smitta250
Varje dag stöter vi på enorma mängder bakterier. Många av dem är harmlösa men några gör oss sjuka. Att tvätta händerna är det överlägset bästa sättet för att minska risken för smitta, men det finns även andra saker vi bör tänka på.

Förkylningar smittar mycket lätt, framför allt under sjukdomens första dagar, men även innan man ens märkt av några symptom. Därefter avtar smittsamheten raskt. När vi nyser och hostar sprider vi ut smittan som kan nå flera meter. Vi kliar oss i ögonen, petar i näsa och mun och tar varandra i hand. Dessutom kan virus och bakterier ibland överleva många timmar på platsen där de landat, på bordsytor, handtag och tangentbord. Att helt undvika att bli sjuk kan vara svårt, men det finns knep att ta till för att åtminstone minska den värsta risken för smitta. Tips för att undvika smittspridning: –Peta inte i ögon, näsa eller mun. Det är bakteriernas väg in i din kropp. Och är det du som är sjuk är det ett av sätten du för smittan vidare när du sedan tar i saker, eller personer. –Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten. På så vis minskar du risken att bli smittad av någon annan eller att föra dina egna baciller vidare. –Torka händerna helt torra och använd pappershanddukar - fuktiga texilhanddukar är rena paradiset för bakterier och virus. –Om du hostar eller nyser, gör det i armvecket eller helst i en engångsnäsduk som direkt kan slängas, men absolut inte i handen. –Undvik nära kontakt med andra människor. Är du förkyld säg hellre hej på avstånd än att ta andra i hand. Det uppskattas garanterat. Läs även:

Så tvättar du händerna rätt 

Smutsfällorna vi glömmer

 

Hur gör du själv för att hålla förkylningarna borta? Kommentera nedan!

Av Lisa von Garrelts
14 oktober, 2014

1 kommentarer

  • Inte lätt att låta bli att
    Inte lätt att låta bli att peta sig i ansiktet. Har läst nånstans att man utan att tänka på det gör det flera hundra gånger om dagen. Extra viktigt att tvätta händerna därför. Så när man ändå är och pillar så är man lite ren iallafall.

Comments are closed.