elvanse
En ny ADHD-behandling för vuxna har godkänts av europeiska läkemedels- myndigheten EMA.
Elvanse Vuxen är ett långverkande preparat som hjälper patienten att kontrollera sina symtom från morgon till kväll.

Elvanse Vuxen är ett ADHD-läkemedel som till skillnad från övrig behandling bygger på en prodrug-teknologi vilkent innebär att läkemedlet gradvis omvandlas i blodet till den aktiva substansen dexamfetamin. Det medför en långverkande effekt som ger symtomkontroll under 14 timmar, vilket leder till att patienten kan kontrollera sina ADHD-symtom över hela dagen och även under kvällen.

– Detta har varit efterlängtat! Ett nytt behandlingsalternativ för vuxna med ADHD. Denna nya behandling är ett tillskott för vuxna med ADHD, säger Gunnar Jakobsson, legitimerad läkare och specialist i psykiatri. 

Läs mer: Testa dig för ADHD

Godkännandet av Elvanse Vuxen har skett via en godkännandeprocess med Storbritannien som referensland, enligt ett pressmeddelande från företaget Shire som säljer medicinen. När det blev godkänt i Storbritannien, så blev det även godkänt i Sverige och Danmark.

Elvanses verksamma substans Lisdexamfetamin har varit godkänt för barn, sedan 2013 som inte blivit hjälpta av metylfenidat.

Även om ADHD ofta associeras med barn och ungdomar, kvarstår symtomen in i vuxenlivet hos 50 till 66 procent av de individer som diagnostiserats under barndomen.

Andelen vuxna med ADHD uppskattas till mellan 2 till 5 procent av befolkningen. Den exakta orsaken till ADHD är ännu okänd men den senaste forskningen visar på ett flertal avvikelser i hjärnans funktion. Obalans i hjärnans signalsubstanser, neurotransmittorer, är en av dessa avvikelser.

För den vuxne med ADHD kan många områden påverkas negativt såsom utbildning, yrkesliv och relationer.

Läs mer: Så behandlas ADHD

Av redaktionen
3 mars, 2015

32 kommentarer

 • Av anonym 10 januari, 2018

  LCHF är idioti
  Bra skrivet

 • Av anonym 19 juni, 2017

  Varför synefrin.
  Hejsan.
  Det är ingen fara blanda stimulerande med stimulerande då de går på samma receptorer.
  Vill du hånet i vikt så köp här ifrån. Jag gick ner 2,5kg på en vecka. På 4veckor 7-8kg. Och då tränade jag inte. Jag var iväg 1år och gick upp 20kg. Så att börja på gymmet igen var inte på tal om. Började gå 1tim i rask takt efter jag ätit min kvällsmat kl 19:00. Man ska inte äta efter kl 20:00 om man vill behålla/ gå ner i vikt.
  Köp dessa och gå varje kväll. Försök gå på morgonen med bara en 3km 3gånger vecka börja på det och börja med 0.1/5 timme första 2veckorna. Det är segt men när du kommer upp i 1tim varannan kväll så kommer du må skitbra. Passar det inte dig gå snabbt börja styrkträna. Jag driver en shop med massa bättre saker än den skiten.
  Maila mig på Dinne@protonmail.com. Jag håller på lägga den på nätet. Jag har 3 nya fettförbrännare och testat en av dom och då hade jag ett break från träningen. Förra sommaren. Då jag öppnade den. Ljuger inte jag gick ner från 87kg till 79kg. Fast sen är jag jävligt noga med kosten. Inget vitt bröd. Ibland när jag känner kroppen behöver kolhydrater. Finns ett osötat och typ fett fritt. Tar jag 3-4st skivor under några dagar. Eller kolhydrat pulver. Fast mat är alltid bäst. Kosttillskott mm säljer jag. Och kommit in nya bra som bara vissa shoppar har. Det är en tablett till morgonen sen en när du går lägger dig. För att du ska bränna 24/7. En toppsäljare i min butik. Finns 13st kvar. Rättar du sen till kosten och inget godis och sånt skit. Gift är det, samt går en 50min-60min powerwalk. Gå så snabbt du kan. Jag kan skicka mer info via mailen.
  Andra här som kämpar. Med vikten eller söker protein, gainers mm mm är välkomna. Tar in ett märke från Tyskland som är grymt. Helt nytt och finns iinte nånstans i Sverige. Har klarat alla kontroller så inget har en ny laglig prohormon med den är som winstrol. Fast klassas snart. Om 3mån och de som kört den har blivit rippade som fan samt lagt på sig 4-5kg muskler på 6 veckor. Har även en riktigt fet stimulant. Helt ny och de som köpt den har sagt den är som att ta 200mg koffein och 40-50mg efedrin.

