Nå, hur farligt är vaccinet Pandremix? En färsk sammanställning av antalet rapporterade biverkningar kungjordes i dag av Läkemedelsverket.

Över 2 miljoner doser med Pandemrix har nu sprutats in i våra armar, av de som fått vaccinet har 600 rapporterat biverkningar till sin vårdcentral och nära 900 har vänt sig till Läkemedelsverket direkt.

Vanligast är de förväntade reaktionerna såsom ömhet, rodnad och smärta där sprutan injicerats och influensasymtom som feber, frossa, trötthet, huvudvärk av lite kraftigare karaktär, värk i kroppen och allmän sjukdomskänsla.

På kort sikt ser alltså svininfluensa-vaccinet inte ut att ge några allvarliga biverkningar, enligt Läkemedelsverket, som menar att de två hjärnblödningar som rapporterats in inte har något att göra med vaccinet. Däremot allergiska reaktioner överraskade lite.

 

Det här är de andra biverkningarna:

 • 76 personer blev allergiska.  Många av de var allergiska sedan tidigare mot till exempel pollen, gräs, vissa läkemedel, ägg, nötter, frukt, jordnötter och fisk, men inte bara mot de ämnen som ingår i vaccinet så som ägg.
 • Hos 133 patienter har 177 neurologiska biverkningar rapporterats. Det kan vara delsymtom i allergiska reaktioner, till exempel yrsel och huvudvärk.
 • 32 biverkningsrapporter gäller blodtrycksfall/svimning, ibland med andra beskrivna tillhörande symtom som yrsel, smak- eller synförändringar eller frånvaroattack.
 • 44 fall av känselförändringar finns rapporterade. Det rör sig om allt från lokal smärta och/eller domningar i vaccinerad arm, ibland upp mot ansiktet, till domningskänsla i hela den vaccinerade kroppshalvan i ett par fall. Känselförändringarna har i allmänhet försvunnit inom något dygn utom i de fall det rört sig om rent lokala besvär i vaccinerad arm vilka i en del fall suttit i under flera dygn.
 • Fyra fall av infektionssjukdomen facialispares eller facialisparesliknande symtom finns inrapporterade, det rör sig om tre kvinnor och en man. I ett av fallen, hos ett barn, misstänks tidigare Borreliainfektion som utlösande orsak, symtomen förbättrades med behandling mot Borrelia. Ett fall rör en gravid kvinna med lättare symtom som förbättrats inom ett par dagar. I två fall är facialisparesen rapporterad i anslutning till influensaliknande symtom efter vaccinationen och hos dessa personer har symtomen avklingat inom 10 timmar respektive tre dygn. Fortsatt utredning och uppföljning pågår kring dessa fall, enligt pressmeddelandet från Läkemedelsverket. Antalet inrapporterade fall ligger under vad som normalt skulle förväntas i en befolkningsmängd motsvarande den nu vaccinerade.
 • Två fall av stroke, en med dödlig utgång, finns rapporterade, 3 respektive 4 dagar efter vaccinationen. Inget av dessa fall bedöms ha något direkt samband med vaccinationen. 

Allt enligt pressmeddelande från Läkemedelsverket den 12 oktober.


Hur var det för dig? Diskutera här!

Av Hanna Brodda
12 november, 2009

7 kommentarer

 • Av anonym 21 juli, 2010

  Hmm
  Folk blev varnade av att ta vaccinet, men ingen brydde sig.. så .. :/ Shit happens, always does

 • Jag blev mycket dålig efter
  Jag blev mycket dålig efter sprutan som jag tog 19/10
  2009. Så illa att reaktionen jag drabbades av nu bedöms
  som kronisk!!!
  Önskar kontakt med andra som blivit sjuka och har därför
  öppnat en blogg.
  Välkommen!

  http://liveteftersprutan.blogspot.com/

 • Jag tog vaccinet 19/10
  Jag tog vaccinet 19/10 2009.
  Blev mycket sjuk efteråt. Fick feber, frossa, blossande utslag över hela kroppen och påtaglig muskelsvaghet. Sjukskriven i 4 veckor. Gick ner kraftigt i vikt vilket
  innebar att bli ett benrangel på 50 kg.

  Mår fortfarande inte bra.
  Kortisonet har jag kunnat slutat med efter 2 månaders behandling!!
  Tar nu endast antihistamin dagligen i höga doser.
  Det hela bedöms som kroniskt eftersom det varat i mer
  än 6 veckor. Jag har nu haft reaktionen i 3 månader.

  För att kunna få kontakt med fler drabbade har jag
  startat en blogg.

  http://liveteftersprutan.blogspot.com/

  Välkommen!

 • Av Ditt Liv Ditt Ansvar 2 december, 2009

  Läkemedelsverkets
  Läkemedelsverkets sammanställning av inrapporterade biverkningar av Pandemrix fram till 20 november är ingen rolig läsning. Totalt har 210 personer råkat ut för allvarliga reaktioner eller dödsfall efter vaccinering av runt 1.9 miljoner personer. Detta ger en risk på cirka 1 på 9000 att drabbas av en allvarlig reaktion eller döden.

  Referens: De 210 allvarliga vaccinationsbiverkningarna är en summering av de biverkningar som återfinns på Läkemedelsverkets egen sajt http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanstallning-av-inrapporterade-biverkningar-av-Pandemrix-fram-till-20-november/ Där rapporteras om 88 allvarliga allergiska reaktioner, 56 allvarliga neurologiska reaktioner, 40 allvarliga reaktioner hos barn, 14 allvarliga reaktioner hos gravida (varav 5 missfall/fosterdöd) plus 12 dödsfall. Det går dock inte att utläsa om somliga av barnens och de gravidas reaktioner även bokförs under de två kategorierna allergiska och neurologiska reaktioner, speciellt då kategorierna barn och gravida även räknar upp många andra allvarliga reaktioner. Skärpning Läkemedelsverket!

  Och för att föregå kritik om att somliga dödsfall inte borde räknas som en allvarlig biverkning då det inte finns en bevisad koppling till vaccinet: nej, det kanske är svårt att bevisa kopplingen i näst intill varje enskilt fall, men någon har ändå gjort den kopplingen och rapporterat in dödsfallet. Bland de 875 personer som avlider inom en vecka efter vaccinationen så är mörkertalet säkerligen mångdubbelt större, dvs de flesta förtida dödsfall som beror på vaccinationen rapporteras helt enkelt inte in pga att ingen kopplar samman dödsfallet med vaccinationen. (För att 875 personer ska avlida inom en vecka efter vaccinationstillfället så måste halva befolkningen vaccineras, gamla som unga, och sjuka som friska, vilket väl är precis som det är där ute i verkligheten. P.S. om du inte riktigt fattar resonemanget: av halva Sveriges befolkning så dör i genomsnitt 875 personer under en vecka oavsett orsak, dvs oavsett om de precis har vaccinerats, eller helt enkelt bara lever på som vanligt.) Det samma gäller om halva befolkningen kommer att få svininfluensan: i genomsnitt så skulle 875 personer ändå ha dött under själva sjukdomsperioden. Hur avgör man om svinfluensan är orsaken till dödsfallet eller inte? Nästan alla rapporterade svininfluensedödsfall har en bakomliggande sjukdomsbild, och de räknas minsann inte bort ur statistiken.

  Det är helt enkelt näst intill omöjligt att få rättvisande statistik om man inte ”samkör” *samtliga* dödsfall med uppgifter om och när de avlidna vaccinerades. Jag tror inte att någon är beredd att utföra denna undersökning, då resultatet förmodligen skulle slå undan benen på en enormt lukrativ industri, och dessutom få folkets förtroende för auktoriteter att sjunka rejält.

 • Av Einar Skovly 27 november, 2009

  Bivirkninger kan vel dukke
  Bivirkninger kan vel dukke opp lang tid etter man har tatt en vaksine?

  Vaksinen går på immunsystemet, og med tanke på at svininfluensan er en mild influensa (det er ikke fler som dør av denne enn av vanlig influensa hvert år), vil ikke jeg ta risken med å injisere en masse virus og stoffer. Jeg har overlevd 35 år med influensaer, og statistikken sier at denne influensaen er ikke mer farlig enn de jeg har hatt tidligere.

 • Av suzana 18 november, 2009

  Tog vaccinet och man skulle
  Tog vaccinet och man skulle sitta i 10 min för att se hur man mådde blev genast lite yr och illamående men gick över efter ett par minuter då jag fick i mig lite vatten.
  Sen på kvällen fick jag lite småont i armen men inget mer sen dag 2 började det göra lite mer ont i armen och på kvällen fick jag jätteont i armen.
  nästa dag fortfarande jätteont i armen men mot kvällen så börja de bli bättre så man kan säga 3 dagar ungefär med biverkningar.

  Min man och min far mådde jättedåligt ont i hela kroppen var jättetrötta ont i huvvet och orkade ingenting+ont i armen.
  Känns som nästan alla får ont i armen som biverkning +andra biverkningar med.

 • Min lilla flicka blev riktigt
  Min lilla flicka blev riktigt dålig, det höll i sig i nästan två dygn. Hon fick feber, kunde inte gå till skolan, hon gå i sexårs. Känns ändå skönt att hon fick det, tänk hur sjuk hon blivit av själva svininfluensan! Nä, nu ska lillasyster få en spruta också och jag räknar med en vab-dag till. Undrar om försäkringskassan räknt med det?

Comments are closed.