Uppdaterad: 2010-04-09

7 kommentarer

Biverkningarna av vaccinet efter två miljoner doser

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Nå, hur farligt är vaccinet Pandremix? En färsk sammanställning av antalet rapporterade biverkningar kungjordes i dag av Läkemedelsverket.

Över 2 miljoner doser med Pandemrix har nu sprutats in i våra armar, av
de som fått vaccinet har 600 rapporterat biverkningar till sin
vårdcentral och nära 900 har vänt sig till Läkemedelsverket direkt.

Vanligast är de förväntade reaktionerna såsom ömhet, rodnad och smärta
där sprutan injicerats och influensasymtom som feber, frossa, trötthet,
huvudvärk av lite kraftigare karaktär, värk i kroppen och allmän
sjukdomskänsla.

På kort sikt ser alltså svininfluensa-vaccinet inte ut att ge några allvarliga biverkningar, enligt Läkemedelsverket, som menar att de två hjärnblödningar som rapporterats in inte har något att göra med vaccinet. Däremot allergiska reaktioner överraskade lite.

 

Det här är de andra biverkningarna:

 • 76 personer blev allergiska.  Många av de var allergiska sedan
  tidigare mot till exempel pollen, gräs, vissa läkemedel, ägg, nötter,
  frukt, jordnötter och fisk, men inte bara mot de ämnen som ingår i
  vaccinet så som ägg.
 • Hos 133 patienter har 177 neurologiska biverkningar rapporterats. Det kan vara delsymtom i allergiska reaktioner, till exempel yrsel och huvudvärk.
 • 32 biverkningsrapporter gäller
  blodtrycksfall/svimning, ibland med andra beskrivna tillhörande symtom som yrsel, smak- eller synförändringar eller frånvaroattack.
 • 44 fall av känselförändringar finns rapporterade. Det rör sig om allt från lokal
  smärta
  och/eller domningar i vaccinerad arm, ibland upp mot ansiktet, till domningskänsla i hela den vaccinerade kroppshalvan i ett par fall.
  Känselförändringarna har i allmänhet försvunnit inom något dygn utom i de fall det rört sig om rent lokala besvär i vaccinerad arm vilka i en
  del fall suttit i under flera dygn.
 • Fyra fall av infektionssjukdomen facialispares eller facialisparesliknande symtom finns inrapporterade, det rör sig om tre kvinnor och en man. I ett av fallen, hos ett barn, misstänks tidigare Borreliainfektion som utlösande orsak, symtomen förbättrades med behandling mot Borrelia. Ett fall rör en gravid kvinna med lättare symtom som förbättrats inom ett par dagar. I två fall är facialisparesen rapporterad i anslutning till influensaliknande symtom
  efter vaccinationen och hos dessa personer har symtomen avklingat inom 10 timmar respektive tre dygn. Fortsatt utredning och uppföljning pågår
  kring dessa fall, enligt pressmeddelandet från Läkemedelsverket. Antalet inrapporterade fall ligger under vad som normalt skulle förväntas i en befolkningsmängd motsvarande den nu vaccinerade.
 • Två fall av stroke, en med dödlig utgång, finns rapporterade, 3 respektive 4 dagar efter vaccinationen. Inget av dessa fall bedöms ha något direkt samband med vaccinationen. 

Allt enligt pressmeddelande från Läkemedelsverket den 12 oktober.


Hur var det för dig? Diskutera här!

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-11-12
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/7

Hmm

anonyms bild

Folk blev varnade av att ta vaccinet, men ingen brydde sig.. så .. :/ Shit happens, always does

Kommentar av mio

Skrivet 18/1

Jag blev mycket dålig efter

mios bild

Jag blev mycket dålig efter sprutan som jag tog 19/10
2009. Så illa att reaktionen jag drabbades av nu bedöms
som kronisk!!!
Önskar kontakt med andra som blivit sjuka och har därför
öppnat en blogg.
Välkommen!

http://liveteftersprutan.blogspot.com/

Kommentar av mio

Skrivet 18/1

Jag tog vaccinet 19/10

mios bild

Jag tog vaccinet 19/10 2009.
Blev mycket sjuk efteråt. Fick feber, frossa, blossande utslag över hela kroppen och påtaglig muskelsvaghet. Sjukskriven i 4 veckor. Gick ner kraftigt i vikt vilket
innebar att bli ett benrangel på 50 kg.

Mår fortfarande inte bra.
Kortisonet har jag kunnat slutat med efter 2 månaders behandling!!
Tar nu endast antihistamin dagligen i höga doser.
Det hela bedöms som kroniskt eftersom det varat i mer
än 6 veckor. Jag har nu haft reaktionen i 3 månader.

För att kunna få kontakt med fler drabbade har jag
startat en blogg.

http://liveteftersprutan.blogspot.com/

Välkommen!