 • Av anonym 21 november, 2016

  Du skriver som en kärring!
  Du skriver som en kärring!

 • Av anonym 4 november, 2016

  hur påverjas man fysiskt
  Har ett barn med adhd som idrottar en hel del. Hur påverkas man fysiskt och prestationsmässigt av att vara medicinerad. Han äter idag ritalin som verkar under skoltid men skoldagarna är längre nu och något som sitter i längre behövs… han vill dock ej medicineras helger och lov. Det måste han få bestämma själv. Ingen annan än han vet ju hur det känns tänker jag. Han är 12.

 • Av anonym 9 oktober, 2016

  Till stor hjälp för mig
  Äter Elvanse 30mg sedan drygt en månad. Fick veta att jag hade adhd för snart ett år sedan. För första gången i livet känner jag mig lugn i kroppen/musklerna och huvudet. Lugn utan att vara seg alltså. Visst har träning och kosten underlättat det för mig tidigare, men nu kan jag träna och äta rätt för att jag vill ist f att jag måste. Jag har arbetat mycket med kosten och rutiner genom livet och det hjälper till viss del. Men sömnen, överaktiviteten, impulsiviteten i huvudet fick jag inte ordning på genom åren. Förrän nu. Hoppades även på ett bättre korttidsminne, men det verkar inte ha påverkats. Däremot hjälper Elvanse mig att tänka längre tankar, inte lika fragmentariska tankemönster längre. Samtidigt känner jag mig fortfarande som mig själv. Som jag anar att andra menar när de skrivit ”känner mig omedicinerad”… Efter att ha testat Concerta/Ritalin innan och det inte funkat av många olika anledningar började jag ge upp. Men nu mår jag bra, och har blivit så där ”normal” som jag länge (läs större delen av livet) önskat vara…

 • Av anonym 28 september, 2016

  Hur går det?
  Hur går det med dosen, hva er du på nå og fungerer det like bra ?

 • Av anonym 1 september, 2016

  Funkar för mig men är
  Funkar för mig men är överkänslig mot medicin. Första vecka med Elvanse på 20 mg var som att vara på semester på en Söderhavsö. Så lugnt och stilla i hjärnan. Inget mer pingpongande av tankar. En tanke i taget! Andra veckan höjde de till 40 och jag blev sjukt speedad och överfokuserad. Har nu gått ner till 20 igen och tänker hålla det tills det inte ger lugna myskänslan längre.

  Vi är alla olika så kämpa på med att testa olika varianter av alla mediciner. Det blir fullträff till slut. Och när det blir bra, då är det värt att leva igen.

 • Av Jenny K 8 maj, 2016

  Tack
  Vi är många som är trötta på dessa LCHF talibaner och deras skitsnack.

 • Av anonym 13 mars, 2016

  Concerta och Synnerfrin
  Hej jag fick mina diagnoser vid 61 års ålder och jag får 2 54 mg på morgonen och 1 36mg kl 13,00 nu undrar jag
  om jag kan ta Synnerfrin för att gå ner i vikt. Man kan bara ta en 54 mg på morgonen och ta en synnerfrin. Varför, jo jag undrar om det går att göra så.

 • Av anonym 22 januari, 2016

  LCHF botar INTE ADHD,
  Ännu en LCHF-taliban! Jag blir så innerligt förbannad. Ni går runt och predikar fettdieten som om det vore något förbannat mirakelmedel.
  Googla katekolaminkick/honeymoon. Det är en start.
  Kul att det funkar för dig. Det gör det INTE för alla och det är en jävla risk man utsätter kroppen för genom att utesluta kolhydrater (nej ketoner är på inget vis naturligt, det stressar som fan genom en överproduktion av katekolaminer för att hantera omvandlingen av alternativt bränsle till ATP)
  Majoriteten får dessutom ett enormt behov av stimulantia likt kaffe/te/kakao. Läs på innan du rekommenderar skitdieter till andra!!! Funkar det för dig, bra. Jag hoppas innerligt att du inte får problem av den dieten som så många andra har fått.

 • Av anonym 18 december, 2015

  hej
  håller med dig

  hej

  håller med dig fullständigt, du satte orden exakt

 • Av anonym 18 december, 2015

  hej
  håller med dig

  hej

  håller med dig fullständigt, du satte orden exakt

 • Av anonym 17 december, 2015

  Hej! Var tvungen att svara då
  Hej! Var tvungen att svara då jag har en eventuell lösning på såväl ADHD-problematiken och dina fysiska besvär. LCHF, som är en ketogen diet. Låter knäppt för den oinvigde men faktum är att det skulle hjälpa dig något enormt. ADHD har jag själv och när jag utesluter kolhydrater (och därmed går på fettdrift) är jag en annan människa när det kommer till koncentrationsförmåga och stabilitet i humöret. Allra bäst blir det om jag dessutom äter mejerifritt och utan fuskprodukter i form av mandelmjölsbröd osv, men det där är individuellt. Diabetes har jag inte själv, men har läst mycket om det då väldigt många som äter lchf gör det just för att de har diabetes. Typ 2 kan man bli helt frisk från, och har man typ 1 kan man stabilisera blodsockret och minska insulindosen. Det där med att mättat fett skulle vara dåligt för hjärtat är ett enda missförstånd, googla kolesterol myten. Läs mer på kostdoktorn.se och spana in ”olydiga diabetiker” på facebook.

 • Av Magnus44 5 december, 2015

  Hur kan denna vara ny,Alvanse.
  Det är ett försäljningstricks precis som är lite Harrys bilförsäljning.Alla bilar kommer från prästa frun……
  Metamina är den form av alla som jag kan säga haft bäst effekt och minst biverkningar på alla sätt.Testade Elvanse och kändes som ett skämt eller hon till det som är originalet.Biverkningarna efter flera års behandling finns knappt att tillgå om metamina tex,åtminstone seriös sådan.Nu efter 6 år funderar jag på att avsluta även den helt,har hjärt och kärl problem,diabetes 1 så vet inte om jag vågar fortsätta.

 • Av anonym 19 november, 2015

  Jag har samma skiteffekt av
  Jag har samma skiteffekt av elvanse som du beskriver.
  Det är ett stort skämt att påstå att det är verksamt ”till och med på kvällen” då kvällen är rent kaos. För att inte tala om sömnen….

  Effekten av elvanse kommer ca två timmar efter intag för mig. Det går ju inte att leva så.

  Gör om och gör rätt.

  Ritalin äger enligt mig. Men det är ju olika för olika människor.

 • Av anonym 26 oktober, 2015

  Ny ADHD-medicin godkänd för vuxna | Psykiatri | Dina mediciner
  Cellular: ESPN Cell TV will carry 23 hours of reside protection of Winter X Video games 15, in addition to four hours of simulcast coverage of Days One through 4 late night highlight reveals.

  Look into my webpage Louise

 • Av anonym 26 oktober, 2015

  Ny ADHD-medicin godkänd för vuxna | Dina mediciner
  Cellular: ESPN Cell TV will carry 23 hours of reside protection of Winter
  X Video games 15, in addition to four hours of simulcast coverage of Days One through 4
  late night highlight reveals.

  My site :: Louise

 • Av anonym 21 september, 2015

  jag fungerar
  Tar 100mg varje morgon efter ha testat allt annat utan någon verkan kan till 100% säga att detta ändrade mitt liv kan inte förstå hur jag klarade av saker förr i mitt liv o jag är 45 år gammal o fick min diagnos som vuxen

 • Av anonym 17 juli, 2015

  Det bästa jag gjort
  Elvanse är den bästa medicinen jag provat. Jag känner mig stabil och ”omedicinerad”. Så glad att jag provade den!

 • Av anonym 17 juli, 2015

  elvanse för låg dos
  Hej din dos e för låg ja va exakt så i början exakt som du då höjde min läkare dosen till 50 de blev inte bättre sen höjdes till 70 och ja kände något bättre men va som en mussla o kunde inte skratta än då höjdes till 70 plus 30 då kändes det nästan helt okej då höjdes de till 70 plus 30 30 . och då mådde ja som en gudinna har aldrig kunnat drömma om en sån här mirakel medicin

 • Av anonym 13 juli, 2015

  Fungerar perfekt
  Har tidigare haft Concerta och Ritalin.
  Depå (Concerta) får jag synrubbningar av, Ritalin kortverkande fungerar men ger ett stresspåslag och symtomgenombrott mellan varje tablett. Elvanse har för mig betytt ett helt normalt liv. Allt funkar och jag har effekt i 12-14 timmar. Inga biverkningar bortsett från att jag varit lätt speedad i ett par veckor i samband med doshöjning. Jag är så glad för Elvanse. Ger ingen ”kick-effekt”, kanske kan det vara orsaken till att en del inte upplever att den funkar men en kick är ju ingenting som har med symtomeffekt att göra.

 • Av anonym 18 juni, 2015

  jävla skit
  haha ja en läkare kan (tycka) det LÅTER bra men detta är sämsta skit jag tagit i syfte att få kontroll på min ad/hd ”fungerar” en timma efter intag till en timma senare´=bulls#it

 • Av anonym 3 juni, 2015

  Elvanse
  Äntligen en medicin som fungerar perfekt för mig. Så skönt att slippa ta flera piller per dag. Känner liksom inte att jag är medicinerad med den här, känner mig bara bra…

 • Av anonym 26 maj, 2015

  Metamina eller kommande
  Metamina eller kommande Attentin kan vara ett alternativ, det är snabbverkande amfetamin som är mycket mycket bättre än elvanse.

 • Av anonym 25 maj, 2015

  Känner igen
  Har precis slutat min dos av Elvanse. Var uppe i 70 mg, men kände precis som du att biverkningarna, ångest, hetsätning utlöst av magont, satte stopp för att fortsätta. Vet inte hur jag ska gå vidare. Kommer att träffa min läkare o diskutera, men det är alltid intressant att höra ngn annans erfarenheter.

 • Av Anette 14 maj, 2015

  Elvanse gjorde mej sjuk
  Blev deprima fick nackspärr och fick värk och smärta i hela kroppen.Har värk innan men jag blev så dålig att jag inte kunde röra mej.
  Fick blodtrycksfall på eftermiddagen.
  Även irriterad arg manisk och min ångest som varit borta kom tillbaka även hetsätning.Att försöka sova var helt otänkbart.
  Provade även att dela kapslarna enligt läk ord.
  Även provat olika styrkor och även provat att ta mirgon och eftermiddag.
  Men ingenting hjälpte.
  Har gått tillbaka till metamina som fungerat i många år utan några som helst biverkningar.
  Jag hoppas nu innerligt att jag inte ska behöva vara nån jäkla försöks kanin längre.
  Jag kan inte förstå varför jag blir mer eller mindre påtvingad att prova nya mediciner när metamina fungerar.
  Den fungerar så bra att jag kan jobba heltid

 • Av anonym 6 maj, 2015

  Tyvärr reagerar en del dåligt
  Tyvärr reagerar en del dåligt på såna här mediciner och personligen tycker jag du ska sluta med medicinen om den får dig att må dåligt, den behöver inte trappas ut.

 • Av anonym 4 maj, 2015

  Hur kan denna medicinen vara
  Hur kan denna medicinen vara ny? den har flera psykiatriker i snart 1½ år försökt sälja in till mig.

  Ps, snart finns Attentin på den svenska marknaden, godkändes för ett halvår sen och är i praktiken identisk med metamina men kräver inte licensgodkännande.

