skoldkortel_del1

Allt fler ber om naturligt sköldkörtelhormon, tillverkad av torkad mald svinsköldkörtel. Men Läkemedelsverket avråder. Här ger experterna svar på användarnas frågor.

Dina mediciner utreder, granskar och pratar med Sveriges alla experter för att svara på användarnas frågor.

 

Experterna som ger dig svar:
Lennart Forslund,
läkare på Läkemedelsverket

Mats Mogard, medicinskt ansvarig på Nycomed, som tillverkar läkemedlen Levaxin och Liothyronin

 

-----------------------------------------

Användarnas frågor:

Kan man få Creutzfeldt-Jakobs sjukdom av torkad svinkörtel?

Fråga: Hej! Jag har precis varit hos en endokrinolog för att jag misstänker att jag har Hypotyreos typ2. Jag fick då av henne veta att läkarna i Gävle hade diskuterat detta mycket och kommit fram till att inte skriva ut naturligt sköldkörtelmedicin för att det finns risk att det innehåller prioner som man kan få Creutzfeldt-Jakobs sjukdom av. När jag kom hem funderade jag på detta, det är klart att jag inte vill ta den medecinen om det stämmer men stämmer det verkligen.

Om det stämmer så borde det ju vara totalförbjudet i hela världen men så är det ju inte. Det skrivs ju faktiskt ut av flera hundra läkare i Sverige varje år så det kan ju inte vara fastställt av socialstyrelsen att det är farligt. Då undrar jag hur det kan vara möjligt att enskilda läkare ska bestämma vad som är farliga läkemedel och inte, det borde ju vara socialstyrelseens uppgift. Och vad grundar min endokrinolog sina uppgifter på?

Vänligen
Bea, 3 juni

Svar: Läkemedelsverket: Vi kan inte garantera att det inte ger sjukdomar av typen Creutzfeldt Jakobs när man använder nermalda djurdelar. Nu finns inget "galna grissjukan", men det kanske gör det rätt som det är eller någon annat liknande.

Dessutom är det svårt att säkra nivåerna av sköldkörtelhormon i den här typen av läkemedel, egentligen måste man kontrollera varje ny sats för att veta hur mycket hormon just den här grisens sköldkörtel innehåller. Det blir ett väldigt primitivt sätt att framställa läkemedel på. Ett kemiskt framställt preparat blir likadant varje gång och det är det som vi har godkänt.

Nycomed: Vi har aldrig framställt läkemedel av svinsköldkörtel, det blir inte samma renhet.  Vi gör syntetiskt sköldkörtelhormon och därför kan vi säga exakt vad medicinen innehåller.Mal sköldkörtel innehåller till exempel olika mängder av liotyronin, ett oerhört potent och kraftfullt  ämne som det är olyckligt att tillföra i mängder utan kontroll.

Finns det något i naturligt sköldkörtel som inte finns i er medicin?

- Ja, det kan det göra, sådant som inte är bra och ger andra effekter än de önskvärda, fortsätter Mats Mogard, på läkemedelsbolaget Nycomed.


Vilka prover görs för att se om man behöver just liotyronin?

- Det är väldigt svårt att avgöra med blodprov och måste nästan alltid testas fram i samrådan med läkare.

---------------------------------------------------------------------------------------

Var hittar jag naturlig svinsköldkörtel?

Fråga: Hej! Jag undrar hur det kan komma sig att det ska vara så svårt att få preparat som Nature-Thyroid godkänt av läkemedelsverket? Det är ju helt vedertaget både i USA och på många håll i Europa. Om min läkare rekommenderar mig det, varför är man inte mer öppen gentemot att då godkänna det? Jag vill inte behöva beställa min medicin som min läkare tycker att jag ska ha, på internet via andra länder - jag vill kunna gå till Apoteket och hämta ut den! Jag mår ju SÅ bra på den.

Mvh Malin, 23 maj


Läkemedelsverket: Vi beslutade att inte godkänna naturligt svinsköldkörtel för ett par år sedan  på grund av den bristande säkerheten med preparatet. Det går att få ut på licens med det är inte helt självklart att vi godkänner licensansökan.

"Helt vedertaget", tror jag inte att det är i USA. Som sagt, vi kan inte garantera att det inte ger allvarliga sjukdomar av typen Creutzfeldt Jakobs när man använder nermalda djurdelar. Nu finns inget "galna grissjukan", men det kanske gör det rätt som det är eller någon annat liknande.

 

(FDA, den amerikanska myndighet som godkänner läkemedel, har inte godkänt de naturliga sköldkörtelläkemedlen. Läs mer här.)


Läs fortsättningen här:

Del 2: Så tas referensvärdena fram och därför fungerar inte proverna perfekt. Läs: "TSH är individuellt"

Del 3: Sveriges bråkigaste sköldkörteldoktor - Britt Marie Toregard. Läs artikeln

Och experterna svarar på hur binjure och sköldkörtel hänger ihop och andra användarfrågor.


Vi väntar fortfarande på skidåkaren Mats provresultat: Varför är han så trött?

Här har användarna ställt frågor om behandlingen: Vad vet du inte om din sköldkörtel?

 

Av Hanna Brodda
23 juni, 2010

50 kommentarer

 • Av anonym 1 februari, 2019

  Hur tänkte ni här?
  Vi får inte NDT på konstiga grunder. ”Galna grissjukan”… Min pappa fick en ny hjärtklaff av ett grisöra på 1990 talet.Och han dog INTE pga grisöra som satt i hans kropp i 15 år dvs inte ”galnagrissjukan” utan av blodförgiftning. Det testas med hormoner från grisarnas bukspottkörtel att injecera i diabetiker i deras bukspottkörtel för att bli frisk från Typ1 diabetes där de måste äta medicin för att kroppen skall acceptera insulinet. De som provat,vad jag vet,har inte drabbats av sjukdomar pga grisens hormoner från bukspottkörtel.De kemiska T3 är FORTFARANDE inte bra i kvalitén efter ”Lioskandalen” december 2016 vissa batcher fungerar inte alls andra lite sig och så. Dax att granska läkemedelsindustrin ang t3 hormonerna,ställa högre krav och ta in ”nytt blod” från andra läkemedelsindustrier som har fungerande t3 hormoner? Min morfars syster fick giftstruma,behandlades med NDT tills det ändrades till Levaxin då mådde hon genast sämre….
  Dåliga ursäkter kan jag tycka, speciellt då jag bland 7000 personer blev dödssjuk pga dåligt t3 hormon med information om återkalla 7 olika batcher. Inte ens läkarna visste detta utan fick info av oss patienter! Jag har haft hypotyreos i 24 år Haschimoto i 22 är och ALDRIG MÅTT BRA!!!
  Så hur tänkte Ni här? Inte på oss patienter iallafall!