Kommentar av Ditt Liv Ditt Ansvar

Skrivet 3/12

Läkemedelsverkets

Ditt Liv Ditt Ansvars bild

Läkemedelsverkets sammanställning av inrapporterade biverkningar av Pandemrix fram till 20 november är ingen rolig läsning. Totalt har 210 personer råkat ut för allvarliga reaktioner eller dödsfall efter vaccinering av runt 1.9 miljoner personer. Detta ger en risk på cirka 1 på 9000 att drabbas av en allvarlig reaktion eller döden.
---
Referens: De 210 allvarliga vaccinationsbiverkningarna är en summering av de biverkningar som återfinns på Läkemedelsverkets egen sajt http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanstallning... Där rapporteras om 88 allvarliga allergiska reaktioner, 56 allvarliga neurologiska reaktioner, 40 allvarliga reaktioner hos barn, 14 allvarliga reaktioner hos gravida (varav 5 missfall/fosterdöd) plus 12 dödsfall. Det går dock inte att utläsa om somliga av barnens och de gravidas reaktioner även bokförs under de två kategorierna allergiska och neurologiska reaktioner, speciellt då kategorierna barn och gravida även räknar upp många andra allvarliga reaktioner. Skärpning Läkemedelsverket!
---
Och för att föregå kritik om att somliga dödsfall inte borde räknas som en allvarlig biverkning då det inte finns en bevisad koppling till vaccinet: nej, det kanske är svårt att bevisa kopplingen i näst intill varje enskilt fall, men någon har ändå gjort den kopplingen och rapporterat in dödsfallet. Bland de 875 personer som avlider inom en vecka efter vaccinationen så är mörkertalet säkerligen mångdubbelt större, dvs de flesta förtida dödsfall som beror på vaccinationen rapporteras helt enkelt inte in pga att ingen kopplar samman dödsfallet med vaccinationen. (För att 875 personer ska avlida inom en vecka efter vaccinationstillfället så måste halva befolkningen vaccineras, gamla som unga, och sjuka som friska, vilket väl är precis som det är där ute i verkligheten. P.S. om du inte riktigt fattar resonemanget: av halva Sveriges befolkning så dör i genomsnitt 875 personer under en vecka oavsett orsak, dvs oavsett om de precis har vaccinerats, eller helt enkelt bara lever på som vanligt.) Det samma gäller om halva befolkningen kommer att få svininfluensan: i genomsnitt så skulle 875 personer ändå ha dött under själva sjukdomsperioden. Hur avgör man om svinfluensan är orsaken till dödsfallet eller inte? Nästan alla rapporterade svininfluensedödsfall har en bakomliggande sjukdomsbild, och de räknas minsann inte bort ur statistiken.
---
Det är helt enkelt näst intill omöjligt att få rättvisande statistik om man inte "samkör" *samtliga* dödsfall med uppgifter om och när de avlidna vaccinerades. Jag tror inte att någon är beredd att utföra denna undersökning, då resultatet förmodligen skulle slå undan benen på en enormt lukrativ industri, och dessutom få folkets förtroende för auktoriteter att sjunka rejält.

Kommentar av Einar Skovly

Skrivet 27/11

Bivirkninger kan vel dukke

Einar Skovlys bild

Bivirkninger kan vel dukke opp lang tid etter man har tatt en vaksine?

Vaksinen går på immunsystemet, og med tanke på at svininfluensan er en mild influensa (det er ikke fler som dør av denne enn av vanlig influensa hvert år), vil ikke jeg ta risken med å injisere en masse virus og stoffer. Jeg har overlevd 35 år med influensaer, og statistikken sier at denne influensaen er ikke mer farlig enn de jeg har hatt tidligere.

Kommentar av suzana

Skrivet 18/11

Tog vaccinet och man skulle

suzanas bild

Tog vaccinet och man skulle sitta i 10 min för att se hur man mådde blev genast lite yr och illamående men gick över efter ett par minuter då jag fick i mig lite vatten.
Sen på kvällen fick jag lite småont i armen men inget mer sen dag 2 började det göra lite mer ont i armen och på kvällen fick jag jätteont i armen.
nästa dag fortfarande jätteont i armen men mot kvällen så börja de bli bättre så man kan säga 3 dagar ungefär med biverkningar.

Min man och min far mådde jättedåligt ont i hela kroppen var jättetrötta ont i huvvet och orkade ingenting+ont i armen.
Känns som nästan alla får ont i armen som biverkning +andra biverkningar med.

Kommentar av Helen

Skrivet 14/11

Min lilla flicka blev riktigt

Helens bild

Min lilla flicka blev riktigt dålig, det höll i sig i nästan två dygn. Hon fick feber, kunde inte gå till skolan, hon gå i sexårs. Känns ändå skönt att hon fick det, tänk hur sjuk hon blivit av själva svininfluensan! Nä, nu ska lillasyster få en spruta också och jag räknar med en vab-dag till. Undrar om försäkringskassan räknt med det?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons