Uppdaterad: 2010-04-09

7 kommentarer

Biverkningarna av vaccinet efter två miljoner doser

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Nå, hur farligt är vaccinet Pandremix? En färsk sammanställning av antalet rapporterade biverkningar kungjordes i dag av Läkemedelsverket.

Över 2 miljoner doser med Pandemrix har nu sprutats in i våra armar, av
de som fått vaccinet har 600 rapporterat biverkningar till sin
vårdcentral och nära 900 har vänt sig till Läkemedelsverket direkt.

Vanligast är de förväntade reaktionerna såsom ömhet, rodnad och smärta
där sprutan injicerats och influensasymtom som feber, frossa, trötthet,
huvudvärk av lite kraftigare karaktär, värk i kroppen och allmän
sjukdomskänsla.

På kort sikt ser alltså svininfluensa-vaccinet inte ut att ge några allvarliga biverkningar, enligt Läkemedelsverket, som menar att de två hjärnblödningar som rapporterats in inte har något att göra med vaccinet. Däremot allergiska reaktioner överraskade lite.

 

Det här är de andra biverkningarna:

 • 76 personer blev allergiska.  Många av de var allergiska sedan
  tidigare mot till exempel pollen, gräs, vissa läkemedel, ägg, nötter,
  frukt, jordnötter och fisk, men inte bara mot de ämnen som ingår i
  vaccinet så som ägg.
 • Hos 133 patienter har 177 neurologiska biverkningar rapporterats. Det kan vara delsymtom i allergiska reaktioner, till exempel yrsel och huvudvärk.
 • 32 biverkningsrapporter gäller
  blodtrycksfall/svimning, ibland med andra beskrivna tillhörande symtom som yrsel, smak- eller synförändringar eller frånvaroattack.
 • 44 fall av känselförändringar finns rapporterade. Det rör sig om allt från lokal
  smärta
  och/eller domningar i vaccinerad arm, ibland upp mot ansiktet, till domningskänsla i hela den vaccinerade kroppshalvan i ett par fall.
  Känselförändringarna har i allmänhet försvunnit inom något dygn utom i de fall det rört sig om rent lokala besvär i vaccinerad arm vilka i en
  del fall suttit i under flera dygn.
 • Fyra fall av infektionssjukdomen facialispares eller facialisparesliknande symtom finns inrapporterade, det rör sig om tre kvinnor och en man. I ett av fallen, hos ett barn, misstänks tidigare Borreliainfektion som utlösande orsak, symtomen förbättrades med behandling mot Borrelia. Ett fall rör en gravid kvinna med lättare symtom som förbättrats inom ett par dagar. I två fall är facialisparesen rapporterad i anslutning till influensaliknande symtom
  efter vaccinationen och hos dessa personer har symtomen avklingat inom 10 timmar respektive tre dygn. Fortsatt utredning och uppföljning pågår
  kring dessa fall, enligt pressmeddelandet från Läkemedelsverket. Antalet inrapporterade fall ligger under vad som normalt skulle förväntas i en befolkningsmängd motsvarande den nu vaccinerade.
 • Två fall av stroke, en med dödlig utgång, finns rapporterade, 3 respektive 4 dagar efter vaccinationen. Inget av dessa fall bedöms ha något direkt samband med vaccinationen. 

Allt enligt pressmeddelande från Läkemedelsverket den 12 oktober.


Hur var det för dig? Diskutera här!

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-11-12
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/7

Hmm

anonyms bild

Folk blev varnade av att ta vaccinet, men ingen brydde sig.. så .. :/ Shit happens, always does

Kommentar av mio

Skrivet 18/1

Jag blev mycket dålig efter

mios bild

Jag blev mycket dålig efter sprutan som jag tog 19/10
2009. Så illa att reaktionen jag drabbades av nu bedöms
som kronisk!!!
Önskar kontakt med andra som blivit sjuka och har därför
öppnat en blogg.
Välkommen!

http://liveteftersprutan.blogspot.com/

Kommentar av mio

Skrivet 18/1

Jag tog vaccinet 19/10

mios bild

Jag tog vaccinet 19/10 2009.
Blev mycket sjuk efteråt. Fick feber, frossa, blossande utslag över hela kroppen och påtaglig muskelsvaghet. Sjukskriven i 4 veckor. Gick ner kraftigt i vikt vilket
innebar att bli ett benrangel på 50 kg.

Mår fortfarande inte bra.
Kortisonet har jag kunnat slutat med efter 2 månaders behandling!!
Tar nu endast antihistamin dagligen i höga doser.
Det hela bedöms som kroniskt eftersom det varat i mer
än 6 veckor. Jag har nu haft reaktionen i 3 månader.

För att kunna få kontakt med fler drabbade har jag
startat en blogg.

http://liveteftersprutan.blogspot.com/

Välkommen!

