jag har syringomyeli, sedan 15 år. Har nervsmärta, som har ökat med åren till svår. Har provat allt från receptfria preparattill medicin mot parkinsson od. Fick pröva Lyrica för 3 år sen. Har sen dess fått ett annat liv. Det är den bästa hjälp jag fått under hela denna tid. Började med 100mg x2, sedan 100m på morgonen o 150 mg på kvällen. Tar nu 150 mg x2. Har haft den dosen i 1 år. Om jag måste sluta och få den smärtan åter, vet jag inte vad jag ska ta mig till.

 • Av Ett år var för mycket 2 augusti, 2011

  tar inte Lyrica!
  Jag fick detta för ”neurologisk smärta” även om ingen, från början, visste vad jag hade. Jag tog Lyrica 1år (aldrig mer än 125mg) och fick veta av en läkare i USA när jag var på en konferens där att jag måste trappa ner och undvik medicinen helt. Att 51 tusen svenskar om detta läkemedel förra året är skrämmande.

  Det hade gjort mitt tänkande luddiga och skadat mitt arbete, forskning på universitet och min vardag. Efter avslutande behandlingen, tog det ca 4 månader innan jag ”fick” min hjärna tillbaka.

  Jag har fortfarande inte löst det ursprungliga problemet som jag har haft i två år nu i form av svullnad och en cysta-liknande formation i nacken. En del var kopplat till en diskbråk de hittade 4 månaden efter första läkare besöket, men även efter att det läkt och skarp smärta försvann har jag en svullen hals och domningar i läppar och vänstra kind. Det skulle vara trevligt att ha en läkare av mitt eget för att diagnostisera detta ordentligt. Det skulle vara trevligt att ha en läkare av mitt eget för att diagnostisera detta ordentligt.

 • Av Krille 28 juli, 2011

  Källa på det tack
  ”Tramadol introducerades i Sverige som en opioid utan tillvänjningsrisk, med överförskrivning som följd, och nu har vi ett stort problem med Tramadolmissbruk.”

  Fel fel och fel.

  Tramadol introducerades INTE i Sverige som en opioid utan tillvänjningsrisk.
  Det såldes som en opiod-liknande medicin med låg tillvänjningsrisk. Stor skillnad när det kommer till medicin.

  Det finns ingen myndighet, vad jag vet, som har gjort studier som tyder på att Sverige har ett stort problem med Tradolanmissbruk. Det finns en missbruksrisk rapporterad. Men det betyder inte att vi per automatik att vi har ett stort problem.

  Tradolan sas först inte vara så farligt beroendeframkallande. Nu vet vi att den kan vara det och läkarna är mer försiktiga med den.

  Tycker att ditt inlägg mer florerar av personliga slutsatser än fakta.

 • Av anonym 4 juli, 2011

  Lyrica
  Jag äter 600 mg Lyrica om dagen för kronisk nervvärk i hela kroppen samt fybromyalgi, jag mår bra av dom och det är det som har fungerat bäst hittills

 • Av anonym 4 juli, 2011

  Sjuk medicin
  Har ätit Lyrica i mer än två år och en ganska hög dos. Efter ett halvår höjde läkaren medicinen för verkningen av den var dålig. I ett år har jag levt med sömnstörningar, dödsångest, självmordstankar, tappade ord, kände mig döende, visste inte vem jag var ett tag, slutade bry mig. Ta inte denna medicin jag vet att alla inte får så många biverkningar jag bara menar var försiktiga för mig kunde det slutat illa. Nu har jag trappat ut nästan all medicin har bara 25mg kvar och om en vecka är jag fri…

 • Av anonym 25 maj, 2011

  Ett måste
  Har Lyrica mot ”fantomsmärtorna” jag fått efter en stroke för 4 år sedan. Har provat andra men icke. Utan Lyrica skulle mina smärtor vara outhärdliga. Utan Lyrica skulle jag inte kunna sköta mitt jobb eller fungera som medmänniska. Utan Lyrica levde jag nog inte i dag. Jag – den största motståndaren mot att ta mediciner – skulle inte vilja vara utan Lyrica. Den ger mig livskvalitet trots en halvförlamning.

 • Av anonym 27 mars, 2011

  Nervsmärtor
  Hej !

  Jag har liknande problem men mina smärtor sitter mest i fötterna. Jag frågade en läkare på smärtkliniken om det fanns någon tablett som kunde lindra mina biverkningar som kommit av annan medicin. Då blixtrade det till i läkaren och hon sa att det fanns en tablett som heter något i stil med cymbalta och denna fick jag i både 30&60mg.

  Nu var det så att jag bara testade 30 mg tabletten och den hjälpte och tog bort mycket mycket utav domningarna. Senare efter någon vecka så visade det sig att cymbalta hade en biverkning ialla fall på mig att jag fick svårt att kissa men det var inte mer än att ta bort denna tablett igen och se på fan kisseriet fungerade åter igen. Prata med din läkare om denna tablett och det kan vara ett försök. Hoppas att detta kan hjälpa dig om inte fullt ut så kan det kanske minska dina problem. Mvh larsan

 • Av Husdoktorn 23 mars, 2011

  Botox?
  Har du frågat om botox?

 • Av Ullis 22 mars, 2011

  Kan jag byta ut Lyrica?
  Har svåra nervsmärtor i fötterna p g a att jag har obotliga cancer i området runt ischias-nerven.
  Lyrikan har effektivt lindrat plågorna men biverkningarna gör att jag tappar balansen och är
  ”allmänt fumlig” i benen. Efter 2 veckors behandling med (100 x 3/dagl) Lyrica måste jag använda kryckor eller rollator och nu 3 månader senare har jag helt tappat känslen och svullnat rejält i ben & fötter. Jag ökar också snabbt och kraftigt i vikt,(vilket inte besvärar mig eftersom cancern gjort mig underviktigt).
  Jag upplever även en stor trötthetskänsla av medicinen.
  Har bett min doktor om att få pröva ett alternativ läkemedel men har fått till att svar att det finns inget som kan ersätta Lyrica. Så valet är att inte kunna gå eller stå ut med en smärta som bryter ner mig.
  Jag är rädd för biverkningarna och jag vill inte hamna i ett beroende.
  Finns det verkligen inget annat medel mot nervsmärtor? Är det någon som vet?

 • Av Christer 4 februari, 2011

  Lyrica var redan från början klassat i USA
  Som rubriken säger, så var Lyrica redan från försäljningsstarten i USA narkotikaklassad, fast i den ”lägsta” förteckningen, V.

  Antar att den nu kommer att hamna i förteckning IV, som de flesta bensodiazepiner.

  Är själv smärtpatient, har prövat Lyrica, men utan resultat, bara en kraftig viktuppgång på kort tid, och problem med balansen.

  Lyrica är ändå ett läkemedel som hjälper många, så låt oss hoppas att de i fortsättningen får sin medicin utan problem.

  Detta är ett problem med ”nya” mediciner, det var bara ungefär 10 år sedan Tramadol introducerades i Sverige som en opioid utan tillvänjningsrisk, med överförskrivning som följd, och nu har vi ett stort problem med Tramadolmissbruk.

  Tycker det är bra att nya läkemedel finns tillgängliga, men förstahandsvalet bör ändå vara ett preparat som funnits på marknaden en längre tid, med kända effekter, bieffekter, missbruksrisk osv.

  Kan bara konstatera att historien upprepar sig gång på gång…

 • Av anonym 31 januari, 2011

  help me!!
  hej alla, jag sitter just nu på lvm.. har 600mg om dagen,har den för ångest, undrar om ni vet någon som motsvarar lyrikan?? känner inlåst typ… tacksam för svar.

 • Av mamma-lena 20 januari, 2011

  lyrica
  vet inte va det är i denna magiska tab lyrica,,,men snacka om att man får livslusten tillbaka..MEN,,jordens at om man slutar….lovealien@live.se

 • Av Nisse 8 december, 2010

  Lyrica..Får mig att orka leva utan knark
  Äh håll ut, om du vill sluta med lyrica så borde du trappa ner den 50mg per dag och kom sedan ihåg att det värsta är över på 3 dagar sedan är ju frågan om du verkligen behöver sluta.. varför förstöra något som fungerar så pass effektivt.. Men jag håller med det känns jobbigt när nervsystemet kommer igång igen..

 • Av anonym 24 november, 2010

  LYRICA
  Har varit drogfri narkoman i 12 år och råkade ut för en bilolycka för tre år sedan vilket medförde en nervskada i nacken. Denna värk som inte går att beskriva med ord blev jag första tiden behandlad med opiater. Detta medförde även ett moraliskt dilemma inför mig själv som narkoman. Blev givetvis deprimerad och hamnade hos en kunnig och vaken psykoterapepht. Han månade om min hällsa och förstod min problematik. jag avgiftades från opiaterna vilket var fruktansvärt givetvis. Sedan återkom jag till denne man som hade lusläst om en eventuell lösning. Lyrica sa han till mig.Eftersom jag poängterade att jag inte vill ha SSRI preparat så fick jag börja med Lyrican. Jag har aldrig kännt någon form av berusning trots 600 mg/dag. Mina nacksmärtor känner jag knappt av. Medeciner är bara ett hjälpmedel resten får man göra själv.

