De ställer diagnos och kan ge hjälp mot symptomen vid både kroniskt trötthetsstndrom, ME, och fibromyalgi. Därutöver pågår forskning om en ny behandling. Nu har Gottfries Clinic räddats från nedläggning av patientföreningarna.

Mabthera används för att behandla cancer, lymfatisk leukemi, reumatism och Non-Hodgkinlymfom.

Den verksamma substansen är en sorts protein som fäster på cancercellens yta och gör att den dör. När Mabthera används mot autoimmun reumatoid artrit verkar den då genom att hindra skadorna i lederna.

Av Hanna Brodda
15 oktober, 2012

3 kommentarer

 • Hypotyreos typ 2
  Det finns många anledningar att förmoda att hypotyreos typ 2 har mycket gemensamt med både fibromyalgi och ME. Jag tror att det ofta rent av är samma sak. Min mamma har diagnosen fibromyalgi. Jag har samma symptom, men har valt att behandla mej med svinsköldkörtelhormon, NDT, eftersom jag tror att jag har hypotyreos typ2. Jag är efter ett års behandling på väg att bli frisk och arbetsför. Detta efter att ha gått med en obehandlad sjukdom med bra blod-labbar i 35 år. Den här kunskapen finns, men av någon anledning vill man inte att en stor grupp, företrädesvis kvinnor, ska få hjälp.

 • Av AnnaT 19 oktober, 2012

  Stämmer inte helt
  Forskning visar att ME-skula har vävnadshypotyreos (mitokondrierna fungerar inte som de ska). Men att behandla för hypo botar inte ME, det är så mycket mer som är fel. Symtommässigt finns likheter men också viktiga skillnader.

  Som tex PEM = post-extertional malaise, den kraftiga sjukdomsförsämringen efter aktivitet som ME-sjuka har som huvudsymtom (man blir kraftigt ”influensasjuk” efter ansträngning). Den skiljer ME från de andra sjukdomarna

 • Av anonym 3 december, 2016

  Försäkringsmedicinska rådgivare vill tjäna mera pengar på sjuka
  Den främsta medicinska expertisen i Sverige ”gräver guld” just nu som fmr:anställd av försäkringskassan för att ljuga om kvinnors smärttillstånd som ofta är belastningsskadador från arbetet

Comments are closed.