Kommentar av Ditt Liv Ditt Ansvar

Skrivet 3/12

Läkemedelsverkets

Ditt Liv Ditt Ansvars bild

Läkemedelsverkets sammanställning av inrapporterade biverkningar av Pandemrix fram till 20 november är ingen rolig läsning. Totalt har 210 personer råkat ut för allvarliga reaktioner eller dödsfall efter vaccinering av runt 1.9 miljoner personer. Detta ger en risk på cirka 1 på 9000 att drabbas av en allvarlig reaktion eller döden.
---
Referens: De 210 allvarliga vaccinationsbiverkningarna är en summering av de biverkningar som återfinns på Läkemedelsverkets egen sajt http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanstallning... Där rapporteras om 88 allvarliga allergiska reaktioner, 56 allvarliga neurologiska reaktioner, 40 allvarliga reaktioner hos barn, 14 allvarliga reaktioner hos gravida (varav 5 missfall/fosterdöd) plus 12 dödsfall. Det går dock inte att utläsa om somliga av barnens och de gravidas reaktioner även bokförs under de två kategorierna allergiska och neurologiska reaktioner, speciellt då kategorierna barn och gravida även räknar upp många andra allvarliga reaktioner. Skärpning Läkemedelsverket!
---
Och för att föregå kritik om att somliga dödsfall inte borde räknas som en allvarlig biverkning då det inte finns en bevisad koppling till vaccinet: nej, det kanske är svårt att bevisa kopplingen i näst intill varje enskilt fall, men någon har ändå gjort den kopplingen och rapporterat in dödsfallet. Bland de 875 personer som avlider inom en vecka efter vaccinationen så är mörkertalet säkerligen mångdubbelt större, dvs de flesta förtida dödsfall som beror på vaccinationen rapporteras helt enkelt inte in pga att ingen kopplar samman dödsfallet med vaccinationen. (För att 875 personer ska avlida inom en vecka efter vaccinationstillfället så måste halva befolkningen vaccineras, gamla som unga, och sjuka som friska, vilket väl är precis som det är där ute i verkligheten. P.S. om du inte riktigt fattar resonemanget: av halva Sveriges befolkning så dör i genomsnitt 875 personer under en vecka oavsett orsak, dvs oavsett om de precis har vaccinerats, eller helt enkelt bara lever på som vanligt.) Det samma gäller om halva befolkningen kommer att få svininfluensan: i genomsnitt så skulle 875 personer ändå ha dött under själva sjukdomsperioden. Hur avgör man om svinfluensan är orsaken till dödsfallet eller inte? Nästan alla rapporterade svininfluensedödsfall har en bakomliggande sjukdomsbild, och de räknas minsann inte bort ur statistiken.
---
Det är helt enkelt näst intill omöjligt att få rättvisande statistik om man inte "samkör" *samtliga* dödsfall med uppgifter om och när de avlidna vaccinerades. Jag tror inte att någon är beredd att utföra denna undersökning, då resultatet förmodligen skulle slå undan benen på en enormt lukrativ industri, och dessutom få folkets förtroende för auktoriteter att sjunka rejält.

Kommentar av Einar Skovly

Skrivet 27/11

Bivirkninger kan vel dukke

Einar Skovlys bild

Bivirkninger kan vel dukke opp lang tid etter man har tatt en vaksine?

Vaksinen går på immunsystemet, og med tanke på at svininfluensan er en mild influensa (det er ikke fler som dør av denne enn av vanlig influensa hvert år), vil ikke jeg ta risken med å injisere en masse virus og stoffer. Jeg har overlevd 35 år med influensaer, og statistikken sier at denne influensaen er ikke mer farlig enn de jeg har hatt tidligere.

Kommentar av suzana

Skrivet 18/11

Tog vaccinet och man skulle

suzanas bild

Tog vaccinet och man skulle sitta i 10 min för att se hur man mådde blev genast lite yr och illamående men gick över efter ett par minuter då jag fick i mig lite vatten.
Sen på kvällen fick jag lite småont i armen men inget mer sen dag 2 började det göra lite mer ont i armen och på kvällen fick jag jätteont i armen.
nästa dag fortfarande jätteont i armen men mot kvällen så börja de bli bättre så man kan säga 3 dagar ungefär med biverkningar.

Min man och min far mådde jättedåligt ont i hela kroppen var jättetrötta ont i huvvet och orkade ingenting+ont i armen.
Känns som nästan alla får ont i armen som biverkning +andra biverkningar med.

Kommentar av Helen

Skrivet 14/11

Min lilla flicka blev riktigt

Helens bild

Min lilla flicka blev riktigt dålig, det höll i sig i nästan två dygn. Hon fick feber, kunde inte gå till skolan, hon gå i sexårs. Känns ändå skönt att hon fick det, tänk hur sjuk hon blivit av själva svininfluensan! Nä, nu ska lillasyster få en spruta också och jag räknar med en vab-dag till. Undrar om försäkringskassan räknt med det?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons