Ingerwardhcollage450
Magläkarens råd är sällan detsamma som tandläkarens.
"En del av produkterna mot dålig andedräkt och muntorrhet kan vara dåliga för magen, men då får man försöka välja det som är bäst för en själv", säger Inger Wårdh, docent och tandläkare.

Fyra mål mat om dagen och fem frukter där i mellan, det har vi lärt oss är bäst för lilla magen. Och undvik xylitol och munsköljare, säger magläkaren Peter Benno i en tidigare artikel. Men tandläkaren säger något annat.

- Nej, visst är det så. Ibland är det jätteförvirrande för patienten som ska försöka följa alla råd, det är inte så lätt. Man kan inte gå till grannen och fråga vad han fick för råd, för alla råd måste vara individuella. Har man en känslig mage får man ta hänsyn till det, säger Inger Wårdh, tandläkare och docent vid Karolinska Institutet.

Är man torr i munnen är det viktigt att hålla igång salivproduktionen och inte småäta. Muntorrhet kan snabbt ge hål i tänderna, det gör också att tandköttet kan bli inflammerat vilket kan leda till att tänderna ramlar ut. Torrhetskänslan i munnen är otrevlig och kan göra det svårt att prata, vilket leder till betydligt sämre livskvalitet.

- Muntorrhet måste man ta på allvar, jag tycker man ska prova runt bland apotekens produkter, både de salivstimulerande och smörjande/ saliversättande produkterna. Det är också viktigt att tillföra extra flour om man är muntorr till exempel via sköljning, förklarar Inger Wårdh.

Det finns många orsaker till muntorrhet. Över 300 olika mediciner torkar ut munnen, vissa är bara torrare och ökande ålder kan inverka. Bland medicinerna är bland annat allergimediciner en bov bakom muntorrhet.

Är det bra med SB12, eller andra munsköljare?

- SB12 används för att ta bort dålig lukt specifikt, men sköljmedel som innehåller mer klorhexidin minskar bakteriehalten i munnen. Generellt är dock vi tandläkare försiktiga med att ordinera klorhexidin under lång tid, man är ganska noggrann med att det är en kur.

Att olika experter säger olika saker kan göra det svårt för individen att välja. Reklam och uttänkta produktplaceringar i apoteken gör det inte lättare, menar Inger Wårdh.

- Ibland blir det marknadskrafterna som styr lite för mycket, det står fina flaskor med allt möjligt precis där när man ska betala och det är inte säkert att man hinner tänka om det där verkligen är bra för just mig. I dag måste man stanna upp, tänka till innan man köper något och verkligen ta helhetsansvar för sin egen hälsa.

 

Vad ska man göra om man känner sig torr i munnen?

- Ta kontakt med tandläkare/tandhygienist och få råd om vilken typ av preparat som är lämpliga för just dig. Prova sedan själv och se vilka produkter som passar dig i konsistens och smak.

___________________________________________
Inger Wårdh, docent i dentologi och tandläkare tipsar om bra produkter för tänderna:

 

  • Salivstimulerande sugtabletter: Exempelvis Salivi eller Stisal

 

  • Salivstimulerande sugtablett med fluor (och läkemedelsrabatt): Xerodent

  • Sköljmedel med fluor Exempelvis Flux eller Dentan
 
  • Tandkräm med extra flour:  Duraphat tandkräm


  • Klorhexidin gelform: Corsodyl eller Hexident

  • Smörjande olja: Proxident solrosolja, en smörjande spray, vanlig matolja kan också gå bra om man tycker det blir dyrt att alltid använda mer specialanpassade produkter.

  • Smörjande fuktgel:  Oral Balance, Zendium saliva gel som med fördel används nattetid och om man bär en avtagbar tandprotes

 
 

Av Sofie Ingvarsdotter
4 oktober, 2010

1 kommentarer

  • Av ÅA 24 juni, 2011

    ÅA
    Bra skriven artikel, om muntorrhet! Bra tips! Lider av kronisk muntorrhet. Det är jättejobbigt! Äter många mediciner och går omkring med sandpapperkänsla i munnen ständigt.Mina tänder har klarat sej, än så länge. Ska följa tipsen jag fick!

Comments are closed.