Nu är det bekräftat i Finland. Fler barn har drabbats av narkolepsi, eller sömnsjukan som den kallas, och utredarna konstaterar samband med tidigare vaccinering mot svininfluensan med Pandemrix.

Den finska Socialstyrelsen THL delgav i dag sin registerstudie som visar att det är en ökad risk bland barn och ungdomar mellan 4 och19 år att få den livslånga sjukdomen narkolepsi efter vaccineringen.

Risken ökar med 13 gånger, vilket skulle motsvara att 6 nya fall uppstått bland 100 000 vaccinerade barn och ungdomar. Resultaten från Finland är i linje med resultaten från en svensk registerstudie som Läkemedelsverket rapporterade i mars 2011 och en landsomfattande svensk fallinventeringsstudie som presenterades i juni 2011.

Läs mer: Så behandlas narkolepsi

Risktalen var något lägre i de svenska studierna, som Dina mediciner tidigare rapporterat om, 4-7 gånger ökad risk för barn/ungdomar som vaccinerats med Pandemrix, vilket motsvarar 3-4 nya fall av narkolepsi per 100 000 vaccinerade. En förklaring till skillnaden i riskens storlek kan vara olikheter i studiernas uppläggning, skriver svenska Läkemedelsverket i ett pressemddelande.

Föräldrar till de drabbade barnen rekommenderas att ta kontakt med Läkemedelsförsäkringen, liksom många av de drabbade redan gjort.

 

Se tv-inslag: En mamma om sina skuldkänslor efter vaccineringen

Läs mer på finska THL: Sambanden bekräftas

Läs mer hos Läkemedelsverket: Användningen av Pandemrix begränsas

 

 

Av Dina mediciner
1 september, 2011

1 kommentarer

  • Av anonym 6 september, 2011

    Skadestånd?
    Jag hoppas att de stackarna får ordentligt med skadestånd för det problem de utsatts för och kommer att ha hela livet.

Comments are closed.