 • Av För tjock 15 november, 2010

  Itrim eller?
  Jag har slutat med Lyrica, eftersom min smärta huvudsakligen gått över. Det var några jobbiga dagar men det var inte omöjligt att sluta.
  Jag var med om en ridolycka för snart två år sedan. Nu är jag smärtfri men inte särskilt smärt om man säger så. Jag har gått upp, eftersom jag har haft ont och inte kunnat röra mig som jag brukar förmodar jag.
  Trodde jag skulle rasa i vikt nu när pillren är borta och jag går bra igen, men inte tyvärr. Funderar på vilken metod jag ska välja, jag vill väga ungefär som förut. Nu väger jag 87, jag ska nog väga ungefär 70.

  Jag bor i stockholm och funderar på Itrim eller Xvaganza eller vad de hette. Några tips? Behöver nog hjälp hur som helst, de sitter där de sitter. Tror att jobbet betalar en del.

 • Av anonym 12 november, 2010

  Har fått lyrica sedan vintern
  Har fått lyrica sedan vintern 06/07

  Har som mest varit uppe i dagliga doser på 600 mg, har det senaste halvåret försökt sluta med denna drog. Det verkar vara näst intill omöjligt att kunna bli av med den utan att kroppen och hjärnan känns helt galen efter några dagars uppehåll 🙁

  FAN FAN FAN!!!!

 • Av Susse76 11 november, 2010

  Lyrica
  Jag gick oxå upp i vikt 20 kg och det gick fort!!! Får ingen förklaringar. Men jag blev sååå sugen på sött, var uppe på nätterna o åt flingor etc. Suget var så stort så det gick inte att stå emot. Sen har jag fått vatten i ben o fötter efter insättningen.Jag är ny här så hoppas att det bara du som ser detta då. MVH Susanne

 • Av Annelii 28 oktober, 2010

  lyrica
  Hej
  läste här att du fått hjälp med din fibromyalgi med hjälp av lyrica, jag har me fibromyalgi och även jag har lyrica. Jag håller med dig jag gör det jag vill nu utan problem.. bara att jag har gått upp en massa i vikt (20 kg)och det är inget skoj 🙁 hur är det för dig med vikten?
  Hoppas på svar.. svara gärna till min mail. tuwismormor@hotmail.com

  Mvh: Annelii

 • Av Lyrica - jobbrensare? 2 september, 2010

  Förlorat jobb pg a Lyrica
  Min arbetsgivare vägrade förlänga mitt anställingsavtal med hänvisning att den var narkotika (felfelfel), förlorade jobbet utan egentligt skäl alltså. Dessutom fick de som sökte referenser om mig veta att jag ”åt en narkotikaklassad medicin”, vilket lett till att ingen vill ta i mig med tång ens.

  Håller på att med advokat stämma arbetsgivaren i fråga. Vad tror ni chanserna blir i ett sådant fall, där allting är så fel? Och där referenser blivit samma sak som osant skvaller? Jag är extremt duktig men det räknas inte alls in.

  Efter många år av outhärdliga värktillstånd fick jag börja med Lyrica. Började med mycket låg dos för att
  sakteligen trappa upp och det VAR jobbigt med lite trötthet dagtid vid varje höjning, men det lade sig. Jag misskötte inte arbete eller någonting, men var tydligen inte ”som vanligt”, ”hade förändrats” och när jag var ärlig och informerade om den nya medicinen jag åt, tvingades jag göra drogtest, blev avstängd från arbetet 10 dagar i avvaktan på resultat (vilket var rent – inget att anmärka, inga droger för övrigt) men blev utkastad med buller och bång.

  Nu fungerar jag ypperligt med Lyrican – biverkningarna i form av sömnighet mm är borta, men värken är uthärdlig, jag har större rörlighet och känner att jag fått livet tillbaka och sover gott och utan avbrott. Jag vill inte byta bort det. Min vinst trots biverkningarna är för stor. Jag äter 150 mg x 3 och det fungerar nu perfekt tycker jag.

  Men frågan om mina chanser gentemot arbetsgivaren i ett sådant här fall vore trevligt att höra om. Infall och idéer mottages tacksamt.

  Fakta: Lyrica är inte narkotikaklassat i Sverige än idag.

 • Lyrica.
  När jag fick den förra året fick jag veta att den inte var beroendeframkallande. Jag fick den mot generaliserat ångestsyndrom. Gissa om man känner sig blåst?

 • Av Lotta 13 juni, 2010

  Lyrica
  Jag har fått mitt liv tillbaka. Känner igen mig som jag en gång var. Enda biverkan lite trötthet mitt på dagen.
  Jag har fibromyalgi, har ingen värk nånstans längre, kan göra det jag vill.Undervärk att få tillgång till denna medicin som som fått oförtjänat dåligt rykte, den passar inte alla, ungefär varannan person har jag hört.

Comments are closed.