 • Av anonym 19 maj, 2017

  Risk för smitta från djur
  Jag äter dagligen diverse delar av djur, gris,ko, rådjur och vildsvin. Kokött, rådjurskött och lever av båda äter jag ofta lättstekt o blodigt. Gris och vildsvin genomlagade pga risk för salmonella resp trikiner. En gris varje år från en mycket småskalig bonde vågar jag äta rosa eftersom jag vet att de är friska, jag träffar regelbundet grisarna under sommaren så jag ser ju att den är frisk. Om jag får livet tillbaka genom att ta en medicin gjord av djurdelar så tar jag rätt lätt på risken; jag äter ju djur gela tiden ändå!

 • Av anonym 8 mars, 2017

  Galna grissjukan???
  Helt otroligt att farmaceuterna på Läkemedelsverket varnar för galna kosjukan för ett läkemedel som är tillverkat av gris! Och varför neka folk att må bra? Är det Läkemedelsverkets uppgift?

 • Av Antonen 16 december, 2016

  Henrik det skulle vara
  Henrik det skulle vara önskvärt med en insändare i Na om det du fick uppleva och hur dåligt systemet är. Man bör få enklare tillvägagångssätt samt andra analyser än vanligt blodprov. Ex. Salivprov är mer rättvisande och dem borde ha skickat dig till en endokrinolog på direkten då ditt TSH-värde var lågt.

 • Sköldkörtel hypo.
  Har medicienrats med Levaxin i 14 månader. Under tiden trötthet, yrsel, hjärtflimmer och svullna fötter. NU ÄR DET ETT UPPEHÅLL I TRE VECKOR OCH SYMPTOMEN HAR FÖRSVUNNIT.

 • Av anonym 27 juni, 2016

  Hej! Vem skrev ut det till
  Hej! Vem skrev ut det till dig? Jag vill ha!!

 • Av anonym 7 april, 2016

  Jag mådde så gott av Thyranon(NDT)
  Jag behandlades med Thyranon på 80-talet tills läkaren en dag sade att nu har det bestämts att vi bara ska skriva ut Levaxin, för det har en mera
  exakt styrka eftersom det är syntetiskt. Jag måste säga att jag kunde förnimma att Thyranonet innehöll definitivt mer ämnen än endast T4. Jag kände mig helt enkelt mer levande med den medicinen!

 • Av Hypo 6 april, 2016

  Allvarligt talat
  Att kalla Levaxin en kassako är lite att ta i. En burk med 100 tabletter kostar 75 kronor. I normalfallet 75 öre per dag/patient med andra ord och så får man dra av tillverkningskostnader, kostnader för logistik osv från den summan. Tillverkaren får ju dessutom inte 75 öre per tablett, mellanhänderna och apoteket ska ha sin del av kakan. Det finns en anledning till att det bara är Nycomed och Merck som säljer levotyroxin (den aktiva substansen i Levaxin), till skillnad från andra preparat där det finns större pengar att tjäna. Nycomed bedriver inte välgörenhet men det får finnas någon rim och reson i kritiken också. Det hjälper knappast oss hypopatienter att bli tagna på allvar om vi blir kända som haverister som gapar ur oss än det ena än det andra.

 • Av anonym 3 april, 2016

  hjälp. NDT. stockholm
  vem vet en läkare som skriver ut NDT i Stockholm????

 • Av Henrik 5 februari, 2016

  Den offantligt stora sjuka vården
  Under domsenaste åren har jag varit drabbat av ständig värk, trötthet och en del annat smått och gott.

  Av denna anledning har jag konsulterat “den offantligt sjuka vården” och blivet bekant med ett antal diagnoser från fibromyalgi över stress symdrom till “kronisk artrit” av ett antal läkare
  Det senaste fick mig att fråga om det kunde vara reumatism men det påstod läkaren på vårdcentralen var omöjligt eftersom mina provresultat var bra! Min följdfråga var “vaddå bra?” Svar: Dom är helt normala sett till din ålder och vikt dvs om du går ned 20 kg och motionera mera kommer du att bli fullt frisk! Förvisso ligger du på gränsen till diabetes 2 men det kommer att bli bra om du rör dig mera och får upp konditionen.

  Efter en del tjat lyckades jag få en remiss till reumatolog väl mest för att jag var ganska påhållande.

  Efter 3 månader kom då besked att jag var bokad för specialundersökning och provtagning på Ängelholms sjukhus. Jag skulle vara fastande.
  Inget som jag kunde se som speciellt bemärkelsevärddigt ägde rum på den optiska undersökning.
  Blodproverna var inte så underliga dom heller. Dock fick jag besked om att TSH provet måste tas om. En stilla undran varför var min egen.
  Sedan var det dags för samtal om provsvar med “behandlande läkare”.

  Informationen gick i alla hast ut på att mina provar var normala och att jag var fullt frisk. Det enda som var fel på mig var att jag var lat och skulle motiveras att sätta fart så jag gick ner i vikt!
  När jag frågde om vad som menas med normala värden fick jag reda på att dom lå innom normalfördelningskurvan för 95% av befolkningen. Var någonstans inom nfk fick jag inte reda på.

  När jag frågde varför TSH provet skulle tas om fick jag svaret att det första viste för låga värden och därför skulle det tas om och att det andra provet var mycket bättre! För Vem? Inget svar!

  När jag sedan frågde varför jag var ständigt trött och var plågat av smärtor i dom stora musklar i ben och armar kunde bero på om det inte var reumatim fick jag bara en axelryckning “det är inte mitt område”.

  Men att frågan om TSH provet inte var vad han önskade fick en Liljeholmare att glöda i mitt huvud!
  Om det kan vara intressant för någon anna kan jag berätta att detta prov berätter en hel del om hormonballansen i kroppen. Bl a om sköldkörtlen fungerar eller inte.

  Men en annan frågeställning har landat i min skalle!

  Med tanke på “normalfördelningskurvan” från 95% av befolkningen är det då så enkelt att dom sista 5% anses som varande något som man inte önskar att ha med att göra?
  Detta gäller med tanke på beteendet hos medicinalindustrin och absolut Läkemedelsverket och inte minst på det stora flertalet läkare.
  Vi 5%are är gnälliga, ställer krav och låter oss inte nöja med halva svar.

  Och då kommer frågan – om man så enkelt skiter i oss varför är man då ständigt på jakt efter dom lösningar som vi själva kommer fram till? Om vi nu kan hitta det som ligger precis framför våra fötter varför måste det då skambeläggas och framhållas som farligt?

  Kan det vara så enkelt att man absolut MÅSTE klämma ut dom sista kronorna av oss. Är det inte full tillräckeligt att mjölka det offentliga bidragssystem?

 • Av Henrik 5 februari, 2016

  Modefråga+
  Som du kanske har bemärkt finns det starka tendenser till mode i branchen. Kolesterol är en av dom. Svininfluensa en annan.
  Vi måste vänta tills skölkörtelbesvären kommer i ropet då jäklar blir det fullt pådrag på medicinalindustrien!
  Hur länge vi får vänta – tja – hur länge får du vänta på 13 rätt på tipset?

 • Av Henrik 4 februari, 2016

  Forskningen
  Har gått framåt dom senaste åren – dock ej på LMV.
  Har sitter dom fortfarande i knät på producenterna!Reklamens makt i läkarkåren har satt sina spår – även i denna fråga! varför är producenterna så nöjda? Jomenvisst – vem slaktar den kon som lägger guldägg?
  Hänsynen till dom sjuka är en icke fråga men bolagsvinsterna är topproriterat. Om inget annat kan man hänvisa till sysselsättningen.
  Men åter till frågan om levaxin mv.
  Det borde vara sjölvklart även för en läkare att ju närmare en ”produkt” som är humanlik ju större är chansen att få ett bra behandlingsresultat. Det fungerade jäkligt bra med insulin från grisar en gång i tiden. Och om jag inte minns fel så var det inte frågan om hurivida grisinsulinet var bra – det var tillgången till grisar som satte gränsen för hur mycket man kunde få fram.
  Med 50 miljoner slaktade grisar i Danmark borde det vara skapligt lätt att få vad som behövdes.
  Nu är det så frågan om sköldkörtelråvara kontra producent tillverkat preparat. Ingen på denna jord kan få mig att tro att producenterna har sina kunder som prio 1. Men som mjölkkossor så duger dom bra.

 • Av Henrik 4 februari, 2016

  docktor Bullshit
  Nätet är en bra uppfinning!
  I dom dos anvisningar som finns i Levaxcin kan man omvandla direkt i NDT.
  Och vill man vara riktigt jävlig kan man påstå att det inte kan bli värre!
  Börja med 15 mg och jobba dig uppåt men ta det försiktigt!!! Eftersom ”din läkare” inte tar något ansvar vara sig i det ena eller det andra tillfälle är det DU och ingen annan som mv mv mv.
  Och självklart har du enbart din dotter väl i sikta.
  Läkarna sitter i fickan på medicinföretagen och vågar inte ens släppa sig utan att fråga först.

 • Av Irene E 28 november, 2015

  Ovetenskapligt grundat uttalande skrämmer
  Att hänvisa till C-J sjukdom saknar all grund. Den kan bara överföras om man äter nerv-rik vävnad så som hjärna och benmärg. Annars hade man tvingats förbjuda allt nötkött som skulle kunna vara smittat. Att man använder argumentet på ett helt annat typ av djur som inte har några indikationer på denna typ av sjukdom accentuerar felaktigheten i hänvisningen. Komentaren att varje batch måste testas är korrekt och det är det som sker och inte bara på detta läkemedel. De flesta läkemedel måste genomgå ett flertal tester under produktionen, att det offras ett antal djur i plågsam död i tillverkningen av botox är ett exempel på nödvändiga tester som borde orsaka förbud!

 • Hur hjälper jag min dotter?
  Min dotter har ätit levaxin i 10 år nu o aldrig mått bra, känner att det måste bli en förändring nu då hon psykiskt börjat må jättedåligt oxå.
  NDT, som du skriver om antar jag är svinsköldkörtelhormon. Hur får man tag i det? Läkaren säger att det skriver de ej ut. Hur vet man sen hur stor dos man behöver?

 • Av vanadis 22 oktober, 2015

  Källhänvisning!!
  Jag skulle gärna vilaj ha källhänvisning på att Galana kosjukan, som företrädesvis drabbar idisslande djur, någonsin förekommit på gris(ej idisslare, ej heller gräsbetande)som är det djur som faktiskt mest liknar människan i fysisk funktion. Och hur kan man då transplantera grishjärtan till människor om det a var en möjlighet? Vetenskap och beprövad erfarenhet?? Vilket skämt, precis som hela Sveriges sjukvård i många fall.

 • Av anonym 22 oktober, 2015

  Armour Thyroid!
  ALLA mina värden har legat stabilt sen jag började med Armour 2008!

 • Av anonym 12 september, 2015

  NDT läkemedelsverket
  Hej Skulle vilja vete vilka specialister det är som beslutat om att NDT endast fås efter licensansökan. LMV skall väga risk mot fördelar med preparatet. Har de gjort några studeier så att de vet hur många som mår bra på nDT och hur många det är som mår dåligt på Levaxin. Sådana kunskaper borde de som fattar beslutat ha. Är de läkare med vilken specialite. Fast de flesta av landets endokriner liksom husläkarna är negativa till NDT trots att de inte prövat preparatet på sina patienter.På Huddinge sjukhus behandls ungefär 5 patienter och KS Solna ungefär lika många. SÖS är ungefär uppe 1 ca 110 patienter. Men på de andra endokrinmot-tagningarna på Sabbatsberg, Danderyd ochCapios sjukhus liksom Endokrin Sofiahemmet är det inte någon läkare som skrivit ut NDT. Hur kan läkana var så negativa, de har ju aldrig prövat preparatet och utvärderat det. Jag undrar om sveriges endokrinologer överhuvudtaget vet hur man testar MYCÖDEM. Om de kunde det och om patienten har kvar alla sina symtom på Hypotyreos så vore det självklart att de skulle pröva sätta in LIO alt NDT. Att testa Myxödem ingår vad jag förstått inte i läkarnas endokrinkurser. DODO

 • Av anonym 27 maj, 2015

  Hjärtsvikt av Levaxin
  En läkare på Novakliniken skrev ut Levaxin 25 mkr.gr i Oktober 2014 till mig och dosen höjdes redan efter 3 veckor till det dubbla 50 mkr.gr! I Januari blev jag jättesjuk i hjärtsvikt, bradykardi och förstorat hjärta. Före levaxinmedicineringen hade jag inga hjärtsymtom förutom trötthet, frusenhet och ett högt TSH. Sanningen är att läkemedelstillverkarna vill tjäna pengar på Levaxin som är en livsfarlig medicin i okunniga läkares händer och vi patienter får plikta med vår hälsa, men det begriper man inte på läkemedelsverket eller så handlar det om den maskopi som råder mellan dessa parter! Allt handlar om att tjäna pengar på den som är sjuk!

 • Av anonym 14 maj, 2015

  Varför har inte alla i Frankrike Creutzfeldt Jakobs ?
  kolla länk http://www.kostdoktorn.se/ar-vi-verkligen-gjorda-for-att-ata-kott

 • Av anonym 3 januari, 2015

  Hur kan man låta någon som
  Hur kan man låta någon som jobbar på nykomed uttala sig om huruvida NDT bör användas eller ej. Det är ju helt uppenbart att nycomed inte vill att NDT ska användas därför att nycomed förlorar pengar på att patienter slutar använda Levaxin. Ska ni göra artiklar,gör då opartiska sådana, annars kan ni skita i att göra artiklar! Om nu NDT är så farligt, då är det bara att införa licenskrav på allt griskött som säljs i butikerna också. Sluta förstöra människors liv med Levaxin! Låt patienterna få bli friska med NDT! Och till alla drabbade patienter: kom ihåg att det finns andra mediciner än Levaxin. Ge ALDRIG upp! Tänk ALDRIG att det inte kommer att bli bättre! Tänk positivt och kämpa på. Ge ALDRIG upp!

 • Av anonym 13 oktober, 2014

  Bra fråga! Kanske beror på
  Bra fråga! Kanske beror på att leverpastej och blodpudding hettas upp varvid de flesta bakterier och virus dör? Men vet iofs inte om tillagning förhindrar Creutzfeldst sjukdom?

 • Av Sköldpadda 11 oktober, 2014

  Jag fick mitt liv tillbaka med NDT!!
  Efter att ha varit sjuk i många år, speciellt senaste halvåret, började jag äntligen få mitt liv tillbaka med NDT.
  Det finns INTE Creutzfeldt Jacobs sjuka i NDT, därför borde det inte diskuteras öht!!!
  I NDT finns alla hormonerna: T4 T3 T2 T1 och Calcitonin
  I Levaxin finns endast T4, detta ska omvandlas till det aktiva hormonet T3 i kroppen, men det fungerar långt ifrån på alla och många går sjuka i onödan – de kunde fått NDT istället!

 • Av hanna77 22 augusti, 2014

  Hypotyeros
  Fick min diagnos hypotyeros 2007, håller fortfarande att ställa in min levaxindos som ligger på 150 mg, mitt tsh ligger nu på 0,8, min läkare sätter in 2 olika antideppressiva mediciner för hon menar att dessa ska hjälpa mig mot min nedstämdhet, hur länge ska man behöva gå och ta prover och slippa alla mediciner innan man får någon hjälp samt att jag ska kunna känna mig glad och bli den gamla Hanna och bli den roliga mamma jag är till mina 3 barn som jag var innan, orka mer, och inte känna att jag kommer aldrig bli lycklig igen

 • Av Skåne 12 november, 2013

  Jag är väldigt fysiskt sjuk av detta
  Jag producerar inget eget Thyroideahormon efter sjukdom. Får levaxin som efter flera år ändå inte hjälpt mina nivåer bli friska. TSH mellan 15-23 och T4 =11. De flesta andra värden är också utanför referens. Det är såna läkare som du som propagerar inom vården så att jag inte kan få nån hjälp. Det gör mig djupt ledsen och besviken. Ert jobb är att försöka hjälpa den som är sjuk.

 • Av anonym 7 augusti, 2013

  Armour thyroid är säker, och
  Armour thyroid är säker, och regleras av FDA-liksom alla lagliga droger i USA är lätt tillgänglig.

  Idéerna flesta läkare verkar ha om Armour thyroid är helt enkelt inte baserade på verkligheten. De är inget annat än ogrundade, oprövade koncept, inte fakta som de goda läkarna representerar till sina patienter.

 • Av n'Finn 14 september, 2012

  Enig med Sonja !
  Hennes historie er også min. Og mitt inntrykk er at i den grad det tenkes om stoffskiftet, så tenkes det feil ! Og man rir gamle kjepphester fremsatt av medisinindustrien fra 80årnes markedskamp. Det er rett og slett forferdelig som pasient å oppleve at DIN lege står å lyver deg rett i ansiktet. Du kan gå rett hjem å Google opp rett svar ! Leger, ta et velment råd : Skjerp dere ! Er dere bundet av restriksjoner, så fortell og forklar.