 • Av anonym 4 maj, 2015

  Hur kan denna medicinen vara
  Hur kan denna medicinen vara ny? den har flera psykiatriker i snart 1½ år försökt sälja in till mig.

  Ps, snart finns Attentin på den svenska marknaden, godkändes för ett halvår sen och är i praktiken identisk med metamina men kräver inte licensgodkännande.

 • Av anonym 4 maj, 2015

  ELVANSE
  Hej jag började äta Elvanse 30mg i onsdags. Jag hade jättehöga förhoppningar när det gällde denna medicin då jag testat Edronax, stratter, Voxra, rittalin-depo, Concerta och Rittalin-snabbverkande tidigare och inte fått det att funka. Dock var Concerta och rittalin-snabbverkande bättre än de övriga. När jag började med Elvansen stod jag redan på Levaxin 150mg och Sertralin 150mg (har haft god effekt av Sertralin). Men över till Elvansen igen. Jag läste om de vanliga biverkningarna som huvudvärk, aptitlöshet och trötthet vid insättningen. Förövrigt skulle Elvanse vara så himla bra för att det knappt ger några biverkningar.
  MEN för mig har det blivit något helt annat. Känns snarast som jag blivit medicinskt lobotimerad. Fullkommlig apati, orkeslös och handlingsförlamad. All glädje, lust, vilja, initiativförmåga och livsglädje är som bortblåst. Jag ligger i min säng som en levande död. Bara ett skal av ingenting. Jag har försökt få tag i en massa experter och fråga vad jag ska gör men ingen har någon kunskap om detta läkemedel men är ändå väldigt klara med att jag bör fortsätta ta den och inte avsluta behandlingen innan jag talat med min behandlande läkare som jag först kommer att få tag i på Fredag. Min undran är såklart om detta är något vanligt i början av behandlingen? Om det kan vara i kombination med mina andra läkemedel? Eller något helt annat såklart? Kan även tillägga att de gånger jag försökt piska mig själv ur sängen så har det resulterat i en enorm ilska och ångest. De få som träffat mig upplever mig som väldigt inåtvänd, okontaktbar och mycket sämre uppmärksamhet än tidigare. Jag brukar alltid försöka vara glad och ser det mesta possitivt. Nu kan jag knappt ens fejka ett leende och absolut inte känna minsta possitiva känsla alls.

 • Elvanse är bara skit
  Testade Elvanse förra året. Den räcker inte alls i 14 timmar. Nu har jag visserligen gjort en gastric bypass och får ingen effekt alls av depottabletter och har extremt dåligt upptag av ALLA mediciner, t o m antibiotika.

  Men det tar bara några minuter att googla på Elvanse så märker man att INGEN har fått effekt ens i 10 timmar. Jag skulle säga att 5-8 timmar är normalt för en frisk person med normal mag-och tarmsystem.

  Dessutom kan man få lika illa biverkningar som av metylfenidat.
  Jag var som vanligt tvungen att höja dosen för att få effekt tills biverkningarna satte stopp, främst svåra buksmärtor och förvärrad ångest och depression som rekyleffekt.
  Efter ca 3 månader på Elvanse var jag starkt självmordsbenägen pga biverkningarna. Nu har jag Metamina istället.

 • Av anonym 4 mars, 2015

  Elvans
  Jag har sedan september 2014 fått diagnosen ADHD och har tagit Elvanse 50mg . Den Fungerade perfekt för mig, tills det att jag började bli väldigt känslosam av mig. Jag började bli arg och kunde ge uttryck för mina känslor. jag gick ner i vikt totalt 15 kg. Jag kunde vara sömnlös flera nätter i rad och medicinen gjorde så att jag orkade med dagen ändå.Detta ledde till att jag sökte psykakuten för jag tyckte att jag hade förändrats. Men saken var att jag hade kommit i kontakt med en ny personlighet som var obekant för mig.Jag har fortfarande Elvanse kvar plus att jag tar cipralex och metazapin. Med Dem tillsammans och bättre information om mitt adhd är dagen som aldrig förr.Jag är 33 år.

Comments are closed.