 • Av SonjaM 14 september, 2012

  Det som skjedde var at folk
  Det som skjedde var at folk som ikke hadde noen skjoldkjertelproblem fra før av, fikk disse hormonene og de fikk dermed for mye stoffskiftehormoner og dermed forhøyet stoffskifte, noe som kan skape blant annet hjerteproblemer. Men dette gjaldt altså folk som ikke skulle ha tilførsel av stoffskiftehormoner og har ingenting med smittsomme sykdommer å gjøre. Denne saken har vært omtalt i dokumentarer som har vært sendt på Discovery.

  Vi som derimot mangler disse hormonene, vi trenger dem! Vi trenger dem alle, ikke bare en liten bit av det ene stoffskiftehormonet som Levaxin og Liothyronin erstatter. Vi trenger hele spekteret som skjoldbruskkjertelen produserer! Og den produserer minst 4 hormoner som har med stoffskiftet å gjøre. Hvorfor skal vi som mangler disse, måtte klare oss med kun 1/4 av det ene av de 4 hormonene? Hadde det vært meningen fra naturens side at vi bare skulle hatt 1/4 av det ene av de 4 stoffskiftehormonene, så hadde vi hatt kun det. Men slik er det ikke, og med de syntetiske medisinene får vi kun erstattet bare en liten brøkdel av det vi trenger, og det blir vi ikke friske nok av! Vi som har disse sykdommene fortjener faktisk å ha et så normalt liv som mulig. Men for mange av oss er det ikke mulig å oppnå hvis vi kun får de syntetiske medisinene, vi hangler oss gjennom livet. Vi er etterhvert mange både i Norge og Sverige som oppdager hvor godt det hjelper med naturlige stoffskiftehormoner i stedet for syntetiske, vi har gått fra å ikke gjøre stort annet enn å eksistere, og til å ha et normalt liv! Og det er ikke bare den enkelte pasient tjent med, men også samfunnet. Mange av oss kan jo gå fra et liv på sosialen og til et liv i jobb.

  Det at leger og spesialister ikke vil gi oss den behandlingen vi trenger med naturlige hormoner, er skammelig! De burde skjemmes! Og det er skremmende at de heller vil proppe oss med syntetiske hormoner, enn naturlige. Mange klarer heller ikke å utnytte de syntetiske medisinene, de klarer ikke å konvertere T4 til T3 slik de skal. Men får de medisiner med naturlige hormoner, får de T3 også. Ikek minst får de det i riktig mengde og i riktig forhold, dersom dosen er riktig. Man bør også huske på at millioner av mennesker over hele kloden bruker disse naturlige medisinene hver eneste dag. Hvor mange av disse smittes av sykdommer fra svin? Sjansen er mikroskopisk! Dessuten har disse medisinene vært på markedet i snart 100 år. Hvor mange har fått kugalskap og andre smittsomme sykdommer av disse medisinene gjennom alle disse årene? Om det overhodet har skjedd, så er det et veldig, veldig lite antall.

  Jeg har selv vært så heldig å få Erfa Thyroid, og jeg har fått et helt nytt liv! Jeg er frisk! Jeg har gått fra å være trøtt, sliten, deprimert, til å bli en friskus som står opp om morgenen, sykler og går flere mil hver uke. Jeg har gått fra å ha bivirkninger med vondt i hele kroppen, stivhet i hele kroppen, ha mye ekstra hjertebank, muskelsmerter, leddsmerter osv. på Levaxin, til å ikke ha noe av dette på naturlige hormoner! Det beste av alt er at jeg verken har symptomer fra sykdommen, eller bivirkninger. På Erfa har jeg rett og slett ingen plager lengre! Hvorfor vil ikke legene unne oss samme rett til et godt liv som alle andre?

 • Av Hypo/sköterskan 19 maj, 2012

  NDT
  De finnd de som rekomenderas att äta rå lever mot B12 brist och folk äter ju råbiff och annan inälvsmat utan VARNINGS texter hur kommer det sig att LMV stoppar sådant som räddar liv på så många? NDT skulle mycket väl kunna tillverkas i Sverige och ge enorma vinster samt skötas under kontrollerade former så att man vet att man ej utsätts för C. Jakobs sjukdom tex …
  Jag skulle nog ta chansen att bli frisk med NTD ifrån RLC LABS
  Än så länge har hundratusentals ätit det utan att bli sjuka i hemska saker som C jakobs
  LEV och ta ansvar för dig själv ingen annan gör det och LMV har inte rätt att tala om vad vi kan och får äta.

 • Av Hyposköterskan 19 maj, 2012

  NDT
  Det går att köpa ifrån USA/canada online RLC LABS
  NATURE THROID de som tillverkar en tillförlitlig medicin!!!!!

 • Av Hyposköterskan 19 maj, 2012

  sköldkörteln
  Då borde de ätit ENORMA mängder för att få någon som helst reaktion och det låtre ju väldigt ofattbart. Visserligen kan de ha haft obehag av färsen men knappast av själva sköldkörtlar. Kanske var färsen rent av dålig att börja med. Och vi talar ju om gris inte ko.
  Folk äter ej enbart grisfärs utan blandfärs.

 • Av anonym 11 april, 2012

  Galet!
  Ja detta är galet, skandalöst att det händer i SVERIGE år 2011!
  Fråga; jag har precis träffat läkare Kajs-Marie Nordell, som säger att jag verkligen behöver naturlig thyroidea/torkad svinsköldskörtel, jag har ALLA symtom på hypo men blodproven visar inte mkt. Jag har haft eskalerande symtom ända från barndomen! MEN lmv vill inte ge licens, var ligger samhällsvinsten i detta?? Mina ständiga sjukskrivningar kostar samhället multum m pengar. Så nu till frågan, var köper du Carina, och alla ni andra, det ifrån? England, Norge?
  Tacksam för svar..

 • Av Lisa Karlsson 16 oktober, 2011

  Vi finns och vi existerar!!!!
  Vi mår inte bra. Vad är det ni inte förstår? Ni skriver ut levaxin och det räcker för er för vi dör inte iallafall. Vi är ju vid liv om vi äter den medicinen. Men lever vi? Det är vi som lider, våra familjer som blir drabbade. Jag orkar knappt upp vissa dagar, hjärtklappning, svettning, darrhet och den förbannade förlamande tröttheten. Jag orkar inte ens leka med mina barn. Mina ”bra” dagar är inte många. Men det är såhär ni vill att man ska leva. Ni pratar så mycket strunt, låt oss som är sjuka avgöra vad som är bäst för oss istället. För ni skiter ju i vilket. Ni vill bara ha in era pengar, ni skiter i oss som är sjuka och om ni är så jäkla rädda för Creutzfeldt Jakobs, då är det bäst att vi slaktar varenda ko i hela världen.

 • Av Mommo 6 juni, 2011

  Allt handlar om att tjäna pengar
  Så klart att lmv inte vill förlora en så bra kassako som levaxin är. En medicin som de flesta äter under hela livet.Inte tänker dom på patienterna bara på pengarna.

 • Av MARGARETA 20 maj, 2011

  förbjud oss att äta gris och nötkött också
  EFTERSOM LMV INTE KAN GARANTERA ATT GRISHORMONER ÄR BRA, HUR KAN VI DÅ FÅ ÄTA GRISKÖTT OCH ANNAT KÖTT OM DET ÄR SÅ FARLIGT? DÄR VET MAN INTE HELLER NÄR EN SJUKDOM SLÅR TILL.
  TYVÄRR ÄR DET BARA PRESTIGE DET HANDLAR OM. OKUNSKAP OM SKÖLDKÖRTELN ÄR SKRÄMMANDE LÅG ELLER O HOS DE FLESTA LÄKARE DE KAN INTE ENS SYMPTOMEN PÅ GRUND AV ATT DE BARA LITAR PÅ BLODPROVEN. DE BLIR SÅ FRUKTANSVÄRT FÖRNÄRMADE NÄR MAN BER DEM ATT LÄSA OM HYOTHYREOS TYP 2.DE VILL INTE ANAMMA NÅGOT NYTT. EN LÄKARE TITTADE PÅ MIG NÄR JAG GAV HENNE ALLA SYMPTOM Å HYPOTHYREOS SOM JAG HADE. KOM INTE UPP UR SÄNGEN ENS. JA JAG MEDGER ATT DU HAR ALLA SYMTOM PÅ HYPO MEN DET ÄR DET INTE. DU HAR KRONISKT TRÖTTHETSSYNDROM SÄGER HON. MED EN MORGONTEMP PÅ 35.3?? MEN DU KANSKE HAR DRUCKIT???DET KAN MAN BLI GANSKA SJUK AV SA HON SEDAN.SÅ LITE KUNSKAP FINNS DET BLAND 95% AV ALLA LÄKARE RIDÅ!!! MARGARETA

 • Av http://blogg.expressen.se/tyreoidit/ 17 maj, 2011

  Ny forskning visar…

  http://www.sourze.se/Forskare_ser_omvandlingsproblem_med_Levaxin_10742982.asp

  Det är kanske är dags att lyssna på patienterna iallafall! Symtomen som vi säger är inte påhittade.

  Det borde vara Levaxinet som ifrågasattes i en artikel tycker jag. Vi är så många som mår dåligt av det, så det skulle inte vara så svårt att få ihop några spaltmeter.

 • Av anonym 27 februari, 2011

  Svensk Medicinsk Förmyndarmentalitet
  LVM och dess aktörer, behöver personligen identifieras.
  Varje människa i denna organisation som har, eller kan ha, en effekt på tillgång till läkemedel som används på andra orter, som t.ex. Armour, Naturethroid, Erfa, Cytomel, etc. skall hövligen kontaktas med e-mail, brev, telefon på sina arbetsplatser och hem, inklusive personbesök, för att påvisa deras ansvar. De skall inte ha någon levande ro förrän de ger sig på detta.
  300,000 människor i Sverige lider an detta, om bara en liten del ger sig an på detta kommer situationen snart ändras.

 • Av anonym 27 februari, 2011

  Svensk Medicinsk Förmyndarmentalitet
  Det har hänt i USA för några år sedan att dåliga slakterier har skickat ut massvis av köttfärs som innehållit sköldkörtlar vilket har lett till enorma problem för de som ätit detta.

  Ditt argument kommer inte att ha avsedd effekt.

 • Av anonym 27 februari, 2011

  Svensk Medicinsk Förmyndarmentalitet
  (FDA, den amerikanska myndighet som godkänner läkemedel, har inte godkänt de naturliga sköldkörtelläkemedlen. Läs mer här.)

  FEL.

  (Q. What medications are approved to treat hypothyroidism?

  A. Medications for underactive thyroid work by replacing hormone that’s missing. The approved medication for this indication is levothyroxine sodium,….)

  Jag läste länken och fann ingenting som sade and L-thyroxin var det ENDA läkemedel som var ”godkänt” av FDA. Naturing torkad thyroid har funnits mycket längre än FDA har.
  Det underbara syntestiska thyroxin läkarna blint tror på, har en historia av avsevärda problem. Biverkiningslistan som kommer med Synthroid är dessutom lång.

  http://www.thyroid-info.com/articles/synthroidproblems.htm

  Ni statstjänare som arbetar i LVM: Ni arbetar FÖR skattebetalarna, ni är inte deras slavägare.
  MIN är risken om jag vill ha torkad thyroid som använts i 100 år, inte eran. Synthroid etc är inte utan biverkningsproblem, och tyroidean producerar inte BARA T4, utan även T3, T2, T1, T0, kalcitonin m.m. Varför skulle då enbart T4 duga när tyroidean är satt ur funktion?

 • Av anonym 6 januari, 2011

  Hjälp!
  Hej Annelie,

  Läser ditt inlägg och blir sååå glad att det kanske, kanske finns en utväg för mig också..

  Jag har varit medicinerad med levaxin i drygt ett år 150mg/175mg varannan dag och jag mår fortfarande såååå dåligt. Jag har precis samtliga symptom som ni alla skriver om och jag orkar inte må så här dåligt längre. Jag är egentligen” en jätte energisk tjej med massor av energi och ideer. Nu orkar hjärnan knappt vara aktiv längre, och kroppen ska vi inte ens tala om…

  Jag ska på en akut tid till min läkare på lördag och tänkte föreslå att jag får en annan medicinering. Jag är beredd att prova precis vad som helst…

  Mitt senaste TSH prov visade på 0,02 vilket jag har förstått är väldigt lågt så jag hoppas att han är beredd att hjälpa mig.

  Min fråga till dig är: Slutade du med levaxin tvärt eller hade du en övergång då du började med Armour Thyroid? Hur stor dos äter du? Äter du bara detta preparat?

  Om inte min läkare vill hjälpa mig så tänkte jag försöka få tag på AT utomlands på något sätt. Jag gör vad som helst för att få må bra…

  Jag har halva livet kvar att leva och vill göra det som en glad och positiv tjej som jag alltid har varit tidigare.

  Tack på förhand! Hoppas att du har tid att svara!

  Marie

 • Av Carina 23 oktober, 2010

  Inälsvsmat
  Jag hoppas någon kan svara på denna fråga:
  Varför skulle mald sköldkörtel vara mer riskabelt att äta än leverpastej och blodpudding?

 • Av Carina 5 oktober, 2010

  Inkompetens på högsta nivå
  Det är skrämmande att LMV utgår från skrönor när de gör sina bedömningar. Vad hände med vetenskap och beprövad erfarenhet här?

  Och varför får Nycomed ens yttra sig om grishormon? De får väl ändå anses vara partiska i den frågan med tanke på att de har stora pengar att förlora om patienten själv får välja medicin.

  För övrigt så kom grishormon först och det skulle vara intressant att se vilka studier som visar att syntetiskt sköldkörtelhormon skulle vara bättre. Det måste väl vara den senare som har bevisbördan om man hävdar att den är bättre än eller likvärdig med den medicin som fanns innan?

  Jag betalar skatt och således borde jag få min medicin subventionerad, men det gäller tydligen inte om man inte har rätt sjukdom, så istället får jag betala dyra pengar för att få min medicin från utlandet. Eller så får jag fortsätta att vara sjuk, men vem vinner på det?

 • Av Malin 9 juli, 2010

  Hängslen och livrem
  Men snälla nån. Att inte godkänna ett läkemedel som funnits i över 100 år och fungerat utmärkt, och gör det fortfarande för tusen och tusen människor runt om i världen – för att det ”kanske” kan komma någon galna grissjukan eller liknande ”rätt vad det är”….

  Vetenskapligt svar???? Från läkemedelsverket, helt otroligt!

  Det kanske regnar vassa spikar från himlen imorgon – bäst att alla stannar inne???!?!?!! Bäst att vara på den säkra sidan. Troligt.

 • Av Anita 7 juli, 2010

  Varför detta motstånd till att hjälpa oss drabbade?
  Jag undrar varför inte sjukvården/Läkemedelsverket vill hjälpa oss att bli friska när det faktiskt finns tillgängliga bra mediciner som många av oss som har provat har fått tillbaka livet av? Vi vill ha bra liv och finnas ute i samhället som fungerande människor med våra familjer och på arbetsplatser. Varför nekar ni oss det? Era jobb finansieras ju faktiskt av våra skattepengar så vi borde tillsammans kunna agera för att få friskare människor i vårt samhälle! Det borde inte vara vi mot er utan vi borde ha ett gemensamt intresse av att befolkningen blir friskare och fungerande. Nycomed har ju vinstintresse i det här så deras kommentarer i detta är ju inte så intressanta. En del klarar sig bra på Levaxin och Lio men absolut inte alla. Vi vill ha alternativ och det finns tillgängliga alternativ på marknaden så ge oss dem! Det kan inte vara rätt när läkare som förstår den här problematiken och som vill hjälpa oss till ett bättre liv ska riskera sina läkarlegitimationer!

 • Av Inge-Mo 6 juli, 2010

  Svinsköldkörtelmedicin
  Hej
  Jag hade TSH på nästan 9 och var riktigt dålig då jag i flera år negligerats av den svenska sjuk-/vanvården. Redan 2006 hade jag TSH på 3,4 (övre ref var då 4 idag 2,5), det skulle kollas upp sade läkaren, inte hur, inte varför, inte hur ofta, jag visste inte ens att jag hade något som kallades sköldkörtel i min kropp och vilka symtom jag skulle se upp med. Så ingen koll skedde tills jag blev allt sämre under 2008, konstant trött, lobotomerad guldfisk i hjärnan, värk i nack och rygg, extremt torr hud, deprimerad, 8 urinvägsinfektioner på ett år. Psyk-överläkare (Internetpsykiatri mot ”depression”)och näringsterapeut kom fram till båda från var sitt håll var problemet låg. Jag fick tag på Dr Karin Munsterhjelm i Ekenäs, min gamla hemstad, åkte dit, fick Armour Thyroid den 16 jan 2009, 9 mars började jag på nytt tuff jobb som VD-assistent och klarade det. Försök det du med Levaxin och jag säger bara lycka till!!! Idag äter jag Erfas Thyroid och mår för det mesta utmärkt. Torr hud och ont i ryggen när jag är trött är saker man kan leva med. Men jag känner oerhört många som lider djupt och som inte får någon vidare hjälp. http://www.thyroid.se forum och e-postlista där jag hänger och http://skoldkortel.blogspot.com/ -läs Eva Sartorious bok – Sköldkörteln – Adlibris, 126:-, mycket vettig och informationsrik. Mvh Inge-Mo

 • Av Anna-Carin 3 juli, 2010

  Skäms läkemedelsverket och läkarna!!!
  Men det är ju så dumt LMV!!! Det finns otroligt många människor i det här landet som knappt har ett liv att tala om när de går på Levaxin. En del blir bättre på Liothyronin, en del blir bättre på grishormoner. Men ni vet inte om det, därför att ni nästan aldrig godkänner preparaten. Därför blir man tvungen att skaffa sig det själv, på egen väg, via andra länder. Hur mycket större tror ni -LMV- att det är att vi importerar egna grishormoner med alla risker som det innebär, istället för att ni godkänner och vi i alla fall vet att vi får det vi behöver – alla fem sköldkörtelhormoner.
  Jag är ledsen att säga det – men det måste gå så otroligt mycket prestige i det här. Massor av människor blir friska, det är bara att gå ut på sköldkörtelforumen och läsa om ni inte tror på det.
  Visst, jag fattar att man ska behandla efter beprövad erfarenhet, men då kanske ni skulle skaffa er den erfarenheten istället för att bara sitta där och säga NEJ NEJ NEJ och faktiskt neka massa människor ett liv.
  Ja, det låter dramatiskt, men vi är många som har fått livet tillbaka, bokstavligen. Som har kommit ut ur hjärndimman, kan tänka, kommer ihåg vad som sas för 5 minuter sen, inte har ont i kroppen längre, inte sover sover sover utan att bli nämnvärt piggare, som inte fryser när det är 25 grader inomhus och som mår bra nu psykiskt!
  Det är klart – det är ju bättre att hänvisa oss till psykofarmaka och när det inte hjälper, tja då är det inte fel diagnos, då är det vi som inte svarar på medicinen.

  Tänk om ni kunde lätta på er prestige och öppna ögon och se att det här hjälper folk!

  Vi VET att ni tror att det finns risker. Vi är vuxna människor, informera oss om riskerna och vi kan välja själva. Många av oss lever i det som kallas för utbrändhet för att vi inte får rätt medicin. En del av oss har, med hjälp av naturliga grissköldkörtelhormoner och en del med stöd av hydrocortison för binjurarna fått ett helt nytt liv. Men de flesta nekas behandling och fortsätter att vara sjuka. Jag säger inte att alla utbrända med hyposymtom skulle bli mirakulöst bra, men allvarligt?? Att inte ens testa, att bara skita i det, det är så respektlöst.

  Att man bara kan ignorera en sådan sak för att det ”kanske” kan få konsekvenser? Ja men NU HAR VI konsekvenser. Låt oss välja. Och handlar det om pengarna så tror jag säkert att alla av oss med hypothyreos som har den möjligheten betalsr vad det kostar att importera – vi betalar ju redan nu för att föra in medicinen själva!

  Det sista jag vill säga är att jag skräms av läkarna. De har fått ett ref-värde och det är det som gäller. Att det finns symtom på underfunktion – att hela kroppen skriker ut symtom, det skiter man fullständigt i. Man vill oftast inte ens skriva ut Liothyronin som tillägg på försök. Nej i Sverige behandlar vi provsvar, inte människor. Kanske ska bli läkare? Hög lön och tja.. läsa av provsvar, det klarar jag oxå.

 • Av Annelie/Wildrat 30 juni, 2010

  Nycomed
  Att Nycomed inte rekommenderar eller ens gillar naturliga hormoner är ju inte konstigt, de har ju ett ekonomiskt intresse av att alla sjuka använder deras medicin. De borde inte få uttala sig i andra ämnen än om sina egna mediciner.

  Läkemedelsverket borde dessutom skämmas över att de hävdar att man kan få galna KO-sjukan av GRISsköldkörtel. De har själv tagit bort det hävdandet i brevet alla läkare får när de ansöker om licens eftersom de erkänner att det inte stämmer, varför ska de skrämmas med det här?

  Jag mår 100 gånger bättre nu på mina naturliga hormoner än jag någonsin gjorde på Levaxin eller ens Levaxin plus Liothyronin trots att mina värden var precis lika ”bra” då som nu. Det verkar som att allt sköldkörteln producerar (t4, t3, t2, t1 och calcitonin) faktiskt behövs i kroppen och det borde vara självklart för alla, varför skulle annars kroppen producera det? Kroppen är den som vet bäst, inte läkare och definitivt inte varken Läkemedelsverket eller Nycomed!

 • Men herregud, Läkemedelsverket
  TROR in verkligen att myndigheterna i USA och Kanada, civiliserade länder, skulle godkänna läkemedel som inte ”håller”? Ni får det att låta som om ni är så himla bra och vet allt och visst – det KAN vara så att man kan blir sjuk av ett piller, men vi är sjuka ändå! Vi är jävligt sjuka och när inte Levaxin och Lio hjälper då MÅSTE vi försöka få ett annat piller. Er förståelse hade varit större om ni själva varit i drabbade. Men åter igen. TROR ni verkligen att myndigheterna i USA och Kanada hade godkänt preparat som är farliga? Då vet ni inte mycket om omvärlden. Jag hade fattat om ni yrat på det här viset om pillerna kommit från landet längst ner på tredje världens lista, men vi snackar om USA och Kanada!!!

 • Av anonym 28 juni, 2010

  Kommentera levotyroxin istället!
  http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm107377.htm
  Intressant att man länkar hit i artikeln: där tas upp problemet med hur instabila syntetiska preparat som Levaxin är – kan inte LMV kommentera detta? Det är stora problem me styrkan på levaxin-preparat och att de degraderar vid lagring. Några sådana problem har aldrig rapporterats med svinsköldkörtel.

 • Av anonym 28 juni, 2010

  Inkonsekvent LMV
  LMV klarar inte ens att vara konsekventa i sina lögner: de har bekräftat att det inte avslår några licensansökningar pga någon ”galen grissjuka”, creutzfelt-jacobs eller liknanade. Och sen går någon person nu ut och säger det i artikeln? Dessutom drog de inte in torkad svinkörtel – Thyranon som såldes i Sverige drogs in pga kommersiella skäl – alla läkare började ju skriva ut Levaxin oavsett hur patienterna mår…
  Ang FDA så godkände de inte levotyroxin förrän på 1990-talet – men det är inte något skäl för läkare att inte förspråka det vitt och brett..
  Suck. En avgrundsdjup ignorans.

Comments are closed.